CDE (UAB) Info

No. 24
 (26 - Juny - 2006)

 

 

NOTÍCIES DEL CDE

Nous mapes de la UE. Amb un format divertit, d'estil naif on s'indiquen els aspectes més típics de les regions europees, la implantació de l'euro i les banderes dels Estats Membres. Si el voleu rebre per correu intern envieu un correu a: ce.doc.europea@uab.es

 

20è ANIVERSARI DE LA INTEGRACIÓ D'ESPANYA A LA UE

20 años de España en la UE (1986-2006) web oficial

El Impacto del Derecho Europeo en la legislación española. Breve balance de veinte años de integración europea / Luis Jimena Quesada Cuadernos de integración europea, no. 4 (Marzo 2005)

 

AGRICULTURA : Grip Aviària

Balance de la influenza aviar en la UE  Agrodigital.com (21.6.06)

La Comisión propone medidas de actuación en las fases iniciales del ciclo productivo para respaldar el mercado de las aves de corral    IP/06/816    Date:  21/06/2006

 

AGRICULTURA : Subvencions

La CE establece que la modulación voluntaria sólo afecte a ayudas directas. Los estados deben comunicar a Bruselas si aplicarán esta medida  La Razón (5.6.06)

Brasil denuncia que la UE no limita las ayudas al azúcar. La Unión Europea no está haciendo sus deberes en materia de azúcar. Así al menos lo cree el Gobierno brasileño, que se queja de no tener ninguna evidencia de que se estén adoptando los límites convenidos a las ayudas a la producción de este sector en la UE  Cinco Días (8.6.06)

La Comisión podría volver a proponer un tope máximo para las ayudas Agrodigital.com (9.6.06)

Bush emplaza a la Unión Europea a eliminar las barreras y los subsidios del sector agrícola  Libertad Digital (16.6.06)

La OCDE denuncia que las ayudas agrícolas distorsionan el comercio y perjudican a los países pobres  Libertad Digital (22.6.06)

 

AGRICULTURA : Reforma del Vi

Reforma del vi. Brussel·les proposa arrencar 400.000 hectàrees de vinyes, el·liminar les ajudes a la destil·lació en crisi, normes d'etiquetatge més senzilles i desaparició dels drets de plantació; així com el foment de la producció de qualitat. L'objectiu és millorar la productivitat i recuperar quota de mercat. Darrera d'aquests canvis, l'Executiu comunitari cerca que el sector del vi sobrevisqui gràcies a la demanda del mercat i no a les ajudes de Brussel·les.  IP/06/824    Date:  22/06/2006  IP/06/748    Date:  07/06/2006

Apertura de una destilación de crisis para el vino en España y en Grecia  IP/06/837    Date:  23/06/2006

CCAE, UCAMAN i Unió de Pagesos en contra de la  OCM del Vino presentada por la Comisión Agrodigital.com (26.6.06) Agrodigital.com (26.6.06) Agrodigital.com (26.6.06)

UCCL-COAG apuesta por la creación de un frente común para introducir en la Reforma del Vino cuantos cambios sean necesarios Agrodigital.com (26.6.06)

 

AGRICULTURA : Diversos

Crece la preocupación en Europa por el bienestar de los animales  PE Noticias (9.6.06)  Las Provincias Digital (19.6.06)

FAO : Fuerte respaldo a la aplicación del tratado sobre recursos genéticos para la agricultura Agrodigital.com (14.6.06)  Nota del MAPA

La Agricultura ecológica creció en Europa una media de un 25% en los últimos 15 años.  El 35% de la leche ecológica producida en España es gallega Agrodigital.com (16.6.06)

Plan de Acción sobre el sector forestal de la UE  Agrodigital.com (16.6.06)

EU cattle populations in December 2005 and production forecasts for 2006 - Issue number 7/2006  EUROSTAT KS-NN-06-007

 

AJUDA HUMANITÀRIA I AL DESENVOLUPAMENT

La UE alerta sobre la labor de las ONG en Java tras el terremoto. Un informe refleja el exceso de grupos de asistencia humataria sin propósitos altruistas  El Correo Digital (6.6.06)

Fons Europeu pel Sud-est d'Europa  IP/06/794    Date:  19/06/2006

El Cuarteto internacional halla una fórmula para entregar ayuda urgente a los palestinos. Hamas y Mahmud Abbas acercan posiciones para alcanzar una "reconciliación nacional". La propuesta europea para reanudar la ayuda económica a los palestinos sin pasar por el Gobierno de Hamas fue ayer aprobada por el Cuarteto internacional. Este paso para evitar una crisis total se suma a un esfuerzo negociador de las facciones palestinas La Vanguardia (19.6.0

La UE dóna 105 milions d'euros al Mecanisme Internacional Temporal de Palestina, creat per la UE a instàncies de la resta dels membres del Quartet (EEUU; NU i Rússia) per ajudar al poble palestí, sense necessitat de tenir al Govern d'Hamàs com intermediari a cobrir les seves necessitats bàsiques IP/06/831    Date:  23/06/2006

How to re-model European aid / Clare Lockhart Europe's World, no. 3 (Summer 2006)

 

 

AMPLIACIÓ

Declaracions del comissari Olli Rehn sobre futures ampliacions. En un intent per relaxar la tensió sobre futures ampliacions, el comissari responsable de l'Ampliació, Olli Rehn, ha fet unes declaracions on afirma que després de l'adhesió de Romania i Bulgària l'any 2007 (o 2008), no està prevista, durant un temps, cap altra ampliació.

Rehn va matisar que, en relació amb Croàcia, aquest serà el proper país a la cua, però que caldrà, com és natural, que compleixi tots els criteris exigits. En relació amb Turquia, va voler destacar que es preveu que el procés sigui llarg i complicat. Quant als països dels Balcans occidentals, va assenyalar que es troben encara en un estadi molt poc avançat en les seves relacions amb la UE.

Finalment, el comissari es va referir a la preocupació de la UE davant la insatisfacció dels ciutadans respecte el ritme de les ampliacions i va proposar construir un nou consens sobre l'ampliació basat en dos principis: el primer, defensar l'interès estratègic d'Europa tot complint els compromisos assumits i consolidant l'espai de pau, llibertat i prosperitat, i el segon, assegurar-se que la UE manté i desenvolupa la seva capacitat de decisió i d'acció a l'interior i a l'exterior. EC Enlargement  El País (9.6.06)  Cinco Días (10.6.06)  L'Avui (13.6.06)  L'Avui (17.6.06) Heraldo.es (17.6.06)

Europe's World guide to the EU in 2020   Europe's World, no. 3 (Summer 2006)

La Ampliación continuada de los Estados Miembros de la Unión Europea / Josep Maria Jordàn Galduf  Cuadernos de Integración Europea, no. 4 (Marzo 2006)

Statistical cooperation with new Member States (transition facility 2005)  EUROSTAT 2006-S-114-12139

 

AMPLIACIÓ : Turquia

Bruselas y Ankara superan su primera crisis. Los Veinticinco apuestan por dar más tiempo a Turquía para que reconozca a Chipre, convencidos de que no tendrá más remedio que hacerlo EC Enlargement Turkey  L'Avui (13.6.06)  Heraldo.es (13.6.06)  La Vanguardia (13.6.06) El País (7.6.06)

Bruselas exige a Turquía que abra sus puertos a Chipre antes de fin de año  El País (17.6.06)

 

AMPLIACIÓ : Europa de l'Est

Albània : acord d'associació (primera etapa en el camí de l'adhesió) PRES/06/182    Date:  12/06/2006

Els Polonesos no veuen els efectes de la UE en les seves pròpies vides, segons una enquesta realitzada per l'Institut d'Assumptes Públics de Polònia. Les conclusions de la investigació revelen que els polacs creuen que els efectes de formar part de la UE són més positius pel seu país que per a ells mateixos Instituto Polaco de Asuntos Públicos

Bulgaria y Rumania: ¿preparados, listos...   Café Babel

 

AMPLIACIÓ ZONA EURO

La Vieja y la nueva Europa se enfrentan por el rechazo a la candidatura de Lituania para entra en la zona euro  Estrella Digital (8.6.06)

Lituania pide a Bruselas explicaciones por el 'no' a su entrada en el euro  Cinco Días (8.6.06)

Introduction of the euro in the new states members : analytical  report   Eurobaromer (June 2006)

 

ASPECTES INSTITUCIONALS

Els Líders de la UE silencien la petició de l'Eurocàmera per unificar els seus tres llocs de treball. Borrell no planteja la qüestió seguint instruccions de Schussel   Campanya parlamentària "Circ ambulant"  Recollida de signatures

Estrasburg. Brigitte Girardin, Ministra delegada de cooperació i desenvolupament, va precisar al Senat el 6 de juny la posició francesa sobre la seu del Parlament Europeu a Estrasburg. El Consell Europeu d'Edimburg de 1992 va confirmar que es celebressin les sessions plenàries a Estrasburg, les comissions parlamentàries a Brussel·les i que se situessin els serveis administratius a Luxemburg, abans de que tot quedés recollit en un protocol annex al Tractat d'Amsterdam i, segons la Ministra, es tracta de "quelcom important per a França" i "França no vol que es posi en entredit aquesta situació Discurs

 

AUDIOVISUALS

El Comitè de Peticions accepta la denúncia de la COPE contra la Generalitat. La Cadena de radio acusa al Govern català d'intentar assetjar-la La decisió es va veure envoltada de polèmica ja que aquesta es va prendre de manera unilateral pel president d’aquest comitè, el polonès Marcin Libicki, quelcom contrari al Reglament de la Cambra Europea. La majoria dels membres de la comissió, eurodiputats com el liberal Ignasi Guardans (ALDE), els socialistes Miguel Ángel Martínez, Inés Ayala i Maria Badia, Raül Romeva (Verds-ALE), i Willy Meyer (Esquerra Unitària Europea), s'han dirigit al President Josep Borrell per denunciar el que consideren un greu abús del Reglament Comisión de Peticiones El Mundo (21.6.06)  El Mundo (22.6.06) Libertad Digital (22.6.06)

Un Eurodiputado advirtió a Luis Herrero de que podría traer "dos millones de firmas contra la COPE"  Libertad Digital (22.6.06)

 

CATÀSTROFES NATURALS A LA UE

Nuevas normas para la gestión de inundaciones en Europa  PE Noticias (13.6.06)

 

CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Els Vint-i-cinc tindran un Institut Europeu de Tecnologia entre 2009 i 2010  Instituto Europeo de Tecnología COM(2006) 276 final, 8.6.06

Galileo. La Comissió Europea ha adoptat una comunicació sobre la situació del programa GALILEO de radionavegació per satèl·lit. El document descriu els principals elements d'aquest ambiciós projecte europeu i inclou un calendari d'aplicació. Els trenta satèl·lits de la futura constel·lació cobriran, a partir del 2010, tota la terra de manera òptima, oferint una precisió de localització amb un marge d'un metre. La gama dels cinc serveis que oferirà GALILEO permetrà respondre a les necessitats de tots els usuaris potencials en qualsevol part del món IP/06/744    Date:  07/06/2006

Enquesta d'Eurobaròmetre sobre la percepció de la biotecnologia a la UE. Els espanyols són els europeus que més recolzen la investigació sobre transgènics (74% a favor) que contrasta amb la forta oposició (58%) del conjunt dels europeus entrevistats  Agrodigital.com (20.6.06)  IP/06/799    Date:  19/06/2006

Consulta pública on line para mejorar el bienestar de los animales de laboratorio en la UE  Agrodigital.com (20.6.06) 

 

CIUTADANIA EUROPEA

Agenda per als ciutadans. Es tracta d'un ambiciós programa polític que recull les preocupacions expressades pels ciutadans europeus durant el període de reflexió ¡Diga lo que piensa!

El Defensor del Poble Europeu va anunciar el 6 de juny el nou sistema de tractament de les denúncies de la Comissió Europea que permet implicar directament als Comissaris en les respostes a les preguntes del Defensor. Aquest ha de contribuir a la creació d'una cultura organitzativa de servei als ciutadans i de respecte dels seus drets. Segons el Sr. Diamandouros, "el Defensor forma part de la cultura de servei i no d'una cultura de la culpa" EO/06/11    Date:  06/06/2006

Los Españoles pasan de política pero son los europeos que más se manifiestan en la calle. La sanidad pública recibe elogios generalizados y la emigración todavía se ve con buenos ojos Una encuesta realizada en 25 países de Europa destaca que los nórdicos se sienten más felices El Correo Digital (7.6.06)

¿Cómo asociar mejor los ciudadanos a las decisiones europeas? Un estudi de la Fundació Robert Schuman proposa implicar encara més als parlaments nacionals en el procés de presa de decisions i permetre així convertir-se en protagonistes de ple dret de la construcció europea Fondation Robert Schuman, no. 34

Peticions ciutadanes. L'informe de Michael Cashman (PSE, UK), adoptat el 13 de juny, sobre el balanç anual de la activitat de la Comissió de Peticions destaca la necessitat d'escorçar el temps de resposta, augmentar l'eficàcia de les investigacions i garantir la disponibilitat igual dels serveis per a tots els ciutadans de la UE. L'informe proposa entre altres coses duplicar el nombre de diputats membres de la Comissió de Peticions. Entre els temes tractats a les peticions hi figuren els terminis excessius per transposar al Dret nacional les directives comunitàries. El Parlament Europeu anima a la Comissió a adoptar una línia dura amb els Estats membres que transposin en terminis "desraonables i excessius" i incita a les delegacions de la Comissió parlamentària de Peticions als Estats membres a investigar de forma més concreta i in situ PE Info (13.6.06)

 

COMERÇ EXTERIOR

L'Eurozona va presentar a l'abril un dèficit exterior de 2.000 milions d'€  STAT/06/82    Date:  19/06/2006  Hablamos de Europa  El País (4.6.0

La UE registra al 2005 un excedent comercial amb Estats Units a prop de 90.000 milions d'€. EEUU es perfila com el primer soci comercial dels Vint-i-cinc  EUROSTAT CP 84/2006 (20.6.06)

 

CONSTITUCIÓ I DEBAT SOBRE EL FUTUR D'EUROPA

La UE ha de fer front a la falta d'interès dels europeus com epicentre de la crisi constitucional. Aquesta és la principal conclusió de l'informe de l'Associació ECAS (European Citizen Actor Service) sobre ciutadania  ECAS

Aportacions al debat sobre el futur d'Europa del primer ministre belga  Comunicat de Premsa (1.6.06)

Un Cadáver / Denis Macshane  El País (4.6.06)

Europa atrasa el reloj / Charles A. Kupchan El País (10.6.06)

Zapatero pide mantener contenido político de Constitución Europea Representación Permanente de España ante la UE

Europa : Espera y actuar / Josep Borrell  El Periódico de Cataluña (13.6.06)  PE Noticias (17.6.06)

La Eurocámara advierte de los riesgos de una Europa debilitada y dividida. Se opone a la creación de grupos reducidos de países miembros para sortear el proceso PE Noticias (14.6.06)

Berlín y París gestionarán la crisis europea. Alemania planeará en 2007 y Francia culminará en 2008 la solución constitucional. Los líderes de los Veinticinco acordaron ayer un dilatado calendario para salir de la crisis constitucional. Aprovechando los respectivos turnos al frente de la UE, Berlín presentará un informe o plan de posibles soluciones en la primavera del 2007, y París asumirá la presentación de un acuerdo a final del 2008  La Vanguardia (16.6.06)

La UE admite que habrá que incluir “nuevos elementos” en el Tratado constitucional  Estrella Digital (21.6.06)

El Neoinstitucionalismo como instrumento de análisis del proceso de integración europea / Ana Mar Fernández  Quaderns de Treball IUEE 46/06

Scenarios for escaping the constitutional impasse / Philippe de Schoutheete  Europe's World, no. 3 (Summer 2006)

The Austrian EU presidency and the future of the constitutional treaty /  Katinka Barysch  Centre for European Reform : briefing note

 

DRET COMUNITARI


"Legislar mejor 2005" de conformidad con el artículo 9 del Protocolo sobre la aplicación de los principios de subsidiariedad y proporcionalidad : informe de la Comisión COM(2006) 289 final, 13.6..06

Violació del Dret Comunitari. En una sentència dictada el 13 de juny en el cas Traghetti del Mediterrani, el Tribunal de Justícia Europeu ha recordat que el principi segons el qual un Estat membre es veu obligat a reparar els danys causats als particulars per violacions del Dret comunitari que li són imputables són vàlides per a tota hipòtesi de violació del Dret comunitari, i això sigui quin sigui l'rgan de l'Estat llur acció o omissió doni lloc a l'incompliment TJCE CP 49/06

 

DRETS FONAMENTALS

Memorandum del Consell d'Europa sobre els vols de la CIA  Council of Europe (7.6.06)

Los Eurodiputados creen que los gobiernos europeos estaban al tanto de los vuelos de la CIA. Les cuesta creer que "pudieran efectuarse varios centenares de vuelos en el espacio aéreo de varios Estados miembros sin que los servicios de seguridad y de información tuvieran conocimiento de los mismos"  Heraldo.es (13.6.06)  Estrella Digital (14.6.06)  Las Provincias Digital (7.6.06)

La Eurocámara hará una condena del franquismo el 4 de julio. Todos los grupos europeos, excepto el PP, apoyan la resolución. El presidente del Parlamento Europeo, Josep Borrell, leerá el próximo 4 de julio una declaración formal de condena al régimen franquista. La iniciativa, impulsada por ocho europarlamentarios españoles, ha sido rechazada por el Partido Popular La Vanguardia (16.6.06)

L'Eurocàmera condemna el racisme i la'omofòbia. El text insta als Estats membres a prendre mesures al respecte P6_TA-PROV(2006)0273

Experts en drets fonamentals debaten sobre la proposta de la Comissió de creació de l'Agència de Drets Fonamentals. Els debats s'han centrat en les competències que hauria de tenir el nou organisme  Academy of European Law  Conferència del Comissari Frarttini

Los Derechos humanos en la Unión Europea / Mireya Castillo Daudí Cuadernos de integración europea, no. 4 (Marzo 2006)
 

 

ECONOMIA

Zona euro. Els desequilibris exteriors dels països de la zona euro no deixen d'empitjorar, segons un estudi del Fons Monetari Internacional. No obstant, si bé el saldo de les transaccions corrents de la zona euro és modest i relativament estable, la situació econòmica no és preocupant. Si les 4 grans economies de la zona (Alemanya, França, Espanya i Itàlia) van veure el saldo de les seves transaccions corrents baixar de 0,8 punts entre 1997 i 2005, convé tenir en comte una gran disparitat entre ells: només Alemanya ha augmentat aquest saldo. Aquesta evolució s'explica, en concret, per la conjuntura econòmica regional, el fort augment dels cursos del petroli i les fluctuacions de l'euro, i també per factors interns i estructurals  FMI Bulletin, v. 35, no. 15 (5.6.06)

Finanzas públicas en 2006 : primeros pasos prometedores del nuevo Pacto de Estabilidad y Crecimiento, pese a los importantes retos pendientes IP/06/779    Date:  13/06/2006  Cinco Días (14.6.06)

Trichet avisa de los efectos del encarecimiento del crudo sobre la inflación. El presidente del Banco Central Europeo, Jean Claude Trichet, ha avisado en el Parlamento Europeo de los riesgos del encarecimiento del crudo para el año 2007. "Las recientes subidas del petróleo sólo han tenido un impacto limitado en la inflación", según el máximo responsable del BCE  Cinco Días (21..06)

Poder de compra. Primeres estimacions sobre les paritats del poder de compra per l'any 2005. Segons EUROSTAT, el PIB per habitant varia d'un a cinc entre els Estats membres de la UE a 25. A Luxemburg, va ser més del doble de la mitjana de la UE al 2005. El d'Irlanda era a pop d'un 40% per sobre de la mitjana, mentre que el de Dinamarca, Països Baixos, Àustria i Bèlgica es situaven al voltant d'un 20% per sobre de la mitjana. El Regne Unit i Suècia estaven un 15% per sobre de la mitjana; Finlàndia, Alemanya i França aproximadament un 10% sobre la mitjana. Itàlia i Espanya es situaven més o menys en la mitjana. EUROSTAT New release 79/2006 (15.6.06)

 

ECONOMIA : Espanya

España se consolida como el sexto país de la UE preferido por la inversión extranjera   Cinco Días (8.6.06)

El BCE “no tiene explicación” para la “sorprendente” circulación de billetes de 500 euros en España  Estrella Digital (10.6.06)

Aumenta hasta 1,6 puntos el diferencial de inflación entre España y la zona euro  Libertad Digital (16.6.06)  Libertad Digital (21.6.06)

España, segundo país de la UE en el que más creció la cifra de millonarios  ABC (21.6.06)

 

EDUCACIÓ I FORMACIÓ

Proposta de cooperació en educació UE-Canadá  COM(2006) 274 final, 7.6.06

La Comissió de Peticions de la Eurocàmera estudiarà les irregularitats del sistema educatiu espanyol. Brussel·les desconeixia l'inexistència d'una assignatura obligatòria a Espanya. La Plataforma Nacional d'Associacions de Professors d'Informàtica (PNAPI) ha denunciat l'existència de dades incertes sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació en la documentació oficial de la Comissió Europea i s'ha compromès a investigar el cas  Comisión de Peticiones

 

EMPRESA i INDÚSTRIA

La Patronal europea pide aplazar la agenda de Lisboa y niega que ampliación sea igual a deslocalización  Estrella Digital (5.6.06)

Directiva màquines DOUE L157 (9.6.07)

Directiva auditoria legal de comptes anuals DOUE L157 (9.6.06)

La Comisión Europea estudia abrir un expediente a Sogecable por abuso de poder. Bruselas advierte a Montilla que España podría estar vulnerando el derecho de libre competencia de la UE  La Razón (9.6.06)

El Gobierno estudia nuevos incentivos a la internacionalización tras suprimir los actuales por orden de Bruselas  La Voz de Galicia (13.6.06)

Unlocking enterprises’ potential : a big week for small business in Europe IP/06/770    Date:  12/06/2006

El Futuro de Europa es el de sus empresas / Joaquín Estefania El País (19.6.06)

La UE y EEUU declaran la guerra a la falsificación masiva  Estrella Digital (19.6.06)

Disminueixen les noves demandes industrials a l'Eurozona un 0,2% a l'abril respecte al mes de març  EUROSTAT CP 85/2006 (22.6.06)

Brussel·les llença una consulta sobre el seu projecte de reglament d'ajudes estatals de "minimis". La norma permet concedi0r subvencions nacionals sense comunicar-ho a Brussel·les, sempre que excedeixi de 200.000 €. El reglament afectaria a empreses de tots els sectors, excepte transport, pesca, agricultura i aquicultura. EC Competiton State Aid Reform  Consulta : stateaidgreffe@ec.europa.eu

 

EMPRESES : Fusions

La Comisión aprueba la adquisición de Athlon por De Lage Landen  IP/06/776    Date:  13/06/2006

Brussel·les obre una investigació a fons sobre la fusió de Gas de França i el grup Suez   IP/06/802    Date:  19/06/2006

La Comissió presenta l'Informe Anual de la Competència : augmenten en un 25% les comunicacions de fusions a la UE l'any 2005   IP/06/804    Date:  20/06/2006

Kroes amenaza con actuar contra España si incumple las reglas de competencia  ABC (21.6.06)

Espanya només disposa d'un primer esborrall per a transposar la directiva que regula les fusions d'empreses a la UE. Només 7 països l'han introduït a les seves legislacions abans de la data límit (o una mica després).   EGIP  Directiva 2004/25/CE

 

ENERGIA

OPEP. S'ha celebrat a Brussel·les la tercera cimera del Diàleg Energètic entre la Unió Europea y l'Organització dels Països Exportadors de Petroli. Els dirigents de les dues organitzacions confirmaren la seva voluntat de garantir l'estabiltat, la transparència i la previsió del mercat del petroli. També s'han posat d'acord sobre la necessitat d'invertir en noves refineries amb la finalitat de reduir les escasseses del mercat. La propera reunió UE-OPEP tindrà lloc al juny de 2007 a Viena EU-OPEC Energy Dialogue (7.6.06)  IP/06/749    Date:  07/06/2006

La UE definirá este año las interconexiones energéticas prioritarias Cinco Días (8.6.06)

Chirac y Blair proponen la creación de un grupo de alto nivel en la UE para hacer frente a las crisis energéticas  Estrella Digital (10.6.06)

Hacia un mercado europeo. Un mercado en la UE. La creación de un mercado único de la energía en la UE se basa en objetivos que nadie cuestiona, y más cuando la dependencia energética es tan alta como las incertidumbres. Sin embargo, casi todos los países de la Unión quieren controlar sus grandes grupos eléctricos o petroleros  Cinco Días (12.6.06)

Moratinos pide a la UE que valore el papel de Argelia en la seguridad energética  Cinco Días (13.6.06)

Europa invita a Putin a una cumbre monográfica centrada en la energía  Cinco Días (16.6.06)  Cinco Días (5.6.06)

"La Comisión Europea no entiende el funcionamiento del mercado del gas" : entrevista a Alexandr Medvédev, vicepresidente del consorcio de gas ruso Gazprom  El País (18.6.06)

Europa hace carburante con vino de Burdeos  La Vanguardia (21.6.06)

Continúa la expansión de la colza en la UE por el “boom” de biodiesel  Agrodigital.com (23.6.06)

Els Tres principals projectes de concentració d'energia solar es troben a Espanya  EC New and Renewable Energies

 

ESPORTS

Bruselas investiga las leyes que regulan las apuestas en siete países de la UE. La Comisión Europea advierte de que impondrá sanciones si no aceptan la competencia  El País (4.6.06)

Cuando el fútbol y la política juegan juntos y en casa PE Artículo (9.6.06)

 

FISCALITAT I DUANES

La UE renuncia a endurecer el control de sus paraísos fiscales. La competencia fiscal desleal entre los Estados para atraer a las empresas se está sofisticando, pero la UE se niega a intensificar su vigilancia. El Ecofin pedirá mañana al grupo de supervisión que continúe su labor con arreglo a los parámetros pactados en 1997, cuando la UE sólo tenía 15 socios y las ofertas fiscales se limitaban a reducir el tipo impositivo  Cinco Días (6.6.06)

España está entre los países de la UE con el IRPF más alto  Libertad Digital (16.6.06)

Normativa comunitaria en materia de ayudas de estado versus competencia fiscal perjudicial / Francisco Magraner Moreno y Jorge Martín López  Cuadernos de integración europea, no. 4 (Marzo 2006)

 

GOVERN DE LA UE

Consell Europeu (Brussel·les, 15-16 de juny).  Destaca la decisió de posar a punt ràpidament mesures legislatives relatives al control de les fronteres i a la cooperació policial. Per una altra banda van fer insistència en la necessitat d'invertir en investigació i desenvolupament i han renovat el desig de que s'estableixi una política energètica europea comú. Referent a  la constitució europea, el consell ha decidit que haurien de formular-se propostes durant el primer semestre de l'any 2007. S'hauran de prendre decisions sobre el tema durant el primer semestre de l'any 2008. Es va debatre sobre l'ampliació de la Unió. El Consell Europeu ha invitatat a la Comissió a presentar un informe específic, al mateix temps que presenti els seus informes anuals sobre l'estat des processos d'ampliació i preadhesió, sobre tots els aspectes pertinents que tinguin a veure amb la capacitat d'absorció de la Unió. DOC/06/2    Date:  16/06/2006

Europa, en pausa  El País (17.6.06)

La UE necesita abrirse al futuro  Cinco Días (17.6.06)

UE : la resaca de un año después del 'no' / Joaquín Estefanía  El País (18.6.06)

Los Eurodiputados hacen balance de la presidencia austriaca PE Artículo (22.6.06)

Transparència dels treballs del Consell. Actualment, el nivell d'obertura al públic de les reunions del Consell quan actua en qualitat de legislador està limitat pel reglament intern del Consell. Seria suficient que aquestes reunions en qüestió s'obrissin al públic, que el Consell codifiquès el seu reglament intern. Segons el Defensor del Poble, "l'ausència d'acció del Consell en aquest sentit constitueix un cas de mala administració" Informe del Defensor del Poble Europeu

Cooperative vs. Non-cooperative mechanisms in the EU decision making process / Javier Arregui  Quaderns de Treball IUEE no. 45/06

Europe needs a subsidiarity early-warning mechanism / Edmund Stoiber Europe's World, no. 3 (Summer 2006)

 

IGUALTAT DE GÈNERE

Europeos sí, pero que planchen ellas. El 92% de los suecos participa en las tareas de casa; en España sólo el 53% Los españoles son los europeos que más participan en manifestaciones. Una radiografía sobre los europeos demuestra que el sexismo está instalado en la vida cotidiana en España. El 56% apoya que la mujer reduzca su jornada laboral por los hijos y el 30% cree que los hombres tienen preferencia si escasea el trabajo  La Vanguardia (7.6.06)

El Precio de la desigualdad. Los países de la UE evalúan las ventajas económicas que acarrea la equiparación laboral entre hombres y mujeres El País (19.6.06)

La Dona, la recerca i la indústria  DURSI

El MAPA subvencionará hasta el 80% de proyectos para la integración y promoción de la mujer rural. Se aplicarán para el desarrollo de proyectos destinados al asesoramiento para la creación de empresas innovadoras en el medio rural, así como para la búsqueda de nuevos canales de comercialización de productos elaborados por mujeres del medio rural  Agrodigital.com (16.6.06)

 

JUSTÍCIA I ASSUMPTES D'INTERIOR

La Mayor cárcel de Europa. España tiene la tasa más alta de presos, 140 por cada 100.000 habitantes. El número de presos supone una enorme presión para el sistema. Mientras el número de presos crece en España sin parar, el índice de delitos ha aumentado levemente, pero la tasa de criminalidad está veinte puntos por debajo de la media europea  La Vanguardia (6.6.06)

 

LLENGÜES

El Comitè Econòmic i Social firma l'acord amb el Govern espanyol per a l'ús del català  DOUE C148 (18.6.06)

El Gobierno vasco exige la oficialidad del euskera en la UE. Subraya también las «graves carencias» para utilizarlo en los órganos españoles Un servicio facilitará la comunicación en lengua vasca  El Correo Digital (15.6.06)

 

MEDI AMBIENT


La Generalitat comparece el día 22 ante el tribunal de la UE por no proteger las aves. El Departament de Medi Ambient teme que la sanción comporte una multa diaria de 544.000 euros o la retirada de fondos comunitarios
La Vanguardia (4.6.06)

Un Informe de la Comissió desvela el deteriorament de la qualitat de les aigües de bany interiors. L’informe, que es divideix en dos apartats –un corresponent a les aigües de bany de les zones costaneres, i l’altre referent a les aigües de bany interiors–, cobreix 20.914 llocs de bany, dels quals 14.230 són a zones costaneres i 6.684 a zones d’aigua dolça (principalment llacs i rius). En primer lloc, l’informe desvela que, l'any 2005, un 96,7% de les aigües de les zones costaneres de la UE a vint-i-cinc s’adequaven als criteris bacteriològics i físicoquímics establerts per la Directiva 76/160/CE, una xifra que, si bé és cert que inferior a la de l’exercici anterior, segueix convidant a l’optimisme. Quant a les zones interiors o d’aigua dolça, la qualitat, tradicionalment inferior segons la tendència observada els darrers anys, ha experimentat una davallada sensible fins a situar-se en unes xifres del 85,6% (el 2004, les estadístiques indicaven un 89,4%)  Bathing water quality    MEMO/06/236    Date:  09/06/2006  PE Artículo (23.6.06)

Informe de la Agencia Europea del Medio Ambiente sobre los efectos medioambientales de los biocarburantes Agrodigital.com (13.6.06)   Agrodigital.com (14.6.06)

Reglamento (...) sobre determinados gases fluorados de efecto invernadero  DOUE L161 (14.6.06)

Decisión de la Comisión (...) por la que se establece el plan de trabajo relativo a la etiqueta ecológica comunitaria DOUE L162 (14.6.06)

Reglamento (...) relativo a la protección de especies de la fauna y flora silvestres mediante el control de su comercio  DOUE L166 (19.6.06)

Cambio climático : redoblar los esfuerzos para invertir la tendencia de las emisiones de gases de invernadero de la Unión Europea  IP/06/820    Date:  22/06/2006  EEA PR (22.6.06)

Air pollutant emissions in the Mediterranean Partner Countries - Issue number 8/2006 EUROSTAT KS-NQ-06-008

La Lucha de la Unión Europea contra el cambio climático : el mercado europeo de derechos de emisión de gases de efecto invernadero para el período 2005-2007 / María Cervera Vallterra  Cuadernos de integración europea, no. 4 (Marzo 2006)

 

MERCAT DE TREBALL

España y el Reino Unido, enfrentadas por las jornadas laborales de 48 horas  Estrella Digital (3.6.06)

Eurostat confirma la aceleración de la creación de empleo en la Unión Europea  Libertad Digital (14.6.06)

La Comisión se dirige a los Estados miembros y los interlocutores sociales para aplicar el Convenio sobre el trabajo marítimo de la OIT  IP/06/788    Date:  16/06/2006

La Campanya d'aquest any de la Agència Europea per la Seguretat i la Salut en el Treball es centra en els joves. El risc de que pateixin accidents laborals és un 50% major  Campaña "Crecer con seguridad" (Octubre 2006)

 

MERCAT INTERIOR

Bruselas insta al sector bancario a abaratar las comisiones por tarjetas en dos semanas  Cinco Días (7.6.06)

Aprovada la nova directiva de requeriment de capital per a les institucions  i empreses d'inversió   IP/06/797    Date:  19/06/2006

 

MIGRACIONS

El Comitè de les Regions es pronuncia sobre les propostes de la Comissió en l'àmbit de la immigració  Dictamen del CDR (27.4.06)El País (3.6.06)

África migrante / Luis Fernando Crespo Zorita El País (5.6.06)  Libertad Digital (9.6.06)

Una Delegación europea viaja Canarias para analizar el problema de la inmigración. Un informe específico sobre los resultados de esta visita será presentado en la reunión de la comisión parlamentaria  Las Provincias Digital (7.6.06)  Las Provincias Digital (8.6.06) El País (15.6.06)

Zapatero, Chirac y Sócrates piden una segunda cumbre con África  El País (10.6.06)

España es ya el país de la UE que más inmigrantes recibe. El número de extranjeros ha crecido un 300% desde hace cuatro años. Aporta el 23% del saldo migratorio neto, cuando tiene el 11% de la población europea  La Voz de Galicia (15.6.06) 

La UE sienta las bases para una política común sobre inmigración. Trece socios comunitarios se han ofrecido para ayudar a España a vigilar sus fronteras. Los Veinticinco asumen que es un problema conjunto que necesita soluciones globales   La Voz de Galicia (17.6.06)

 

PARTENARIAT EUROMEDITERRANI

La Cooperación euromediterránea. Aurèlia Mañé, profesora de Política Económica y Jesús A. Núñez, director del Instituto sobre Conflictos, analizan en profundidad la cooperación entre la UE y los países mediterráneos  Heraldo.es (4.6.06)

 

PERIODISME

Conclusions i cloenda del simposi internacional sobre Ajuts a la premsa a Europa : desenvolupament, pluralisme i transparència  Portal de la Comunicació (UAB)

 

PESCA : Anxova

El Mar no es una fábrica  El País (5.6.06)

La Anchoa como metáfora / Borja Bergareche  El País (5.6.06)

El MAPA inicia el estudio de las ayudas por el cierre de la pesquería de la anchoa  Estrella Digital (8.6.06)

España pide a la UE un contingente de anchoa para que las conserveras puedan seguir trabajando  El Mundo (9.6.06)

Bruselas prohibirá la pesca de la anchoa si se confirman los bajos niveles del caladero  Cinco Días (20.6.06)

 

PESCA : Diversos

La Comisión Europea propone a la UE una gestión integral de los sectores que dependen del mar  La Voz de Galicia (8.6.06)

L'Eurocàmera demana més recolzament pel sector pesquer europeu i una millora de la situació de la dona INI/2004/2264

La UE aprova el nou fons pesquer 2007-2013 amb un pressupost de 3.800 milions. Espanya percebrà a prop de 1.000 milions, el 27% del total   IP/06/793    Date:  19/06/2006  MEMO/06/242    Date:  19/06/2006   Council Meeting 2739 th  Questions and Answers  MEMO/06/241    Date:  19/06/2006

La Comissió de Pesca de l'Eurocàmera presenta dos informes relatius al etiquetatge ecològic i a la simplificació de la política pesquera de la UE. Ambdós textos seran votats al setembre  Informe Fraga A-2006-18 Informe Morillon A-2006-169

 

POLÍTICA DE SEGURETAT I DEFENSA

La Unión Europea. Un nuevo modelo de respuesta al terrorismo / Valentín Bou Franch Cuadernos de integración europea, no. 4 (Marzo 2006)

 

POLÍTICA DE VEÏNATGE

El Desarrollo de la política europea de vecindad y la cuestión de las fronteras de la Unión Europea. És el títol d'un informe de la Delegació de l'Assemblea nacional per la Unió Europea que presenta les orientacions i els instruments de la política de veïnatge, fan insistència en la dificultat de la seva aplicació en raó del context de crisi pel que passen els països veíns i mencionen la qüestió de les fronteres de la UE Infome no. 3132

Let's build on neighbourhood policy with an EU-backed "Commonwealth" / Ioannis Varvitsiotis  Europe's World, no. 3 (Summer 2006)

 

POLÍTICA EXTERIOR

Barroso reclama competencias de política exterior asignadas a Solana  El País (9.6.06)  Estrella Digital (9.6.06)

Europa en el mundo — Propuestas concretas para reforzar la coherencia, la eficacia y la visibilidad COM(2006) 278 final, 8.6.06

Tensions in EU external relations competences / Simon Duke  Eipascope, no. 1 (2006)

Hard facts about Europe's soft power / Eneko Landaburu  Europe's world, no. 3 (Summer 2006)

 

POLÍTICA EXTERIOR : ACP

La Asamblea Parlamentaria Paritaria ACP-UE, una asociación única e igualitaria PE Artículo (22.6.06)

 

POLÍTICA EXTERIOR : Àfrica

La UE no descarta usar la fuerza en el proceso electoral de Congo. El despliegue militar contará con 2.000 soldados, 120 de ellos españoles El País (14.6.06)

 

POLÍTICA EXTERIOR : Amèrica Llatina

La Unión Europea, observadora de las próximas elecciones en Bolivia IP/06/777    Date:  13/06/2006

La UE dice que "deplora el empeoramiento de los derechos humanos" en Cuba pero prorroga la política de diálogo con Castro Libertad Digital (13.6.06)  Libertad Digital (13.6.06)

La Unión Europea envía una Misión de Observación Electoral a México  IP/06/790    Date:  15/06/2006

Cumbre de Viena : energía, polarización y búsqueda de liderazgos / Ángel Bermúdez y Juan Pablo Soriano Editorial 24/2006 de l'Observatori de Política Exterior (IUEE-UAB)

Unión Europea y América Latina : retos comunes para la cohesión social  Fundación Alternativas : Seminarios y Jornadas 23/2006

 

POLÍTICA EXTERIOR : EEUU

Cimera UE-USA Presidència Austríaca Press Relaase  Resum en castellà  Hablamos de Europa

Bush confirma la intenció de tancar la presó de Guantánamo i traslladar als presoners als seus països d'origen. Malgrat aquesta disposició, la declaració política acordada a la Cimera no menciona ni la presó de Guantánamo ni el seu possible tancament, encara que sí recull un compromís perquè les mesures que es prenguin en la lluita contra el terrorisme respectin la legislació sobre drets humans El País (22.6.06)   El País (13.6.06)  El Mundo (13.6.06) 

Bush desafía las críticas de los europeos. El líder de EE.UU. justifica su dureza tras el 11-S y juzga "absurdos" los reproches. Los dirigentes de la UE, y en especial su presidente de turno, Schüssel, arroparon a Bush en Viena con el apoyo que la ciudadanía europea le niega cuando juzga los excesos de Washington en su política exterior y en la lucha contra el terrorismo. El presidente norteamericano volvió a escudarse en el 11-S para justificar su dureza  La Vanguardia (22.6.06)  La Vanguardia (22.6.06) La Razón (23.6.06) El Periódico de Cataluña (22.6.06)

 

POLÍTICA EXTERIOR : Iran

El Ministro de Exteriores de Irán califica de "muy positiva" la oferta de la UE   La Vanguardia (15.6.06)

Bush y los líderes de la UE harán un frente común para pedir a Irán que suspenda el enriquecimiento de uranio  Estrella Digital (17.6.06)

 

POLÍTICA EXTERIOR : Orient Mitjà

Gaza acusa a la UE de ser una marioneta de EEUU  ABC (19.6.06)

La Unión Europea deja claro en Israel que no aceptará las fronteras unilaterales de Olmert  ABC (20.6.06)

La Puesta en marcha del mecanismo de ayuda a los palestinos obligará a la UE a tener contactos con Hamas   Estrella Digital (20.6.06)

Ferrero-Waldner insta a Olmert y Abás a establecer diálogo de paz  Hablamos de Europa

 

POLÍTICA EXTERIOR : Xina

Xina and Europe together could break the mould of global politics / Lanxin Xiang Europe's world, no. 3 (Summer 2006)

 

POLÍTICA SOCIAL

Un Estudi finançat per la UE confirma que, malgrat les polítiques a favor de la família, cada vegada és més difícil conciliar la vida privada i el treball. La reestructuració del entorn laboral, la intensificació de les cargues i l'ausència de seguretat en el treball són alguns dels factors que més difícil ho posen als pares i a les mares Transitions

La Abuela Europa Café Babel

 

PROPIETAT INTEL·LECTUAL

Internal Market : public hearing on future patent policy  IP/06/796    Date:  19/06/2006

L'Oficina de Patents Europea registra un nou rècord. Les peticions de reconeixement d'invencions es van elevar fins 193.600 l'any 2005 (un 7,2 % més que la'any anterior)  Annual Report

 

RECERCA

El PE aprueba el programa que destinará €50.000 millones durante siete años a la investigación  PE Noticias (17.6.06)

«La Nova política europea d'R+D i el 7è Programa marc d'R+D». Conclusions de les Jornades de treball  DURSI

Donar més per a la recerca a Europa: les fundacions i el sector sense ànim de lucre estimulen la inversió en R+D  DURSI

 

REGIONS

El Nuevo Estatut regula por primera vez la proyección internacional de la Generalitat y su relación con la UE  Estrella Digital (12.6.06)

El PP explica a los líderes conservadores de la UE la "persecución" que sufre su partido en Cataluña  Estrella Digital (16.6.06)

 

REGIONS : Fons estructurals i de cohesió

Un Fondo europeo para las zonas afectadas por la deslocalización  Las Provincias Digital (4.6.06)

Galicia se prepara para el examen en I+D que la UE le impone hasta el 2013. La Oficina de Programas Internacionais de Innovación abrirá una oficina en Bruselas. A partir del 2007, el 60% de las ayudas deberá invertirse en competividad y empleo  La Voz de Galicia (5.6.06)

La Rioja compensa con sus recursos la escasa ejecución estatal de fondos de la UE  ABC (8.6.06)

El Medio ambiente será la tercera prioridad de los fondos europeos. Galicia está bien situada para recibir 300 millones para depuración y 100 para biodiversidad. La UE aboga por la promoción racional del medio natural para la creación de riqueza  La Voz de Galicia (9.6.06)

Rumania se fija en el modelo andaluz de gestión de los fondos europeos  El País (10.6.06)

Acordada la distribución de 58,6 millones de euros entre las Comunidades Autónomas para programas agrarios y de desarrollo rural Agrodigital.com (13.6.06)

España logrará 31.500 millones de la UE en un plazo de 7 años  El Periódico de Cataluña (9.6.06)  La Voz de Galicia (13.6.06)  Heraldo.es (13.6.06)  Libertad Digital (14.6.06)

España logra amarrar más de mil millones en ayudas a la pesca. El acuerdo alcanzado fue posible gracias al cambio de postura de Alemania y del Reino Unido. Galicia obtuvo en el anterior período casi la mitad de las subvenciones comunitarias  La Voz de Galicia (14.6.06)  ABC (20.6.06) Estrella Digital (20.6.06) La Voz de Galicia (21.6..6)

La Xunta y la UE subvencionaron el balneario de Oia pendiente de derribo. Los fondos europeos acabaron de abonarse cuando se abrió el expediente urbanístico. Las aportaciones fueron comprometidas antes de que el hotel lograse las primeras licencias La Voz de Galicia (21.6.06)

Bruselas podría exigir la devolución de los fondos europeos mal invertidos. La norma comunitaria de ayudas estructurales deja al Estado el control de las subvenciones. La Comisión Europea puede reclamar las cantidades que crea indebidamente gastadas  La Voz de Galicia (22.6.06)

S'obre una consulta pública sobre el futur Reglament comunitari d'ajuts amb finalitat regional. -- Data límit : 3.7.06  EC Competition DG

El Parlament Europeu alerta del frau en Fons Estructurals, contraban de tabac i IVA  P6_TA-PROV(2006)0277

 

REGIONS : Cooperació transfronterera

Nova etapa de la cooperació transfronterera. Com a resultat d'una reunió celebrada els dies 21-22 de març de representants de la major pare dels programes transfronterers, que s'estan preparant en el marc del futur objetiu no. 3) (cooperació territorial). Conclusiones

Posición común aprobada por el Consejo con vistas a la adopción del Reglamento del Parlamento Europeo y del Consejo relativo a la creación de una agrupación europea de cooperación territorial (AECT)  COM(2006) 308 final, 13.6.06

 

SANITAT

La Agencia Europea del Medicamento permitirá el uso de Prozac en menores. El regulador europeo de las medicinas ha considerado que los beneficios superan a los riesgos  Las Provincias Digital (6.6.07)

El Porcentaje de personas obesas en Europa es mayor en los países del antiguo bloque comunista Agrodigital.com (9.6.06)

Juegos educativos sobre seguridad de los alimentos  Agrodigital.com (13.6.06)

The Lancet ataca a la UE por fomentar el consumo de alcohol Agrodigital.com (15.6.06)

La Comisión Europea detecta contaminación por salmonela en una de cada dos granjas españolas  ABC (16.6.06) ABC (16.6.06)

Conclusiones del Consejo sobre los valores y principios comunes de los sistemas sanitarios de la Unión Europea  DOUE C146 (22.6.06)

Conclusiones del Consejo sobre la salud de las mujeres DOUE C146 (22.6.06)

Conclusiones del Consejo sobre la promoción de formas de vida sanas y la prevención de la diabetes de tipo 2  DOUE C147 (23.6.06)

L'Associació Europea de Majoristes Farmacèutics ha sol·licitat que tots els ciutadans tinguin "accés immediat" a les medicines més innovadores del mercat únic GIRP

L'Eurocàmera dóna el seu primer aprovat a finançar experiments amb embrions humans  Informe PE A6-202 (2006)

L'Agència Europea de Medicaments aprova el primer medicament transgènic. El producte, Atryn , que servirà per tractar a les persones que careixen del gen necessari per eliminar els coàguls de la sang, és elaborat amb la llet d'una cabra modificada genèticament Agencia Europea de Medicamentos

GoPubMed : el Google de la Medicina. Nou motor de cerca desenvolupat a partir de les activitats d'investigació realitzades en el projecte Biogrid del VPM. GoPubMed no només cerca i localitza documents, sinó que pot respondre a preguntes gràcies a la seva base de dades GoPubMed

Un Abovocat General del Tribunal de la UE rebutja el recurs alemany contra la norma sobre publicitat del tabac  CURIA C-380/03

Brussel·les posa en marxa un pla d'acció dirigit a reduir l'hospitalització i les baixes mèdiques a la UE  EC Prevención de Lesiones

 

TELECOMUNICACIONS

Google se queja ante la CE de que Microsoft favorece a su Explorer con el nuevo sistema  Cinco Días (3.6.06)

La UE propone crear un sistema de información rápido de alerta de virus informáticos para 2007  ABC (7.6.06)

Bruselas quiere un 90% del territorio europeo con banda ancha en 2010  El Mundo (13.6.06)

La UE no someterá a los blogs y contenidos digitales a la nueva legislación sobre "TV sin fronteras"  Libertad Digital (14.6.06)

Trenta-quatre països europeus es posen d'acord per facilitar l'accés a Internet de tots els ciutadans  Europe's Information Society

Quatre de cada deu ciutadans de la UE no té coneixements d'informàtica. Els països del sud d'Europa es situen entre els menys avançats  EUROSTAT KS-NP-06-017

 

TELECOMUNICACIONS : "Roaming" (itinerància)

La CE suaviza la norma sobre el 'roaming', pero perjudica a las operadoras españolas. La Comisión Europea, ante las críticas de los reguladores nacionales del sector de las telecomunicaciones, se ha visto obligada a retocar su proyecto de reglamento para abaratar las tarifas del roaming en la telefonía móvil. Los ajustes amenazan con mermar aún más los beneficios de las operadoras de países receptores de turistas, como España  Cinco Días (13.6.06)

 

TRANSPORT

Bruselas garantiza fondos para finalizar el AVE a Madrid y Oporto. La comisaria de Política Regional asume esas conexiones como un «desafío muy importante». Danuta Hübner avala que la Xunta priorice el gasto en I+D para converger con la UE  La Voz de Galicia (3.6.06)  La Voz de Galicia (4.6.06)

España, único país de la UE donde se podrán perder todos los puntos en un sólo día  La Razón (5.6.06)

Reduir a la meitat el número de morts per accident en carretera abans del 2010. És l'objetiu que s'han proposat els Ministres europeus de Transports. Per aconseguir-ho han trobat una sèrie de resolucions comuns i establert un conjunt de mesures concretes que preconitzen, en particular, la millora permanent de la seguretat dels vehicles i de la xarxa de carreteres Presidència CP  9.6.06

L'Eurocàmera aprova l'establiment d'un sistema europeu único de tràfic ferroviari  P6_TA-PROV(2006)0275

Eix Ferroviari europeu : Paris-Strasbourg-Stuttgart-Vienna-Bratislava  IP/06/763    Date:  09/06/2006

La Comisión aprueba la primera actualización de su lista negra de compañías aéreas IP/06/803    Date:  20/06/2006

Europa en marcha : una política de transportes para la movilidad sostenible   IP/06/818    Date:  22/06/2006

 

UNIVERSITATS

Brussel·les amplia el programa "Erasmus Mundus" degut a la duplicitat del número de peticions de participació per part de tercers països  Erasmus Mundus

Los Veinticinco quieren vincular el futuro Instituto Europeo de Tecnología a las universidades El Mundo (16.6.06)

La UE i EEUU tanquen un acord per millorar la seva cooperació en formació i educació superior. El Pacte preveu la creació de consorcis entre centres d'ensenyament i formació professional, programes d'estudis comuns i fomentar la mobilitat transatlàntica d'estudiants i professors. Així mateix, es potenciarà el reconeixement de títols, es mantindran les beques Schuman-Fullbright i es prestarà recolzament financer per privilegiar l'excel·lència.  Conclusions

Universities : can Europe rise to the US challenge?  The Independent (15.0.06)

Six steps to revitalise Europe's higher education / Richard Lambert Financial Times (15.6.06)

Més beques Erasmus per fomentar la mobilitat dels estudiants a la UE d'aquí al 2012. La Comissió ha reiterat la seva intenció de millorar les universitats per considerar-les motor fonamental per aconseguir un major creixement econòmico i millores socials. Amb la finalitat de complir l'objetiu, l'Executiu comunitari pretén augmentar la suma entregada a cada beneficiari del programa, millorar les convalidacions entre assignatures de diferents països i acabar amb els desequilibris entre els universitaris que entrin i surtin d'un Estat membre. A Espanya, la diferència entre els primers i els segons és de 4.000 cada any  Socrates-Erasmus

The Bologna Process and the Lisbon Research Agenda:  the European Commission’s expanding role in higher education discourse / Keeling, Ruth  European Journal of Eduction, vo. 41, no. 2 (2006)  Accés restringit a la UAB

Conceptions of Contemporary European Universities : to do research or not to do research? / Deem, Rosemary  European Journal of Eduction, vo. 41, no. 2 (2006)  Accés restringit a la UAB

 

URBANISME

Los Expertos en urbanismo lamentan las críticas de la UE, “que han hecho un tremendo daño a la Comunitat”. Prevén un aumento del precio de la vivienda por las exigencias de la nueva ley  Las Provincias Digital (3.6.06)

 

CONÈIXER LA UE

Moda europea en boga  Café Babel

José Manuel Barroso :  Presidente de la Comisión Europea   Comissió

Semana de Comisiones : el Parlamento nunca duerme PE Artículo (19.6.06)

 

BIBLIOTECA DE PAPER : Articles

¿Acaba una época dorada para la siderurgia en Europa?. -- a :  Eurastur, no. 42 (Marzo-Abril 2006)
Disponible : CDE

Algunas cuestiones en torno a la construcción social europea. El reconocimiento del derecho a trabajar: entre la protección del libre mercado y la tutela de los derechos sociales / Adoración Guamán, Fernando Fita Ortega. -- a : Revista de Derecho Social, no. 33 (2006)
Disponible : Bib. CC. Socials

Ayudas públicas: una opción posibilista y provisional / José Eugenio Soriano García.-- a : Gaceta Jurídica de la UE y de la competencia, no. 241 (2006)
Disponible : Bib. CC. Socials & Bib. Universitària de Sabadell

La Clemencia en la lucha contra los cárteles / Fernando Jiménez Latorre.-- a : Gaceta Jurídica de la UE y de la competencia, no. 241 (2006)
Disponible : Bib. CC. Socials & Bib. Universitària de Sabadell

Desde el mientras que hasta el si, salvo (la jurisprudencia constitucional ante el derecho europeo) / Miguel Herrero Rodríguez de Miñón. -- a : Revista Española de Derecho Internacional, no. 2 (2005)
Disponible : Bib. CC. Socials

La Directiva 2004/114/CE, de 13 de diciembre de 2004, relativa a los requisitos de admisión de los nacionales de terceros países a efectos de estudios, intercambio de alumnos, prácticas no remuneradas o servicios de voluntariado / Alfonso Ybarra Bores. -- a : Revista Española de Derecho Internacional, no. 2 (2005)
Disponible : Bib. CC. Socials

La Función pública en las Comunidades Europeas / D. Lloyd de Villamor Morgan-Evans. -- Anuario de la Facultad de Derecho, v.21 (2003)
Disponible : Bib. CC. Socials

¿Hacia la conclusión definitiva del acuerdo de asociación interregional UE-MERCOSUR? El largo y tortuoso proceso negociador / Antonio Blanc Altemir. -- a : Revista Española de Derecho Internacional, no. 2 (2005)
Disponible : Bib. CC. Socials

Hacienda Pública: La política de ampliaciones y las finanzas de la Unión Europea (II) / Juan Carlos Graciano Regalado. -- a : Noticias de la UE, no. 257 (2006)
Disponible : Bib. CC. Socials & Bib. Universitària de Sabadell

La ¿Inocente? actualización del Reglamento (CE) núm. 1346/2000 sobre procedimientos de insolvencia / Ángel Espiniella Menéndez. -- a : Revista Española de Derecho Internacional, no. 2 (2005)
Disponible : Bib. CC. Socials

La Integración de los inmigrantes no comunitarios en el Estado de Bienestar /  Rodríguez Cabreo, Gregorio. -- a : Sistema : revista de ciencias sociales, no. 190 (2006)
Disponible : Bib. CC. Socials & Bib. Humanitats

Lutte contre le blanchiment de capitaux : une nouvelle directive en attente de transposition / Corinne Mascala. -- Europe : actualité du droit communitaire, no. 5 (Mai 2006)
Disponible : CDE

Nuevos destinos en Derecho del medio ambiente: de Kioto a Aarhus (con escala en Bruselas) / José Roberto Pérez Salom. -- a : Revista Española de Derecho Internacional, no. 2 (2005)
Disponible : Bib. CC. Socials

Políticas Comunitarias: Dos ejemplos de "comunitarización" del tercer pilar / Ana Isabel Santamaría Dacal -- a : Noticias de la UE, no. 257 (2006)
Disponible : Bib. CC. Socials & Bib. Universitària de Sabadell

Políticas Comunitarias: El Parlamento Europeo y la "moratoria urbanística" en el litoral valenciano. (Comentario a la Resolución de 15 de diciembre de 2005 sobre alegaciones de aplicación abusiva de la Ley valenciana de urbanismo) / Bernard-Frank Macera Tiragallo. -- a : Noticias de la UE, no. 257 (2006)
Disponible : Bib. CC. Socials & Bib. Universitària de Sabadell

Régimen de las garantías en la venta transfronteriza de los bienes de consumo: armonización en el mercado interior y Derecho nacional / Marta Requejo Isidro. -- a : Revista Española de Derecho Internacional, no. 2 (2005)
Disponible : Bib. CC. Socials

El Sentimiento de inseguridad en la Unión Europea: una aproximación desde las encuestas de opinión pública. --  Bernard Labatut, Jesús Ignacio Martínez Paricio.-- a : Política y Sociedad, v. 42, no. 3 ( 2005)
Disponible : Bib. CC. Socials & Bib. Universitària de Sabadell

SIÑERIZ, J. F., Constitución Europea: con cuya observancia se evitarán las guerras civiles, las nacionales y las revoluciones y con cuya sanción se consolidará una paz permanente en Europa) / Luis Ignacio Sánchez Rodríguez. -- a : Revista Española de Derecho Internacional, no. 2 (2005)
Disponible : Bib. CC. Socials

 

BIBLIOTECA DE PAPER : Llibres
(Disponibles al CDE)

Les Agences européennes : le hasard ... et la nécessité / Christian Philip.. -- Assemblée Nationae de la France, Délégation pour l'UE, 2006. -- Rapport d'information, 3069

Le Bonheur du voyage : ethique, action, projets pour relancer l'Europe / Philippe Herzog. -- Confrontations Europe, 2006

Las Cifras clave de la educación en Europa 2005. -- EUROSTAT & EURYDICE, 2006

Cifras clave de la enseñanza de lenguas en los centros escolares de Europa / EURYDICE, 2006

La Directiva comunitaria desde la perspectiva constitucional / Jorge Alguacil González-Aurioles. -- Centro de Estudios Constitucionales, 2004

La Educación para la ciudadanía en el contexto escolar europeo / EURYDICE, 2006

La Europa de los veinticinco : desafíos políticos y económicos / José María Beneyto (dir). -- Univ. San Pablo-CEU, Instituto de Estudios Europeos, 2005

The Making of the European spatial development perspective : No Masterplan / Andreas Faludi & Bas Waterhout. -- Routledge, 2002

NATO's Balkans interventions / Dana H. Allin. -- The International Institute for Strategic Studies, 2002

Le Nouveau voisinage de l'Union européenne et la question de ses frontières / Thierry Mariani -- Assemblée Nationale de la France, 2006

Où va l'Europe? Le point de vue de neuf pays de l'Union / Pierre Lequiller. -- Assemblée Nationale de la France, 2006

El Proceso por inejecución en la justicia europea / Isaac Martín Delgado. -- Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, 2004

Seguridad y defensa en Europa : implicaciones estratégicas. -- Instituto Español de Estudios Estratégicos, 2005

Sustainable tourism as a factor of cohesion among European regions. -- Committe of the Regions, 2006

La Transposición de directivas de la UE sobre inmigración : las directivas de reagrupación familiar y de residentes de larga duración / Aurelia Álvarez Rodríguez. -- CIDOB, 2006

Twinning : building Europe together. -- European Commission, 2006

Totes les darreres adquisicions del CDE

 

DUPLICATS

Envieu un missatge especificant els que voleu rebre i us els farem arribar per correu intern
ce.doc.europea@uab.es

Austria, Finlandia y Suecia : los países de la ampliación. -- Revista Formación Profesional, no.4 (1995)

Las Competencias : el concepto y la realidad. -- Revista Formación Profesional, no.1 (1994)

Condiciones y posibilidades de las relaciones interculturales : un proceso incierto / Mario Samaniego Sastre. -- CIDOB, 2005

¿Cuánto rinde? La medición de beneficios de las inversiones en recursos humanos. -- Revista Formación Profesional, no.14 (1998)

¿Cuánto sabemos? La medición de conocimientos, cualificaciones y competencias en el mercado de trabajo. -- Revista Formación Profesional, no.12 (1997)

La Educación y formación permanentes : pasado y futuro. -- Revista Formación Profesional, no.8/9 (1996)

Enseñanza superior. -- Revista Formación Profesional, no.10 (1997)

España : 20 años de integración europea (1986-2006) (cd-rom) / Comisión Europea (Madrid)

La Formación, elemento constructor de la UE. -- Revista Formación Profesional, no.3 (1994)

Formación profesional y entorno territorial. -- Revista Formación Profesional, no. 2 (1993)

Formación y democracia : consideraciones de actualidad. -- Revista Formación Profesional, no.6 (1995)

Formación y mercado de trabajo. -- Revista Formación Profesional, no.2 (1994)

La Generación de competencias en la empresa. -- Revista Formación Profesional, no.5 (1995)

Gestión del ciclo de un proyecto : enfoque integrado y marco lógico : manual.-- Comisión Europea, 1993

La Información sobre la formación profesional a escala europea. -- Revista Formación Profesional, no. 1 (1993)

Innovaciones pedagógicas. -- Revista Formación Profesional, no. 7 (1996)

Innovaciones y reformas : la formación en los países de la Europa Central y del Este. -- Revista Formación Profesional, no.11 (1997)

Informe anual sobre la política de desarrollo de la Comunidad Europea 2005 : resum / CE, Oficina de Cooperació EuropeAid, 2005

Política de desenvolupament de la UE / Louis Michel (comissari). -- Comunitats Europees, 2005

¿Quién paga la formación? Políticas de financiación de la formación profesional. -- Revista Formación Profesional, no. 13 (1998)

 

ESTUDIS DE POSTGRAU

Curso de Derecho Comunitario material / Universidad de Granada - Centro de Documentació Europea
Octubre 2006-Enero 2007 (7 crèdits)

Master : Derecho de la UE 2006-2007 (17ª ed.) / Universidad Carlos III de Madrid

Curso Evaluación de Proyectos de Cooperación para el Desarrollo / nstituto Universitario de Estudios Europeos de la Universidad CEU  San Pablo
Mardid, 16 octubre - 15 diciembre 2006

Master en études européennes, spécialité Droit de la construction européenne / Institut européen d’administration publique
EIPA, 2006-2008

 

SEMINARIS, CONGRESSOS, JORNADES ...


Espanya i Portugal : veinte años de integración en Europa : exposición / Museu d'Història de Catalunya
Barcelona, 22 maig - 22 juliol

Elogi de l'hospitalitat. Apunts sobre el futur d'Europa / Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Barcelona, 29-30 juny

Encuentros de verano sobre el espacio universitario europeo / Universidad Europea de Verano
Paris (Francia), 3-7 juliol

Curso 20 años de España en la Unión Europea / Universidad Francisco de Vitoria*
Patones de Arriba (Madrid), 9-13 juliol

XVI Universitat d'Estiu Bancaixa "Els Joves i Europa" / Universidad de Guardamar
Guardamar del Segura, 10-22 juliol

Gestión integrada de zonas costeras / Europe Direct A Coruña
Muros (A Coruña), 17-21 juliol (30 hrs.)

Under Construction : developing a European Public Space : 7th. International Summer School / University of Trento, Jena Monnet European Centre
Innsbruck (Àustria), 4-9 setembre
Trento (Itàlia), 10-15 setembre

+ Seminaris

 

PREMIS, CONCURSOS, ...

Concurs fotogràfic "Crossing Glances". -- Objectiu : Promoure la coneixená de la UE i els països de la Mediterrània i aprofundir-hi. -- Destinataris : Fotogràfs aficionats o professionals, nascuts entre l'1 de gener de 1975 i el 3 de juliol de 1988, i que visquin a un dels països següents : Itàlia, França, Espanya, Grècia, Xipre, Eslovènia, Malta, Algèria, Egipte, Líban, Jordània, Marroc, els Territoris Palestins, Israel, Síria, Tuníssia i  Turquia. -- Data límit : 3.7.06. -- Premi : Les obres dels 17 guanyadors s'exposaran en una exposició col·lectiva que se celebrarà a Roma l'octubre de 2006 i que itinerarà pals països que participen al projecte  Crossing Glances

Premios "Desarrollo para Jóvenes". -- Convoca : Comisión Europea (Desarrollo y Ayuda Humanitaria). -- Destinataris : Jóvenes  europeos entre 16-18 años a través de su centro escolar. -- Tema : Creaciones artísticas  (uno por alumno) más un mensaje corto sobre África. -- Premi : Finalistas: asistir a la Jornadas de Desarrollo en Bruselas Ganadores: visitar un país africano acompañando al Comisario europeo de Desarrollo y Ayuda Humanitaria, Sr.Louis Michel. -- Data límit : 15.9.06  Hablamos de Europa

El Rey entrega el Premio Europeo Carlos V al ex canciller alemán Helmut Kohl  El Mundo (20.6.06)

 

BEQUES

Beca a tiempo completo. -- Convoca : Instituto Universitario de Estudios Europeos de la Universidad CEU San Pablo. -- Duración : Julio-Diciembre 2006 (renovable por períodos anuales)  www.idee.cue.es

Beques de doctorat. -- Convoca : Institut Universitari Europeu (Florència). -- Data límit : 31.1.07 EUI MAEC

Beques postdoctorals. -- Convoca : Institut Universitari Europeu (Florència). -- Data límit : 25.10.06 EUI MAEC

Beques Fernand Braudel. -- Institut Universitari Europeu (Florència). -- Data límit : 30.9.06 & 30.3.07 EUI MAEC

 

 

FINANÇAMENT COMUNITARI

Convocatoria de propuestas — DG EAC no 26/06 — Asociaciones europeas activas a escala europea en el ámbito de la educación. -- Data límit : 31.7.06 DOUE C141 (16.6.06)

Convocatoria de propuestas — DG EAC No 32/06 — Concesión de ayudas para el desarrollo y la coordinación de proyectos prácticos que fomenten la utilización del marco común de aseguramiento de la calidad en educación y formación profesionales (EFP). -- Data límit : 16.8.06  DOUE C144 (20.6.06)
Convocatoria de propuestas — DG EAC N
o 33/06 — Concesión de subvenciones para la promoción y la coordinación de proyectos de desarrollo de los sistemas de créditos en la enseñanza y la formación profesionales (ECVET). -- Data límit : 16.8.06  DOUE C144 (20.6.06)

+ Convocatòries de finançament

 

OFERTES DE TREBALL

 

Pàgina del CDE d'ofertes de treball
(actualització setmanal)

 

TREBALL EN PRÀCTIQUES

Eurostages. -- Convoca : Patronat Català Pro Europa. -- Nombre places : 2 a Barcelona i 1 a Brussel·les. -- Durada de les estades : Setembre 2006-Juliol 2007 (35 hrs. setmanals). -- Data límit de presentació de candidatures : 6.7.06  Patronat Català Pro Europa

Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees. -- Durada : 5 mesos. -- Data límit : 1.10.06 TJCE

Comissió Europea. -- Data límit : 1.9.06 Comissi´´o

 

MOLT INTERESSANT

Vet aquí Europa! Tallers adreçats als més petits per a aquelles biblioteques que disposen de sala infantil amb l'objectiu d'explicar Europa a la canalla Patronat Català Pro Europa

INSPIRE (Infraestructura para la Información Espacial de la UE) Projecte de base de dades d'informació geogràfica de la UE, ja que actualment totes les dades sobre rius, xarxes de carreteres o boscos no es reuneixen de manera coordinada i es basen en mètodes de mesurament que varien en cada Estat Membre. S'espera que serveixi per protegir la biodiversitat, lluitar contra la contaminació i prevenir inundacions i incendis, així com per millorar la velocitat de reacció de les autoritats davant les catàstrofes naturals. INSPIRE  Recomanació del PE en 2ª lectura

 

 

 Pàgina preparada pel Centre de Documentació Europea

Universitat Autònoma de Barcelona
Edifici E1
08193 Bellaterra (Barcelona)
Tel. 93/581 16 81
Fax 93/581 30 63
ce.doc.europea@uab.es

Darrera actualització: 23/04/09