Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament
Estades solidàries, una altra manera de viure l'estiu

Encara no saps què fer aquest estiu? Tens ganes de conèixer una altra realitat? Vols participar d’algun projecte solidari? Més de 70 estudiants han assistit a les sessions informatives sobre “Estiu solidari 2009”. El grup de voluntaris de cooperació i medi ambient de la FAS ha organitzat aquestes xerrdaes que han tingut lloc l' 11 de març al campus de la UAB. Diverses entitats com Servei Civil Internacional, Setem, COCAT, Sodepau, Assemblea de Cooperació per la Pau, Fundació Pau i Solidaritat i Xarxa d’Enllaç amb Palestina, entre d’altres, han explicat els projectes d'estades solidàries, les destinacions (principalment Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica), preus i altes requisits. Més informació sobre estiu solidaris.

taller amb nenes africanes
Es presenten 26 projectes al Fons de Solidaritat

Aquest any un total de 26 projectes s’han presentat a la convocatòria 2009 del Fons de Solidaritat de la UAB, la qual està destinada a subvencionar projectes de cooperació al desenvolupament i sensibilització per part de membres del PAS i PDI. Nicaragua és el país on es plantegen més iniciatives de cooperació, seguit de Guatemala, Perú, Equador i Bolívia, entre d’altres. Del total de projectes presentats 22 són de cooperació i 4 de sensibilització, i d’altra banda, han participat 21 membres de PDI, 3 de PAS, 1 estudiant i 1 de l’esfera de la UAB. És important destacar que s’han presentat 10 projectes més que la convocatòria passada i que de les propostes de sensibilització s’ha passat d’1 a 4.

Cartell del documental Moolaade

Estudis de doctorat en Dret a El Salvador

El Programa conjunt de Doctorat en Ciències Jurídiques té l’objectiu de formar a persones doctorands i operadors jurídics en aquest àmbit per tal de garantir un nivell de qualitat dels estudis de postgrau a El Salvador. Aquest programa, coordinat per Isabel Martínez, professora de la UAB, i amb el suport de l’AECID, es va iniciar l’any 2002 a la UAB, i des del 2006 es fa conjuntament amb dues universitats salvadorenyes. Aquest any un total de 42 doctorands salvadorenys han fet la defensa pública de les seves tesines davant els tribunals. En aquesta línia es vol consolidar la futura Escola Interuniversitaria de Postgrau, i així proporcionar a les universitats salvadorenyes recursos per desenvolupar programes propis de doctorat.

Cartell del Fons de Solidaritat

Guatemala: agricultura extensiva o de subsistència?

Es posa en marxa el projecte “Desenvolupament d’un marc d’avaluació analític-participatiu de les dinàmiques socio-ambientals i de la qualitat de vida de les comunitats camperoles de Polochic, Guatemala”, coordinat per Gonzalo Gamboa, membre de l’ICTA de la UAB i finançat per l'ACCD. El 50% de la població guatemalenca viu al camp i l’agricultura és el seu mode de subsistència. Davant la proliferació de grans extensions de cultiu de palma africana per a agrocombustibles, aquest projecte té per objectiu servir de suport a les comunitats de la vall del riu Polochic per decidir quin model d’ús del territori volen. D'altra banda, el projecte vol crear espais de discussió entre els membres de les comunitats i formar a tècnics locals en l’àmbit ambiental.

Estudiants en la sessió d'estades solidàries
Participa com a voluntari de Nacions Unides

El Programa de Voluntariat de Nacions Unides (VNU) promou la participació de joves voluntaris en organismes internacionals de països empobrits per un període de sis mesos. El voluntariat se centra en la promoció i treball dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, específicament els àmbits de salut, educació, medi ambient i les TIC. El programa de VNU de les universitats espanyoles ofereix diverses places en projectes específics. La convocatòria 2009 s’obrirà del 16 d’abril al 8 de maig, cal sol·licitar la plaça que s’adeqüi més al nostre perfil, presentar el currículum, una carta de motivació i certificar nivell d’anglès.

Autor: FECONACO
Comença la segona fase del Programa Algèria Universitats

En la segona fase dels projectes del Programa Algèria Universitats, entre la Xarxa Vives d’Universitat i la CRUO d’Algèria, la UAB durà a terme dues accions de cooperació amb la Universitat de Tlemcen. L’objectiu d’aquestes accions és fomentar la sostenibilitat cultural de la universitat algeriana, especialment quant al patrimoni, llengua i gènere. Implicar la universitat en l’estudi del patrimoni arqueològic algerià és el projecte coordinat per Oriol Vicente, professor de la UAB, i el traspàs de coneixement tecnològic i metodològic per realitzar recerca arqueològica a la universitat Tlemcen és la proposta de Miquel Molist, també professor de la UAB.

Cartell Fòrum Social Mundial

[Altres informacions]

IV Setmana de la Cooperació: La sobreexplotació dels recursos naturals en relació amb l'empobriment dels països del Sud, els conflicte armats, la crisi ecològica, l’impacte de les extractives de petroli i la sobirania energètica són alguns dels temes que centren la IV Setmana de la Cooperació que tindrà lloc del 4 al 8 de maig de 2009 ala UAB. Aquesta setmana, organitzada per la FAS, es realitzen diverses activitats com tallers, xerrades, fira d’intercanvi, dinar ecològic i cinefòrums i la seva participació es reconeix amb 1’5 crèdits de lliure elecció. Inscripcions fins al 30 d’abril.


Beques Canigó: Si vols fer pràctiques en alguna organització internacional entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2009 pots sol·licitar les beques Canigó que ofereix el departament d’Afers Exteriors i Cooperació de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquestes beques és fomentar la participació dels catalans i catalanes en organismes internacionals i l’import atorgat depèn principalment de la durada de l’estada i el país de destinació. Per consultar tots els requisits de presentació visita la pàgina de les beques Canigó.

II Brigada Internacionalista a Nicaragua: Persones vinculades amb la Red Universitaria Yo, sí puedo, cooperants amb Nicaragua o amb temes relacionats amb l’alfabetització i l’educació poden participar, aquest estiu, a la II Brigada Internacionalista a Nicaragua organitzada per l’Institut Paulo Freire. L’objectiu d’aquesta brigada és participar i conèixer l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA), una ONG nascuda a Nicaragua amb l’objectiu de dur a terme un projecte popular d’alfabetització, que partint de l’educació, treballa de forma integral per aconseguir la millora de les condicions de Nicaragua.

Convocatòria d'estudiants per projectes de cooperació: El Fons de Solidaritat de la UAB, amb l’objectiu de fomentar la participació dels estudiants en projectes de cooperació i sensibilització, ha creat la convocatòria d’estudiants de la UAB. L’edició 2009 d’aquest ajut s’obrirà el proper dia 30 de març. Per a consultar dubtes sobre les bases de la convocatòria et pots posar en contacte amb l’àrea de Cooperació de la FAS.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".