El silici : un bon antiestressant per a les plantes
Barceló Coll, Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)

Títol variant: El silicio : un buen antiestresante para las plantas
Data: 2009
Resum: En el seu dia a dia, les plantes experimenten canvis continus procedents del seu entorn, fet que els genera, en alguns casos, situacions d'estrès. El següent treball, fruit de la feina conjunta del grup de recerca de Fisiologia Vegetal de la UAB i de l'Institut de Fisiologia Vegetal de l'Acadèmia Búlgara de Ciències, ha analitzat, d'una banda, els efectes nocius (un procès oxidatiu letal) davant la presència excessiva de manganès, l'element metàl·lic que, en nivells normals, juga un paper molt important en processos com la fotosíntesi. D'una altra, ha comprovat que el silici (Si) té propietats alleujadores en aquests casos de toxicitat per manganès, i ho ha fet amb dues varietats de blat de moro. Els resultats demostren que un tractament amb Si estimula les defenses antioxidants de la pròpia planta, un fet clau per la supervivència vegetal.
Resum: En su día a día, las plantas experimentan cambios continuos procedentes de su entorno, un hecho que les genera, en algunos casos, situaciones de estrés. El siguiente artículo, fruto del trabajo conjunto del grupo de investigación de Fisiología Vegetal dela UAB y del Instituto de Fisiología Vegetal de la Academia Búlgara de Ciencias, analiza, por un lado, los efectos nocivos (un proceso oxidativo letal) ante la presencia excesiva de manganeso, el elemento metálico que, en niveles normales, juega un papel muy importante en procesos como la fotosíntesis. Por otro, ha comprobado, mediante dos variedades de maíz, que el silicio (Si) tiene propiedades que alivian el estrés en estos casos de toxicidad por manganeso. Los resultados demuestran que un tratamiento con Si estimula las defensas antioxidantes de la propia planta, un hecho clave para la supervivencia vegetal.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Febrer 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 194.0 KB

Español
2 p, 160.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir