Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament
Inscriu-te a la IV Setmana de la Cooperació

Recursos naturals, una oportunitat? és el tema que centra la quarta edició de la Setmana de la Cooperació de la UAB, organitzada per la Fundació Autònoma Solidària i que tindrà lloc del 4 al 8 de maig al campus de la UAB. Vols saber què s’amaga darrera l’extracció de recursos? T’agradaria conèixer les lluites de la població local en defensa dels seus drets i territori? Quines alternatives es treballen al Sud i quines opcions es plantegen al Nord? Xerrades, tallers, cinefòrums, exposicions, teatre... Espais diferents per aprendre, debatre i reflexionar. Inscriu-te a la IV Setmana de la Cooperació fins al 28 d’abril a través de la web de la FAS. Convalidable per 1,5 crèdits de lliure elecció.

taller amb nenes africanes
Participa com a voluntari de les Nacions Unides

El Programa de Voluntariat de les Nacions Unides promou la participació de joves voluntaris en organismes internacionals de països empobrits per un període de 6 mesos. El voluntariat se centra en la promoció i treball dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, específicament en els àmbits de salut, educació, medi ambient i les TIC. El programa de VNU de les universitats espanyoles obre les inscripcions del 16 d’abril al 8 de maig i ofereix diverses places en projectes específics. Per poder participar cal presentar el currículum, una carta de motivació i certificar nivell d’anglès. Consulta els requisits de participació, els països i les places ofertades a la web de la FAS.

Cartell del documental Moolaade

Convocatòria d'estudiants per projectes de cooperació

Tens ganes d’organitzar alguna activitat de sensibilització al campus o participar d’algun projecte de cooperació al desenvolupament? El Fons de Solidaritat de la UAB, amb l’objectiu de fomentar la participació dels estudiants en projectes de cooperació i sensibilització, ha creat la convocatòria d’estudiants de la UAB. Aquesta és la segona edició de la convocatòria i està dirigida a estudiants de segon cicle, postgrau, màster i doctorat. El curs passat es va donar suport a quatre propostes de les cinc presentats. L’edició 2009 d’aquest ajut estarà oberta fins el 30 de novembre d'aquest any. Consulta les bases de la convocatòria.

Cartell del Fons de Solidaritat

Xerrada sobre les bombes de dispersió

El desembre de 2008 més de 150 països van firmar la Convenció Internacional sobre Bombes de Dispersió gràcies a la campanya duta a terme per la Coalició de les Bombes de Dispersió, on l’entitat Norwegian People’s Aid va ser referent. El col·lectiu UABtivistes porta al campus la mostra fotogràfica d’aquesta campanya que s’exposarà a la plaça Cívica del 20 al 22 d’abril. D’altra banda, les entitats Justícia i Pau i Moviment per la Pau, membres de la Coalició de les Bombes de Dispersió, participaran a la xerrada “El tractat del poble contra les bombes de dispersió”, que tindrà lloc el 21 d’abril de 12:00 de 15:00 a la Sala d’Actes d’Econòmiques.

Estudiants en la sessió d'estades solidàries
Resolució convocatòria PAS i PDI del Fons de Solidaritat

Ja s’ha publicat la resolució de la convocatòria 2009 del Fons de Solidaritat de la UAB destinada a PAS a PDI. De les 26 iniciatives presentades, finalment se n’ha aprovat un total de tretze, de les quals nou corresponen a projectes de cooperació i quatre a accions de sensibilització i educació al campus. L’avaluació i selecció de les propostes presentades l’ha realitzat un comitè format per membres de la comunitat universitària experts en aquest àmbit. El pressupost general que s’ha distribuït entre els tretze projectes és de 90.000 euros i els països destinataris dels projectes de cooperació són d’Amèrica Llatina i Àfrica, principalment Nicaragua, Perú, Guatemala, Gàmbia, Tanzània i Ghana.

Autor: FECONACO
Marca solidaritat. Marca el 0,7%

En el moment de fer la matrícula tens la possibilitat de donar el 0,7% d’aquesta, que correspon a una quantitat de 12 euros. Aquesta aportació es destina a finançar, per una banda, projectes de cooperació al desenvolupament en països empobrits i, d’altra banda, activitats de sensibilització a la UAB. Per donar el 0,7 de la matrícula cal marcar una creu a la casella "Autònoma Solidària" de la sol·licitud o demanar-ho a la gestió acadèmica de la teva facultat. Aquesta campanya té per objectiu aconseguir el compromís de la universitat de dedicar el 0,7 del pressupost general a activitats socials que, en aquest cas, gestiona la FAS a través del Fons de Solidaritat. Consulta els projectes que s'han finançat.

Cartell Fòrum Social Mundial

[Altres informacions]

Intercanvia els objectes que ja no fas servir: En el marc de la IV Setmana de la Cooperació de la UAB, el grup de voluntaris d’Intermón Oxfam-UAB organitzen un mercat d’intercanvi els dies 5 i 6 de maig d’11:00 a 15:00 hores a la Plaça Cívica del Campus UAB. Participa i porta aquells objectes de segona mà que ja no fas servir, intercanvia’ls per d’altres i dona'ls-hi un nou ús.


III Pla Director de la Cooperació Espanyola: S’ha aprovat el III Pla Director de la Cooperació Espanyola 2009-2013 per unanimitat de tots els grups parlamentaris. Aquest pla defineix les polítiques de cooperació de l’Estat espanyol per garantir l’eficàcia i l’eficiència en el treball per a la reducció de la pobresa. Aquest III Pla s’ha basat en l’anterior i fa especial incidència en l'impuls d'una Política Integral per al Desenvolupament.

Cicle de cinema documental: Del 4 al 8 de maig, i dins la IV Setmana de la Cooperació de la UAB, s’organitza un cicle de cinema que tractarà de la sobreexplotació dels recursos naturals i la seva relació amb l’empobriment dels països del Sud i alternatives que es proposen davant la crisi energètica. Cada dia es projectarà una pel·lícula a les 16:30 hores, i es farà un debat posterior que dinamitzaran expertes en el tema i col·lectius d’estudiants de la UAB. Si vols més informació sobre cada cinefòrum, consulta la web de la FAS.

Col·laboració del PAS i PDI en projectes de la XVU: El Programa Algèria Universitats, en el marc dels projectes “Sostenibilitat ambiental i tecnologia aplicada al desenvolupament” i “Economia i desenvolupament local”, fa una crida a membres del PAS i PDI de les universitats membres de la Xarxa Vives Univresitats (entre les quals la UAB), per participar en aquest programa de cooperació.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".