Google Scholar: cites
La participación de los consejos escolares para la gestión democrática de la escuela pública
Buarque Lins Costa, Maria Betania (Universidad Federal de Alagoas (Brasil))

Títol variant: La participació dels consells escolars per a la gestió democràtica de l'escola pública
Títol variant: The participation of school Boards for the democratic management of public school
Data: 2012
Resum: Este artículo hace un análisis de la efectividad de la participación de los consejos escolares, de las escuelas públicas de la ciudad de Maceió, Alagoas/Brasil, a partir de la reflexión sobre su acción, como mecanismo de gestión democrática, en la construcción de una cultura democrática. Inicialmente se presenta y justifica la elección de los consejos escolares como objeto de estudio. Posteriormente, se describe la metodología empleada en el estudio teórico y empírico. Finalmente, se exponen los resultados, las consideraciones finales y las propuestas de acciones para una escuela democrática. Como resultados más relevantes se destaca la democracia como un proceso en construcción, fomentado por la acción de los sujetos colectivos y los consejeros escolares con reducida capacidad política para participar, conscientes de sus papeles y funciones.
Resum: Aquest article fa una anàlisi de l'efectivitat de la participació dels consells escolars, de les escoles públiques de la ciutat de Maceió, Alagoas/Brasil, a partir de la reflexió sobre la seva acció, com a mecanisme de gestió democràtica, en la construcció d'una cultura democràtica. Inicialment, es presenta i es justifica l'elecció dels consells escolars com a objecte d'estudi. Posteriorment, es descriu la metodologia emprada en l'estudi teòric i empíric. Finalment, s'exposen els resultats, les consideracions finals i les propostes d'accions per a una escola democràtica. Com a resultats més rellevants, es destaca la democràcia com un procés en construcció, fomentat per l'acció dels subjectes col·lectius i els consellers escolars amb reduïda capacitat política per participar, conscients dels seus rols i funcions.
Resum: This paper analyzes the effectiveness of school boards' participation as a mechanism of democratic management at public schools in the city of Maceió/Alagoas/Brazil, and as a way to foment the construction of a democratic culture. Firstly, it is presented the research object and why those school boards have been chosen to be the objects of the study. Secondly, it is described the research method employed: a theoretical and empirical approach. And finally, there are stated the findings, final considerations and proposals for action to get a democratic school. As most significant findings, we emphasize the democracy as a process under construction, fostered by the acts of collective subjects and school boards with limited political competence for carrying out consciously their roles and functions.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Cultura ; Participación ; Gestión democrática ; Consejo escolar ; Participació ; Gestió democràtica ; Consell escolar ; Culture ; Participation ; Democratic management ; School boards
Publicat a: Educar, Vol. 48, Núm. 2 (juliol-desembre 2012) , p. 285-298, ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/259364
Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v48-n2-buarque
DOI: 10.5565/rev/educar.26


14 p, 595.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2012-10-17, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir