Viquipèdia i UAB, una relació amb perspectives de futur / Allué, Vicenç; Casaldàliga, Núria

Durant l’any 2018 el Servei de Biblioteques de la UAB ha dut a terme diverses actuacions relacionades amb la Viquipèdia. Aquestes se situen dins el marc del conveni signat entre l’associació Amical Wikimedia i la UAB, que ha estat el primer acord integral entre una universitat catalana i Amical per promoure el coneixement obert, participatiu i que afavoreixi la transferència social que els centres d’ensenyament superior han de poder promoure.

L’objectiu d’aquest acord consisteix en facilitar la reutilització dels continguts institucionals UAB per part de la viquipèdia; dur a terme accions formatives a la comunitat universitària relacionades amb aquest portal; i potenciar la citació d’articles amb autors vinculats a la UAB que incrementin la visibilitat de recerca que es porta a terme a la universitat. I tot això aprofitant la celebració dels 50 anys de la UAB.

La viquipèdia, com una de les principals fonts de referència al món en la cerca d’informació, és una eina que es desenvolupa de manera col·laborativa amb voluntaris d’arreu del món en 293 llengües, que té més de 597.000 articles, 20 M d’edicions i més de 309.000 usuaris en la versió en català.

En aquest context, les Biblioteques de la UAB es van marcar un pla de treball que consistia en:

  • Formar una part del personal de les biblioteques per tal que poguessin editar continguts en qualitat de viquipedistes
  • Treballar amb la col·lecció de Rectors de la UAB per millorar-ne el contingut
  • Incrementar els continguts de la col·lecció de Doctors Honoris Causa de la UAB traduint les entrades que estaven disponibles en altres llengües o bé creant-ne de noves
  • Actualitzar algunes llicències dels continguts del Dipòsit Digital de Documents a cc-by-sa per pemetre’n la reutilització per part dels programes Wikimedia.
  • Crear una col·lecció de fotografies de la UAB amb imatges representatives dels diferents espais del Campus UAB (edificis, espais interiors, imatges aèries) i posar-les a disposició a Wikimedia Commons: https://ddd.uab.cat/record/195470 o https://ddd.uab.cat/record/195612

A més, amb la col·laboració del Servei d’Informàtica:

  • Participar en la Wikimedia Hackaton 2018 que va tenir lloc a les instal·lacions de l’Escola d’Enginyeria de la UAB els dies 18-20 de maig, tot i dissenyant un Boot per millorar els enllaços al contingut del DDD referenciat a la viquipèdia per tal que siguin vincles permanents. Aplicar aquesta millora també als repositoris Traces i Ifmuc i programar-la per tal que s’executi periòdicament.
    I juntament amb el CORE de Patrimoni Cultural i l’Àrea de Promoció i Comunicació:

Organitzar, durant la Setmana de l’Accés Obert 2018, la Viquimarató del Patrimoni Cultural de la UAB . Vegeu el vídeo de l’activitat: https://www.youtube.com/watch?v=Biy3uom866s



Algunes biblioteques han impulsat també viquiprojectes temàtics: UAB  per afavorir la creació de projectes docents vinculats a la Viquipèdia, on professors i alumes de la UAB utilitzen l’enciclopèdia com a eina de treball i co-creació de continguts, i dels quals la UAB compta amb una trajectòria rellevant:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Categoria:Viquiprojectes_docents_a_la_UAB


Les xifres d’aquesta participació parlen per si soles. La informació relacionada amb la UAB que hi ha a la Viquipèdia ha augmentat considerablement entre l’abril del 2017 i el desembre del 2018.

El conveni entre l’Amical Wikimedia i la UAB té un llarg camí a recórrer i és un element que contribuirà a promoure la transferència de coneixement a la societat, en sintonia amb la Visió UAB 2030 i l’estratègia del Servei de Biblioteques UAB.

Vicenç Allué
Núria Casaldàliga

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.