Nanopartícules magnètiques en matrius de sílice
Gich García, Martí
Roig i Serra, Anna, dir. (Institut de Ciència de Materials de Barcelona)
Molins i Grau, Elies, dir. (Institut de Ciència de Materials de Barcelona)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física

Publicación: Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2011
Descripción: 1 recurs electrònic (214 p.)
Resumen: En aquest treball s'han estudiat diferents aproximacions a la síntesi de compòsits de nanopartícules magnètiques en matrius de sílice de tipus aerogel o xerogel. Així, s'han obtingut materials amb propietats molt diferents tant pel que fa al seu magnetisme (materials durs o tous), a les seves propietats òptiques (transparents, opacs, anisotròpics) o la seva densitat, i se n'han estudiat algunes de les seves possibles aplicacions magnetoòptiques. Les matrius de sílice en forma de xerogel també s'han fet servir per a estabilitzar, gràcies al confinament, l'ε-Fe2O3, un polimorf metastable d'óxid de Fe (III) molt poc conegut. S'ha fet una caracterització de les propietats magnètiques del material i s'ha vist que la seva temperatura de Curie és de 510 K i que a temperatura ambient és un ferrimagnet colineal amb una imantació moderada (20 emu/g a saturació) i una anisotropia magnètica elevada que fan que la seva coercitivitat sigui molt elevada per a un òxid de Fe (20 kOe). Entre 150 i 80 K l'ε-Fe2O3 presenta una transició de fase magnètica i estructural de segon ordre que té com a resultat l'aparició d'una estructura magnètica incommensurada de tipus "ona quadrada". S'ha posat de manifest que coincidint amb aquesta transició de fase, el material presenta un acoblament magnetoelèctric.
Resumen: In this Thesis, different approximations to the synthesis of composites of magnetic nanoparticles in silica aerogel or xerogel matrices have been studied. In particular, we have obtained materials with a range of different properties regarding its magnetism (hard or soft magnetic materials), optical properties (transparent, opaque, anisotropic) or density and we have studied its potential magneto-optical applications. The xerogel matrices have also been used to stabilize by confinement a rare iron (III) oxide polymorph, the ε-Fe2O3, which has not been much studied so far. The magnetic properties of the polymorph have been studied in detail and it has been established that it has a Curie temperature of 510 K. At room temperature, it presents a collinear ferromagnetic order with a moderate magnetization (20 emu/g at saturation) and a large magnetic anisotropy which result in a huge coercivity of about 20 kOe. Between 150 and 80 K, ε-Fe2O3 presents a second order magnetic and structural transition to a "square-wave" incommensurate magnetic order. Concomitantly with this transition it has been shown that the material presents a magnetoelectric coupling.
Resumen: En este trabajo se han estudiado diferentes aproximaciones a la síntesis de composites de nanopartículas magnéticas en matrices de sílice de tipo aerogel o xerogel. Así, se han obtenido materiales con propiedades muy distintas tanto en relación a su magnetismo (materiales duros o blandos), a les sus propiedades ópticas (transparentes, opacos, anisotrópicos) o a su densidad, y se han estudiado algunas de sus posibles aplicaciones magnetoópticas. Las matrices de sílice en forma de xerogel también se han utilizado para estabilizar, gracias al confinamiento, el ε-Fe2O3, un polimorfo metaestable de óxido de Fe (III) muy poco conocido. Se ha hecho una caracterización de sus propiedades magnéticas y se ha establecido que su temperatura de Curie es de 510 K y que a temperatura ambiente es un ferrimagneto co-lineal con una imantación moderada (20 emu/g a saturación) y una anisotropía magnética elevada que hacen que su coercitividad sea muy elevada para un óxido de Fe (20 kOe). Entre 150 i 80 K el ε-Fe2O3 presenta una transición de fase magnética y estructural de segundo orden que da lugar a una estructura magnética inconmensurable de tipo "onda cuadrada". Se ha puesto de manifiesto que coincidiendo con esta transición de fase, el material presenta un acoplamiento magnetoeléctrico.
Nota: Descripció del recurs: el 21 setembre 2011
Nota: Tesi doctoral - Universitat Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Ciències, Departament de Física, 2006
Derechos: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Lengua: Català
Documento: Tesi doctoral
Materia: Nanopartícules ; Magnetisme ; Aerogels
ISBN: 9788469416259

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/32164


121 p, 8.3 MB

108 p, 9.5 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2012-09-26, última modificación el 2022-05-18



   Favorit i Compartir