Les activitats humanes estan induint un desajust entre el Carboni, el Nitrogen i el Fòsfor
Peñuelas, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Sardans i Galobart, Jordi (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Rivas-Ubach, Albert (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Janssens, I. (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)

Títol variant: Las actividades humanas están induciendo un desajuste entre el Carbonio, el Nitrógeno y el Fósforo
Títol variant: The human-induced imbalance between Carbon, Nitrogen and Phosphorous
Data: 2012
Resum: Les activitats humanes augmenten contínuament les emissions de carboni (C) i nitrogen (N) al medi, tot incrementant així la desproporció entre aquests dos bioelements i el fòsfor (P) a la biosfera. Investigadors de la unitat d'Ecologia Global CREAF-CSIC-UAB han realitzat un estudi per estimar els nivells de la relació nitrogen:fòsfor (N:P) passats, presents i futurs de les emissions de l'espècie humana a la biosfera, per posteriorment comparar aquestes ràtios amb les ràtios dels organismes vius dels ecosistemes terrestres i aquàtics. De l'anàlisi de les dades es dedueix un progressiu rol limitant del P a molts ecosistemes i de manera general a tota la biosfera, la qual cosa disminueix la capacitat del planeta de fixar el C atmosfèric emès per la nostra espècie i afecta la proporció N:P dels ecosistemes, determinant de la seva estructura i funcionament.
Resum: Las actividades humanas aumentan continuamente las emisiones de carbono (C) y nitrógeno (N) en el medio, incrementando así la desproporción entre estos dos bioelementos y el fósforo (P) a la biosfera. Investigadores de la unidad de Ecología Global CREAF-CSIC- UAB han realizado un estudio para estimar los niveles de la relación nitrógeno: fósforo (N: P) pasados, presentes y futuros de las emisiones de la especie humana en la biosfera, para posteriormente comparar estas ratios con las de los organismos vivos de los ecosistemas terrestres y acuáticos. Del análisis de los datos se deduce un progresivo rol limitante del P en muchos ecosistemas y de manera general en toda la biosfera, lo que disminuye la capacidad del planeta de fijar el C atmosférico emitido por nuestra especie y afecta a la proporción N : P de los ecosistemas, determinante en su estructura y funcionamiento.
Resum: Human activities by increasing carbon (C) and nitrogen (N) emissions are enhancing the imbalance of C and N with phosphorous (P) in Earth's systems. Researches of the Global Ecology Unit CREAF-CSIC-UAB have conducted an study to estimate the past, present and future N:P ratios of the emissions from human activities and compared them with the N:P ratios of the main terrestrial ecosystems. The analysis of the data confers to P an increasing limiting role in the Earth's life system by affecting carbon-sequestration capacity potential and by affecting the structure, function and evolution of the Earth's ecosystems through the increasing N:P ratios.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, abril 2012, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 40.1 KB

Español
3 p, 159.3 KB

English
3 p, 118.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-06-04, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir