Proteïna ATR : vigilant la meiosi (Premi Aposta UAB 2011)
Roig, Ignasi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí"

Títol variant: Proteína ATR : vigilando la meiosis (Premio Aposta UAB 2011)
Data: 2012
Resum: Totes les nostres cèl·lules tenen dos còpies de cada cromosoma excepte les sexuals perquè, en unir-se l'òvul i l'espermatozoide, generin altre cop un individu amb tota la dotació genètica, meitat de la mare, meitat del pare. El procés pel qual les cèl·lules sexuals, o gàmetes, redueixen el seu nombre de cromosomes a la meitat s'anomena meiosi. Aquesta, a més a més, té la missió d'aportar variabilitat a l'espècie combinant els gens del pare i de la mare. Per fer-ho, es generen trencaments en els cromosomes del propi individu que són reparats mitjançant mecanismes de recombinació homòloga. El problema és que aquests trencaments han de ser reparats correctament perquè no es produeixin mutacions heretables que puguin conduir a malalties o malformacions. Aquest projecte del grup de recerca dirigit pel Dr. Ignasi Roig, guardonat amb un Premi Aposta 2011 de la UAB, pretén estudiar les funcions i els mecanismes d'acció de la proteïna ATR, implicada en la reparació del dany en l'ADN, durant la meiosi.
Resum: Todas nuestras células tienen dos copias de cada cromosoma excepto las sexuales para que, al unirse el óvulo y el espermatozoide, generen de nuevo un individuo con toda la dotación genética, mitad de la madre, mitad del padre. El proceso por el cual las células sexuales, o gametos, reducen su número de cromosomas a la mitad se llama meiosis. Esta, además, tiene la misión de aportar variabilidad a la especie combinando los genes del padre y de la madre. Para ello, se generan roturas en los cromosomas del propio individuo que son reparados mediante mecanismos de recombinación homóloga. El problema es que estas roturas deben ser reparadas correctamente para que no se produzcan mutaciones heredables que puedan conducir a enfermedades o malformaciones. Este proyecto del grupo de investigación dirigido por el Dr. Ignasi Roig, galardonado con un Premio Aposta 2011 de la UAB, pretende estudiar las funciones y los mecanismos de acción de la proteína ATR, implicada en la reparación del daño en el ADN, durante la meiosis.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, març 2012, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 51.2 KB

Español
3 p, 110.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-06-04, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir