Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Curs sobre Empresa i Drets Humans

El Programa de Drets Humans de l'Escola de Cultura de Pau ofereix el curs “La responsabilitat de l’empresa en l’àmbit dels drets humans”, reconegut amb 2 crèdits de lliure elecció, que es realitzarà a la UAB del 12 de gener al 9 de març, els dimarts i dijous de 12:30 a 14:30h. El curs, que està adreçat a tota la comunitat universitària, membres d’ONG i de l’administració, permetrà adquirir algunes nocions sobre drets humans i Responsabilitat Social Empresarial, conèixer diferents tipologies de violacions dels ddhh per part d’empreses mitjançant estudis de cas i debatre al voltant de possibles solucions. Si t'interessa, ja t’hi pots inscriure!

Resolució de la Convocatòria FSXXVII

El Fons de Solidaritat de la UAB finançarà dotze projectes en l’àmbit de la cooperació universitària per al desenvolupament en l’actual convocatòria adreçada a membres del PAS i PDI. Un comitè avaluador format per experts en cooperació de la UAB va resoldre la convocatòria per un import total de 110.000€, amb l’acceptació de dues propostes de sensibilització i deu projectes de cooperació que es realitzaran a Gàmbia, Ghana, Nicaragua, Guatemala, Equador, Perú, Mèxic i Algèria. Es posaran en marxa a partir del mes de gener i s’executaran al llarg del 2010. Les característiques dels projectes aprovats es poden consultar a la web de la FAS.

Foto: Gonzalo Gamboa

Formació en Educació Infantil a Nicaragua

En el marc del projecte “Disseny i organització d’un mòdul de Pràcticum per a la Llicenciatura d’Educació Infantil a la FAREM”, Lourdes Molina, responsable del projecte i professora emèrita del Dept. de Psicologia Bàsica, i Teresa Malagarriga, professora del Dept. de Didàctica de l’Expressió Musical, van ser a l'octubre a Estelí per impartir part dels seminaris previstos en el projecte i recolzar les educadores dels preescolars formals i comunitaris. Aquesta iniciativa, finançada pel Fons de Solidaritat, pretén incorporar la realitat educativa a la formació psicopedagògica dels estudiants d’Educació Infantil de la FAREM i qualificar institucions de la zona com a centres de pràctica.

Foto: Lourdes Molina

Blog d'experiències dels voluntaris de Nacions Unides

Els estudiants de la UAB que participen al Programa de Voluntariat de les Nacions Unides han creat un blog on comparteixen les seves vivències i reflexions i ens acosten a la realitat política i social del país on es troben. El blog també servirà per a fer difusió de la propera convocatòria, que s’obrirà el mes d’abril, ja que s’hi aniran incorporant totes les informacions sobre requisits, terminis, procés de selecció, places i països de destí. Aquest curs són tres els estudiants de la Universitat que, per un període de sis mesos, estan fent voluntariat a organismes de les Nacions Unides amb seu a Equador, Tailàndia i Palestina. Ja pots llegir els seus últims comentaris al blog!

Exposició: Resistències a l’etnocidi petrolier

El 3 de desembre es va inaugurar a la Facultat de Ciències l’exposició "Pobles Indígenes i Petroli: lluites i resistències contra l'etnocidi petrolier", elaborada per la Campanya Pobles Indígenes i Petroli, vinculada a l’ICTA, i que recorrerà diferents espais del campus. L’exposició ens acosta a la realitat dels pobles indígenes d’Amèrica Llatina i als impactes derivats de l’expansió de la indústria petroliera. S’hi descriu la seva situació legal, organitzativa i territorial i la història del petroli dins del context nacional de cinc països, així com els principals conflictes i experiències de lluita de diferents pobles. A partir del gener es podrà visitar a la Facultat de Lletres.

Foto: Lourdes Molina
Diagnosi energètica en llars de Senegal

Tres estudiants d'Ambientals van viatjar a l’octubre a Senegal, amb un ajut de la Convocatòria d’Estudiants del Fons de Solidaritat, per participar en el projecte “Diagnosi energètica de les Llars de M’lomp i estudi de l’aprofitament d’oli de jatropha”. Es tracta de fer un estudi sobre el consum energètic entre la població local per a plantejar altervatives a la dependència del petroli i afavorir una conscienciació social. També es valorarà la possibilitat d’utilitzar oli de jatropha, un recurs local, en els llums domèstics. Aquesta convocatòria vol recolzar els estudiants amb ganes d’implicar-se en un projecte al Sud i/o tirar endavant accions de sensibilització al campus.


Altres informacions

Èxit del Seminari en Comunicació per al Desenvolupament: El I Seminari Internacional sobre “Comunicació, desenvolupament i drets humans al Mediterrani. Nous reptes en l’agenda internacional”, organitzat per l'OMEC de la UAB, es va tancar el 4 de desembre amb una bona participació. Entre les ponències n’hi va haver de destacades, com la de Jamil Azar, periodista d’ Al-Jazeera, que va explicar l’experiència d’aquest mitjà de comunicació en relació amb els poders polítics, o la de Joan Manuel Tresserras, conseller de cultura català, que va plantejar l’interès de consolidar un espai audiovisual de la Mediterrània.

Cinefòrum sobre Drets Humans: En motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, el passat dijous 10 de desembre, el grup de voluntaris/àries de Cooperació i Medi Ambient de la FAS va muntar un cinefòrum al voltant de la pel·lícula “La Espalda del Mundo”. En concret, es va projectar el primer reportatge, titulat “El Niño”, que denúncia la vulneració dels drets humans dels més petits a partir d’una història d’explotació infantil a Perú. El debat posterior va estar dinamitzat per Maria Prandi, del Programa de Drets Humans de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB. L’activitat es va realitzar a la Sala de Graus de la Facultat de Polítiques.

II Conferència Internacional sobre Decreixement: El grup d’investigació sobre economia ecològica i avaluació integrada de l'ICTA de la UAB i l’Associació Recerca i Decreixement us conviden a participar a la Segona Conferència Internacional sobre decreixement econòmic per a la sostenibilitat ecològica i l’equitat social, que se celebrarà del 26 al 29 de març a Barcelona. Si teniu interès a presentar un article, podeu enviar el vostre resum fins el dia 10 de gener. Aquesta conferència busca vincular perspectives econòmiques, ambientals i socials, prioritzant polítiques pràctiques i propostes concretes.

Per Nadal, practica consum responsable! Coneixes els impactes del nostres hàbits de consum en els països del Sud? Sabies que el consum desmesurat té conseqüències sobre el medi ambient? La febre consumista que, de manera especial, ens envaeix durant les festes promou un model insostenible a nivell social i ambiental. Hi ha opcions per a sobreviure el Nadal de manera responsable: reflexiona si allò que compraràs fa falta, intenta fixar-te on s’ha fabricat i sota quines condicions, mira d’estalviar energia i disminuir residus, tria productes locals... Saps com fer-ho? Informa’t de les alternatives per a fer un Nadal més sostenible!

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".