Matemàtiques recreatives
Mallart Solaz, Albert (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)

Títol variant: Matemáticas recreativas
Data: 2008
Resum: Hi havia dos cavalls orientats en sentits oposats: un mirava directament cap a l'est i, l'altre, cap a l'oest. Què van haver de fer per veure's l'un a l'altre sense necessitat de caminar, girar o, fins i tot, de moure el cap? Plantejaments com aquest volen i poden incentivar l'interès dels estudiants per les matemàtiques. Aquesta és la idea que desprèn aquesta tesi, i es fonamenta en l'ús de la matemàtica recreativa, és a dir, utilitzar situacions quotidianes fora de l'àmbit matemàtic que l'alumne pugui aplicar durant el procés d'aprenentatge. Aquestes recreacions semblen ser efectives, no només perquè el context pot ser proper a l'alumne, sinó també perquè potencia quelcom clau per l'estudi: la implicació activa de l'aprenent. Tota aquesta investigació, duta a terme pel Departament de la Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha pres com a camp d'estudi un grup d'estudiants de segon d'ESO, i els resultats encoratgen a avançar en aquesta iniciativa didàctica.
Resum: Había dos caballos orientados en sentidos opuestos: uno miraba directamente hacia el este y, el otro, hacia el oeste. ¿Qué tuvieron que hacer para verse el uno al otro sin necesidad de caminar, girar o, incluso, de mover la cabeza? Planteamientos como éste quieren y pueden incentivar el interés de los estudiantes por las matemáticas. Ésta es la idea que se desprende de esta tesis, y se fundamenta en el uso de la matemática recreativa, es decir, utilizar situaciones cotidianas fuera del ámbito matemático que el alumno pueda aplicar durante el proceso de aprendizaje. Estas recreaciones parecen ser efectivas, no sólo porque el contexto puede ser próximo al alumno, sino también porque potencia algo clave en el estudio: la implicación activa del aprendiz. Toda esta investigación, llevada a cabo por el Departamento de la Didáctica de la Matemática y de las Ciencias Experimentales de la Universidad Autónoma de Barcelona, ha tomado como campo de estudio un grupo de estudiantes de segundo de ESO, y los resultados animan a avanzar en esta iniciativa didáctica.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Desembre 2008, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 172.0 KB

Español
3 p, 151.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir