La formiga de jardí invasora ens avisa que en vindran més
Espadaler, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)

Títol variant: La hormiga de jardín invasora nos avisa que vendrán más
Títol variant: Invasive garden ants tells us that more will come
Data: 2009
Resum: Què pot explicar el gran èxit d'aquesta i altres formigues invasores? És sabut que els insectes socials (abelles, formigues, vespes i tèrmits) viuen en colònies en les que tots els membres cooperen en les feines. En condicions naturals les colònies diferents competeixen pels mateixos recursos i aquesta competició, sovint amb agressió territorial, creen un equilibri en el que les colònies es mantenen a ratlla. Però les formigues invasores mostren un nivell suplementari de cooperació, abandonant tota agressió entre colònies. Això duu a una xarxa enorme de nius, les supercolònies, que són un poder front al que les formigues natives no hi tenen res a fer. Tota una lliçó de la biologia.
Resum: ¿Qué puede explicar el gran éxito de esta y otras hormigas invasoras? Es sabido que los insectos sociales (abejas, hormigas, avispas y termitas) viven en colonias en las que todos los miembros cooperan en las tareas. En condiciones naturales las colonias diferentes compiten por los mismos recursos y esta competición, a menudo con agresión territorial, crea un equilibrio en el que las colonias se mantienen a raya. Por el contrario, las hormigas invasoras muestran un nivel suplementario de cooperación, abandonando toda agresión entre colonias. Esto lleva a una red enorme de nidos, las supercolonias, que son un poder frente al que las hormigas nativas no tienen nada que hacer. Toda una lección de la biología.
Resum: What can explain the great success of this and other invasive ants? It is known that social insects (bees, ants, wasps and termites) live in colonies in which all members cooperate in the work. Natural conditions in the various colonies compete for the same resources and this competition, often with territorial aggression, creates an equilibrium in which the colonies are kept at bay. In contrast, invasive ants show a further level of cooperation, abandoning any aggression between colonies. This leads to a huge network of nests, the supercolonies, which are able to erradicate native ants completely. A lesson in biology.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Gener 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 309.1 KB

Español
3 p, 288.6 KB

English
3 p, 285.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir