Nº 214. Fina Miralles. Paraules fèrtils 1972-2017

El setembre de 2012, Fina Miralles va manifestar la seva voluntat de fer donació a la Fundació Ars de tots els textos que havia redactat a partir de l’any 1976. Aquesta donació es va materialitzar durant l’any 2013, va ser catalogada i arxivada i ocupa actualment 45 dossiers. El gener de 2014, Maia Creus va presentar a la Fundació un projecte de recerca que tindria per objectiu localitzar, datar, contextualitzar i transcriure tots els textos escrits per Fina Miralles, des de l’any 1972 fins avui. Com que molts d’aquests textos formaven part de la donació que l’artista havia fet al Museu d’Art de Sabadell l’any 1999, Fundació i Museu es van posar d’acord per tal de facilitar a la investigadora l’accés als seus arxius.

Maia Creus –membre de la Fundació des del 2005– ha estat treballant durant més de tres anys en aquest projecte. La seva transcripció, extraordinàriament minuciosa, ha permès la recuperació, la posterior selecció i la catalogació científica d’uns textos –la major part d’ells manuscrits– que després han estat rellegits i confirmats per la mateixa Fina Miralles. També la Maia ha escrit la presentació general i l’estudi introductori que encapçala cada un dels quatre volums que, a més, contenen una selecció significativa de l’obra visual de Fina Miralles més pròxima als textos reproduïts.

Un cop publicada, el febrer de 2018, aquest número especial de Quadern recull les opinions de diversos crítics d’art i literaris de Catalunya sobre aquesta obra singular.

Articles del número: