Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament
Participació i debat a la IV Setmana de la Cooperació

Més de 100 persones, majoritàriament estudiants, i un total de 20 entitats i col·lectius han participat a la IV Setmana de la Cooperació, que s’ha realitzat del 4 al 8 de maig al campus de la UAB i que ha combinat una variada proposta d’activitats: xerrades, cinefòrums, tallers, teatre, exposicions i accions sostenibles a la Plaça Cívica. Aquesta edició, titulada “Recursos naturals, una oportunitat?” ha estat un espai d’aprenentatge, debat i reflexió crítica sobre els conflictes entorn dels recursos naturals als països del Sud i les alternatives que es plantegen des del Nord com a resposta a la crisi energètica i l'actual model de consum.

taller participatiu
Cinc estudiants opten al Programa de Voluntariat de NN.UU

Ha finalitzat el procés de selecció dels 5 estudiants que es presentaran des de la UAB al Programa de Voluntariat de Nacions Unides, que promou la participació de joves voluntaris/es en països empobrits, per un període de 6 mesos. Aquest voluntariat se centra en la promoció i treball dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, específicament els àmbits de salut, educació, medi ambient i les TIC. La convocatòria del PVNU de les universitats espanyoles obre diverses places, les quals corresponen a projectes específics, i per tant demanen un perfil de voluntari/a i uns requisits concrets.

Voluntaria de Nacions unides

La UAB reforça el suport al projecte "Iniciació sense mutilació"

El projecte “Iniciació sense mutilació”, dirigit per l’antropòloga Adriana Kaplan i recentment assumit pel govern de Gàmbia com a programa nacional, ha comptat amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB en la seva XXVI Convocatòria. Es proposa substituir les pràctiques habituals de mutilació genital femenina per rituals alternatius que, des del respecte a la tradició, evitin les lesions físiques. El mes d’abril, la vicerectora de Relacions Internacionals, Mercè Unzeta, i el responsable de l’àrea de Cooperació de la FAS, Jordi Prat, van viatjar a Gàmbia per conèixer el projecte i posar de manifest l’interès de la universitat a recolzar aquesta iniciativa.

Donació de llibres a Gàmbia

Trobada de Contraparts Universitàries del Sud

Les universitats catalanes organitzen conjuntament la primera Trobada de Contraparts Universitàries del Sud, que se celebrarà els dies 29 i 30 de juny a la Casa de la Convalescència de la UAB. En concret, s’han convidat 14 contraparts africanes i llatinoamericanes amb les quals hi ha una tradició de treball conjunt, per tal d’analitzar i valorar la cooperació universitària per al desenvolupament que es fa des de Catalunya, a partir dels principis d’alienació i harmonització amb les pròpies estratègies de desenvolupament del Sud. Es treballarà aplicant criteris de qualitat i d’impacte, amb la finalitat de pensar estratègies i propostes de millora per al futur.

participants reunits en un congrés
Presentació de la Campanya Pobles Indígenes i Petroli

L’activitat petroliera suposa una greu amenaça per a la supervivència dels pobles indígenes i, per això, els conflictes oberts amb les companyies energètiques són cada cop més comuns. Des de l'ICTA s'ha posat en marxa la Campanya Pobles Indígenes i Petroli, que es va presentar ahir a la Facultat de Ciències a la primera sessió d'una mostra documental que continuarà el curs que ve. A més, amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB, es realitzaran unes jornades i una exposició itinerant per tal de denunciar els impactes de les indústries extractives sobre els territoris indígenes i fomentar alternatives al consum de petroli.

Cartell de la Campanya
El Servei de Biblioteques col·labora amb Ghana

Com cada any, pels volts de Sant Jordi, el Servei de Biblioteques de la UAB va oferir, del 20 al 30 d’abril, la possibilitat d’adquirir llibres fora de catàleg pel simbòlic preu d’1 euro. La recaptació final de totes les biblioteques del campus ha estat de 3.243,38€, que, a través de la Fundació Autònoma Solidària, es destinaran a la dotació de material mèdic per a l’Hospital Rural de Binde (Ghana). La iniciativa està vinculada a un projecte de cooperació interuniversitària entre la UAB i la Universitat de Tamale, coordinat des del Màster de Medicina Tropical amb l’objectiu que, a mig termini, la regió del nord del país sigui autosuficient pel que fa a serveis mèdics.

Cartell de la campanya

[Altres informacions]

Projecció de "Haqiqa, la veritat": El 5 de maig es va presentar, a l’Aula Magna de la Facultat de Dret, el documental “Haqiqa, la veritat”, dirigit per Anne Amzallag i produït per Elcàlam. Rodat clandestinament, recull el testimoni de famílies de desapareguts a la guerra civil algeriana i denuncia el silenci imposat per les autoritats. Aquesta activitat s’emmarca dins la “Campanya de sensibilització i educació per la promoció i la defensa dels drets humans al Magrib”, coordinada per Laura Feliu, que compta amb un ajut del Fons de Solidaritat de la UAB.


Xerrada "Què és la MGF?": La mutilació genital femenina, en les seves diferents tipologies, és encara una pràctica habitual en 28 països de l’Àfrica Negra. En el marc del Cicle de la Dona 2008/09, organitzat per la FAS, el dimecres 13 de maig es va realitzar la xerrada “Què és la MGF? Propostes per a un abordatge preventiu”, a càrrec de Juana Moreno, infermera pediàtrica i coordinadora a l’Estat espanyol del projecte “Iniciació sense mutilació”, que aposta per rituals alternatius no perjudicials per a la salut de les dones.

Curs "Migracions a la Mediterrània: algerians entre dos ribes": En el marc del Programa Algèria Universitats, del 6 al 10 de juliol es realitzarà el curs de modalitat virtual “Migracions a la Mediterrània: algerians entre dos ribes", que forma part de l’oferta formativa d’estiu de la UdL. El curs es concep com un espai de reflexió i debat entorn dels moviments migratoris del segle XXI i les seves conseqüències en l’arc mediterrani, les estratègies d’acomodació a la societat receptora i les transformacions al país d’origen, a partir de l’estudi d’una realitat concreta: Algèria.

Acosta't a la deixalleria: Saps que a la deixalleria de la UAB i hi ha una gran varietat d’objectes que pots reutilitzar? Els dies 5 i 6 de maig, dins la IV Setmana de la Cooperació, l’Oficina de Medi Ambient de la UAB va ser a la Plaça Cívica per donar a conèixer a la comunitat universitària tot el que ens ofereix: equips de música, pantalles d’ordinador, rellotges, torradores... Et cal alguna cosa i vols adquirir-la de la forma més sostenible? Reutilitza a la deixalleria!

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".