Escalas DSM del CBCL y YSR en niños y adolescentes que acuden a consulta en servicios de salud mental
Lacalle Sisteré, Montserrat
Ezpeleta, Lourdes, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Clínica i de la Salut)
Doménech Massons, José M., dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicobiologia i de Metodologia de Ciències de la Salut)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia de la Salut i de Psicologia Social

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2010
Resum: El Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA) es un ejemplo de los esfuerzos realizados para converger los métodos de evaluación categoriales y dimensionales. Los Child Behavior Checklist (CBCL) y Youth Self-Report (YSR) han incluido en su última edición las Escalas DSM, construidas de modo racional a partir de los ítems que forman parte de estos inventarios. Objetivo: Analizar propiedades psicométricas de las Escalas DSM de los cuestionarios CBCL y YSR de Achenbach. Método: Una muestra clínica de 420 niños y adolescentes (8-17 años) fue evaluada con los cuestionarios CBCL y YSR, con una entrevista diagnóstica estructurada y con medidas de deterioro funcional para estudiar la fiabilidad y validez de las Escalas DSM. Resultados: La consistencia interna osciló entre moderada y buena en todas las escalas, excepto en la Escala DSM Problemas de Ansiedad. El acuerdo entre padres e hijos fluctuó como es usual entre valores bajos y moderadamente buenos. Los coficientes Kappa mostraron una concordancia moderada en los diferentes síntomas. Las Escalas DSM mostraron un buen poder diagnóstico sobre los trastornos DSM-IV y presentaron una relación significativa con medidas de deterioro funcional. Las Escalas DSM del YSR mostraron valores significativos en la validez incremental sobre diagnósticos DICA-IV en la estimación del deterioro funcional. Discusión: Las Escalas DSM son una aproximación útil desde el modelo dimensional a los trastornos DSM-IV en población clínica española.
Nota: Descripció del recurs: 05-07-2011
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Psicologia,Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació, 2010
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Castellà
Document: Tesi doctoral
Matèria: Infants ; Salut mental ; Adolescents ; Psicodiagnòstic
ISBN: 9788469344958

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/5475


181 p, 657.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2012-09-26, darrera modificació el 2023-02-08



   Favorit i Compartir