Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament
Finalitza el Programa de Voluntariat de Cooperació

El programa de voluntariat de cooperació està format per un grup d’estudiants de la UAB amb inquietuds per temes relacionats amb la cooperació per al desenvolupament i la defensa del medi ambient. Es reuneixen setmanalment i organitzen activitats de sensibilització al campus, amb l’objectiu de fomentar una consciència crítica sobre les grans desigualtats mundials. Durant aquest curs han participat activament en la IV Setmana de la Cooperació, han preparat un joc sostenible per la Festa Major, el cinefòrum pel Dia dels Drets Humans i l’Estiu Solidari, entre d’altres. L’any ha finalitzat amb noves propostes per al curs que ve, en les quals tu també pots participar. Fins a l'octubre!

voluntaris en una paradeta
Solidaritat amb els pobles amazònics del Perú
128 entitats s’han adherit al Manifest de Bagua i han participat en diferents accions a Barcelona per denunciar la massacre contra les comunitats indígenes de l'Amazonia peruana. Els pobles shuar, achuar i awajun han estat mobilitzats durant dos mesos en protesta pels decrets legislatius emesos pel govern d'Alan García, que afavoreixen la implementació del TLC i permeten l'entrada de transnacionals al seu territori per l'explotació dels recursos sense consulta ni consentiment previs. Des de l'ICTA es treballa amb els pobles amazònics del Perú i s'ha convidat el dirigent indígena Alberto Pizango a la UAB, en el marc de les jornades sobre Pobles indígenes i Extractives del curs vinent.

Participa al Concurs de Comunicació per al Desenvolupament

L’Observatori Mediterrani de Comunicació (OMEC) organitza el I Premi de Comunicació per la Solidaritat i el Desenvolupament, dirigit a alumnes de Comunicació i Publicitat. Aquest concurs de disseny forma part d’un projecte de sensibilització més ampli sobre comunicació per al desenvolupament i responsabilitat social dels mitjans de comunicació en el desenvolupament humà, els drets humans, la democràcia i la pau a la regió mediterrània, aprovat per l’ACCD en la Convocatòria d’Universitats de 2008. Tens temps de presentar les teves propostes fins el 30 de juny! Informa’t de les bases del concurs a la web de l’OMEC.

cartell Omec

La cooperació universitària catalana, a debat

Un total de 25 universitats i 15 representants d’universitats de països del Sud participaran a la Trobada de Contraparts Universitàries del Sud, organitzada per les universitats catalanes, que se celebrarà els dies 29 i 30 de juny a Barcelona. Aquesta Trobada té per objectiu analitzar, avaluar i millorar les polítiques, estratègies i accions de cooperació de les universitats catalanes amb les seves contraparts d’Amèrica Llatina i Àfrica. Per finalitzar la Trobada, es realitzarà un acte de cloenda obert al públic en què es presentaran les conclusions de les jornades. Tindrà lloc el 30 de juny, a les 17.30 hores, a la Casa Convalescència de Barcelona.

Formació d'investigadors socials locals a Guatemala

Una investigadora de l’ICTA, Leire Urkidi, participa en un projecte de formació d’investigadors comunitaris als municipis de Sipacapa i San Miguel Ixtahuacan (Guatemala). En un context de conflicte socioambiental degut a la implantació d’una mina d’or, durant 8 mesos es realitzaran tallers en tècniques d’investigació social i es recolzarà les investigacions que es posin en marxa sobre economia camperola, organització local i representacions del territori. Es tracta d’una col·laboració amb la COPAE i FLACSO-Guatemala que compta amb el suport del Fons de Solidaritat i té per objectiu dotar d’eines d’anàlisi i facilitar la reflexió autònoma de la població local en resistència a la mineria.

Setmana de la resistència centreamericana en contra de la mineria: COPAE

Continuïtat d'un projecte per a la conservació de pastures andines

Un projecte dedicat a la millora de la gestió i la conservació dels ecosistemes de pastura altoandins a Perú, dirigit per Jordi Bartolomé, professor del Dept. de Ciència Animal i membre del grup de recerca ARAG, ha rebut una subvenció de la Fundació BBVA per un període de 3 anys. Aquest projecte és la continuïtat d’una acció de prospecció que es va realitzar l'any 2008 amb un ajut del Fons de Solidaritat de la UAB. En aquest primer viatge, es van identificar els principals vectors que incideixen en la sobreexplotació de la pastura i que, en conseqüència, fomenten l'empobriment de la regió, i es va aconseguir engegar una línia de col·laboració amb la Universidad de Huancavelica .


Altres informacions

Suport a projectes d'estudiants: La Convocatòria d’Estudiants del Fons de Solidaritat de la UAB està pensada per facilitar la participació dels i les estudiants de la UAB en iniciatives relacionades amb la cooperació per al desenvolupament, ja sigui en projectes de cooperació en països del Sud, per a l’aprenentatge d’altres realitats i l’intercanvi de coneixements, o bé per a l’organització d’activitats de sensibilització al campus. Si tens idees i ganes de d’implicar-te en accions d’aquest tipus, contacta amb nosaltres i presenta’ns la teva proposta!


Màster en Polítiques Europees de Cooperació: Ja s’han obert les preinscripcions a la quarta edició del màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional al Desenvolupament que ofereix l’Institut Universitari d’Estudis Europeus (IUEE) per al cicle 2009-2011. El màster està enfocat a l’estudi dels grans actors internacionals en cooperació per al desenvolupament, principalment la Unió Europea, però també l’ONU, el Banc Mundial o l’OCDE, a més d’altres tipus d’organitzacions (ONGD’s) i del fenomen de la cooperació descentralitzada. El període de preinscripció restarà obert fins el 20 de juliol.


Recerca sobre cooperació internacional a la premsa europea: Investigadors/es del Dept. de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB analitzaran la cobertura informativa que es fa a la premsa europea en matèria de cooperació per al desenvolupament. Es tracta d’un encàrrec d’Inter Press Service (IPS) que es presentarà el febrer de 2010 i que estarà dirigit pel catedràtic Marcial Murciano. La recerca se centrarà en nou diaris europeus: els francesos Le Monde, Le Figaro i Liberation, els anglesos The Times, The Guardian i The Daily Telegraph, i els espanyols El País, ABC i La Vanguardia.

Un nou projecte de la UAB amb Algèria s'incorpora al PAU: L'“Estudi comparatiu de l’estandardització lingüística català / amazic”, impulsat pel Dept. de Traducció i Interpretació de la UAB, sota la coordinació de Carles Castellanos, ha estat aprovat en el marc del projecte “Sostenibilitat cultural: patrimoni, cultura i gènere” del Programa Algèria Universitats (PAU) de la Xarxa Vives. L’acció es durà a terme durant el curs 2009-2010 i es farà en col·laboració amb les universitats de Cadis, Orà i Saïda.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".