L’abril de 1978 sortia a la llum a Sabadell el primer número de la revista Quadern. Trenta-set anys més tard, en publiquem el número 200. Aquesta commemoració ens ha fet plantejar el sentit de la revista: hem volgut conèixer-la més a fons, observar la cultura de la ciutat a través de les seves pàgines, allò que Quadern ha recollit, allò que (conscientment o no) ha obviat. El seu paper com a arxiu i memòria (parcial) d’un temps i d’una ciutat. No hem volgut fer un homenatge a Quadern. Tampoc a les altres organitzacions culturals històriques de la ciutat, a les quals dediquem articles. Aquest número és un recull de mirades crítiques sobre la creació, la producció i l’acció cultural que s’ha dut a terme a Sabadell les últimes dècades.

Aquest exercici ha servit per repensar la revista i la contribució que Quadern i la Fundació Ars volen fer a la cultura sabadellenca. Volem enriquir el fet cultural de la ciutat amb anàlisi, reflexió, debat i acció, col·laborant estretament amb altres organitzacions de la ciutat i la comarca.

Per donar resposta a aquesta voluntat, d’uns mesos ençà hem iniciat a la Fundació Ars un procés de renovació que afecta Quadern: hem consolidat el consell de redacció format per Maia Creus, David Madueño, Pep Dardanyà, Gemma Cascón, Oriol Ocaña i Guillem Celada, i alhora comptem amb Pilar Maurell, experta en edició i en comunicació cultural, qui em substituirà a partir del proper número com a directora de Quadern. No m’allunyo, però, de la revista, sinó que entro a reforçar l’equip de la Fundació per coordinar-ne els projectes i els grups de treball.

D’aquesta manera, després de 200 números, l’estructura de Quadern es fa més sòlida però igualment flexible per tal de resistir molts més anys.

 

Maria de Vallibana Serrano, directora

Articles del número: