Google Scholar: cites
Sexismo léxico-semántico y tensiones psíquicas «¿Por qué Dios creó a la mujer bella y tonta?»
Fernández Poncela, Anna María (Universidad Autónoma Metropolitana (Mèxic))

Títol variant: Sexisme lèxico-semàntic i tensions psíquiques. «Per què Déu va crear la dona bonica i ense?»
Títol variant: The sexism at lexical and semantic level, and psychic tensions
Data: 2012
Resum: En este artículo se revisan mensajes de género, sexismo lingüístico y tensiones emocionales a partir del estudio de los chistes actuales denominados «machistas» y los mal llamados «feministas». En los mismos hay un discurso verbal y simbólico discriminatorio y violento, toda vez que se entrelaza con un reflejo-construcción de las relaciones de género en la sociedad y en nuestros días, y la expresión verbal de tensiones psíquicas, energéticas y culturales, descargándose y reproduciéndose a la vez. Por medio de los chistes presentados en estas páginas se ha hecho una mirada a nues­tra sociedad actual en materia de relaciones de género a través de una narrativa cultural popular, anónima, contemporánea y espontánea. Es una simplificación y generalización del tema que nos ocupa; no obstante, son una ventana para asomarse a observar la sociedad actual.
Resum: En aquest article es revisen missatges de gènere, sexisme lingüístic i tensions emocionals a partir de l'estudi dels acudits actuals denominats «masclistes» i els mal anomenats «femi­nistes». En aquests hi ha un discurs verbal i simbòlic discriminatori i violent, atès que s'entrellaça amb un reflex-construcció de les relacions de gènere en la societat i en els nostres dies, i l'expressió verbal de tensions psíquiques, energètiques i culturals, descarre­gant-se i reproduint-se alhora. Mitjançant els acudits presentats en aquestes pàgines s'ha fitxat la mirada en la socie­tat actual en matèria de relacions de gènere a través d'una narrativa cultural, popular, anònima, contemporània i espontània. És una simplificació i generalització del tema que ens ocupa. Tot i això, són una finestra des d'on observar la societat actual.
Resum: This paper is based on a research whose aim was to detect gender stereotypes, linguistic sexism and emotional tensions that appear at current sexist jokes and at the wrong ones called «feminists». In both cases there is a verbal and symbolic speech that conveys a dis­criminatory and vehement message: reflection-construction of gender relations in our current society and the verbal expression of psychic, energetic and cultural tensions. Through the jokes shown in this paper we have walked towards our society with regard to gender relations by means of a cultural and popular narrative, anonymous, contempo­rary and spontaneous. It is a simplification and generalization of the case that we are dealing with. Nevertheless, it is a good way to lean out of the window and observe our current society.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Chistes ; Sexismo lingüístico ; Tensiones emocionales ; Acudits ; Sexisme lingüístic ; Tensions emocionals ; Jokes ; Linguistic sexism ; Emotional tensions
Publicat a: Educar, Vol. 48, Núm. 1 (gener-juny 2012) , p. 175-196, ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/252997
Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v48-n1-fernandez
DOI: 10.5565/rev/educar.40


22 p, 408.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2012-05-11, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir