Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Comença el Curs d'Introducció a la Cooperació

El curs d’Introducció a la Cooperació per al Desenvolupament de la FAS, reconegut amb 2 crèdits de lliure elecció, arrancarà el dijous 29 d’octubre amb una xerrada a càrrec de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), sobre les relacions de poder a nivell internacional i els impactes de la globalització i el comerç internacional en els països del Sud. Les classes duraran fins l’1 de desembre i seran els dimarts i els dijous, de 16:00 a 19:00h, a l'aula 14 de la Facultat de Traducció. Estaran impartides per personal tècnic de les ONGD’s catalanes, professorat i investigadors de la UAB vinculats a la cooperació. Pots apuntar-t'hi fins al 27 d'octubre. Més informació i inscripcions a la web de la FAS.

S'obren dues convocatòries del Fons de Solidaritat de la UAB

El 13 d’octubre es va obrir la Convocatòria XXVII del Fons de Solidaritat de la UAB per al finançament de projectes en l’àmbit de la cooperació universitària al desenvolupament, adreçada a membres del PAS i PDI. Si esteu interessats a presentar-hi una proposta, el personal tècnic de la FAS oferirà assessorament fins al 13 de novembre, data en què es tancarà la convocatòria. Paral·lelament, també s’ha posat en marxa una nova edició de la Convocatòria d’Estudiants, que ofereix ajuts a estudiants i col·lectius per a la participació en projectes al Sud i/o per a la realització d’activitats de sensibilització al campus. Aquesta romandrà oberta durant tot el curs. Consulteu les bases i els formularis a la pàgina web.

Tres estudiants de la UAB col·laboren amb les Nacions Unides

El Programa de Voluntariat de les Nacions Unides comptarà aquest curs amb la participació de tres estudiants de la Universitat: Marta Baraibar, alumna del màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional de l’IUEE, col·laborarà amb l’oficina del PNUD a Bangkok (Tailàndia); Roger Gutiérrez, llicenciat en Ciències Polítiques, donarà suport a l’UNIFEM de Palestina en l’àmbit de la comunicació, i Lucas John Duane, estudiant de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, ho farà amb la delegació de la UNESCO a Quito (Equador). La primera quinzena d’octubre han rebut formació a Madrid i Bonn (Alemanya), i ja estan a punt per viatjar i incorporar-se a les seves places per un període de sis mesos.

Mostra documental Pobles Indígenes i Petroli

La indústria petroliera s’escampa arreu del planeta i cada cop són més les poblacions amenaçades pels seus impactes sòcioambientals i les vulneracions dels drets humans associades a l’activitat extractiva. Amb l’objectiu de difondre i denunciar aquestes agressions, la Campanya Pobles Indígenes i Petroli us convida a la mostra documental que es realitzarà a la UAB el proper dijous 22 d’octubre. De 12:00 a 15:00, a la Sala d’Actes de Lletres, hi haurà projeccions i un debat sobre neocolonialisme energètic. A les 15:00h es reprendrà el passi de documentals al cinema, amb la presència dels realitzadors de dos dels treballs presentats. Aquesta activitat forma part d’un projecte finançat pel Fons de Solidaritat de la UAB.

Creativitat per a la transformació dels conflictes

L’Escola de Cultura de Pau organitza les Segones Jornades de Creativitat i Conflicte de la UAB, que es realitzaran el dies 3 i 4 de novembre a la Facultat de Ciències de l'Educació, amb l'objectiu de mostrar l'art com un procés creatiu vinculat a la construcció de pau. S'hi combinaran reflexions teòriques i experiències artístiques a partir de taules rodones i d’una variada proposta de tallers (teatre de l’oprimit, plàstica, musicoteràpia, expressió corporal i jocs cooperatius). Aquestes jornades són gratuïtes i estan reconegudes amb 1,5 crèdits de lliure elecció. Compten amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB.

En marxa el Voluntariat de Cooperació i Medi Ambient

El Programa de Voluntariat en Cooperació i Medi Ambient ofereix un espai d’aprenentatge i reflexió que al llarg del curs es concreta en accions de sensibilització crítica a la Universitat vinculades a temes com la defensa i promoció dels drets humans, comerç just i consum responsable, moviments socials, canvi climàtic... Tens inquietuds relacionades amb les desigualtats a nivell internacional? Vols fer voluntariat a la UAB reconegut amb crèdits de lliure elecció? Acosta’t a l’Espai Solidari de la FAS i afegeix-te al Grup de voluntaris/àries. Les reunions es faran, a partir d'ara, els dimecres a les 15:00h. T'hi esperem!


Altres informacions

Implica't amb Enginyeria Sense Fronteres: L’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF) inicia un cicle de xerrades per donar a conèixer la seva activitat a les universitats i presentar les diferents opcions que t’ofereixen de col·laborar amb l’entitat. ESF està formada per professionals i estudiants de diferents àmbits de coneixement i duu a terme projectes de cooperació en països del Sud i campanyes de sensibilització i incidència al Nord (dret a l’aigua, crisi energètica, sobirania alimentària) de les quals podries formar part. Membres de l’associació seran a la UAB per explicar-t’ho directament el dimarts 20 d’octubre, a les 15:00h, a la Sala d’Actes de l’ETC (al costat del cinema). Vine a informar-te i implica’t amb ESF!

Hondures en resistència pacífica: Erasto Reyes, destacat sindicalista i portaveu del Frente Nacional de Resistencia contra el Golpe de Estado, va ser el dijous 1 d’octubre a la UAB per participar en una xerrada - debat sobre la situació actual a Hondures. Davant la dictadura de l’oligarquia tradicional i les greus violacions dels drets humans, el poble hondureny resisteix de forma pacífica des de fa més de 3 mesos pel retorn de la democràcia. L’acte va estar organitzat pel Moviment de Brigadistes, Joves d’Esquerra Vera (JEV), Sindicat d’Estudiants-UAB, Mans fora de Veneçuela, secció sindical UGT-UAB, col·lectiu Peuma Trawun i l’Assemblea Catalana de Solidaritat amb el Poble Hondureny.

I Jornada de diàlegs entre medicines : L’associació GASS organitza la I Jornada de diàlegs entre medicines, enfocada al tractament de les addiccions mitjançant l’intercanvi de coneixements de les diferents medicines que es practiquen al món. En concret, es presentaran les propostes terapèutiques que s’estan desenvolupament a partir de les tècniques i plantes d’algunes medicines tradicionals de l’Àfrica i d’Amèrica del Sud, com són l’Iboga, el San Pedro, la Coca o l’Aiahuasca. La jornada, que ha rebut el suport de la FAS, se celebrarà el dissabte 31 d’octubre, de 09:30 a 19:30h, a la seu del Departament de Salut.

L'Escola de Cultura de Pau fa 10 anys: La celebració va ser el passat 2 d’octubre amb un acte a la seu de l'Escola presidit pel seu director, Vicenç Fisas, que va aplegar tots els membres de l’equip, persones de la UAB i representants de l'ICIP i de la Generalitat de Catalunya. Han estat 10 anys d’investigació en conflictes armats i processos de pau, de formació a estudiants, professorat i tècnics de l’administració púbica en resolució de conflictes i construcció de pau, i de destacades tasques de diplomàcia no governamental a diferents conflictes. L'Escola de Cultura de Pau de la UAB és un centre de recerca pioner a l’Estat espanyol en l’estudi de processos de pau.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".