Els COVs al Montseny : entre l'smog urbà i la biogeneració
Seco, Roger (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Peñuelas, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Molowny-Horas, Roberto (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Filella, Iolanda (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Llusià Benet, Joan (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanya). Centre d'Estudis Avançats de Blanes

Títol variant: Los COVs en el Montseny : entre el smog urbano y la biogeneración
Títol variant: VOCs in Montseny : between urban smog and biogeneration
Data: 2012
Resum: Els COVs (Compostos Orgànics Volàtils) són compostos que contenen carboni i que es converteixen fàcilment en gasos. L'activitat industrial humana en genera però també les plantes en produeixen per comunicar-se entre elles o amb els animals, o per protegir-se de diversos estressos. Investigadors de la UAB, del CREAF i del CSIC han estudiat els canvis estacionals i diaris de COVs en l'aire d'una zona del Montseny on han pogut constatar que la seva concentració depèn dels règims de vent (la brisa marina que porta COVs de l'aire contaminat de la ciutat a la vall) i de la generació d'aquests per les plantes, que acusa més el canvi estacional (les plantes generen més COVs a l'estiu, quan el metabolisme és més actiu).
Resum: Los COVs (Compuestos Orgánicos Volátiles) son compuestos que contienen carbono y que se convierten fácilmente en gases. La actividad industrial humana los genera pero también las plantas los producen para comunicarse entre ellas o con los animales, o para protegerse de varios estreses. Investigadores de la UAB, del CREAF y del CSIC han estudiado los cambios estacionales y diarios de COVs en el aire de una zona del Montseny donde han podido constatar que su concentración depende de los regímenes de viento (la brisa marina que lleva COVs del aire contaminado de la ciudad en el valle) y de la generación de éstos por las plantas, que acusa más el cambio estacional (las plantas generan más COVs en verano, cuando el metabolismo es más activo).
Resum: VOCs (Volatile Organic Compounds) are compounds containing carbon which easily become gases. Human industrial activity generates them, but plants generate them as well in order to communicate with each other and with animals, or to protect themselves from various stresses. UAB researchers have studied the seasonal and daily changes of VOCs in the air in an area of the Montseny and have noticed that concentrations depend on the regimes of wind (sea breezes that carry VOCs from polluted city air to the valley) and on their generation by plants, which aggravates seasonal changes (plants generate more VOCs in summer when their metabolism is more active).
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, març 2012, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 60.5 KB

Español
3 p, 125.6 KB

English
2 p, 123.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-06-04, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir