Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

La Trobada de Contraparts planteja nous reptes de futur

La Trobada de Contraparts Universitàries del Sud, que es va celebrar el 29 i 30 de juny a la Casa Convalescència de la UAB, va esdevenir un espai de diàleg, intercanvi i aprenentatge mutu entre universitats catalanes, llatinoamericanes i africanes sobre els principals àmbits d’actuació de la cooperació universitària per al desenvolupament (CUD). Entre les conclusions de l’encontre, hi ha la necessitat d’avaluar, sistematitzar i difondre les accions realitzades i la d’emmarcar els programes de cooperació en els plans estratègics de les universitats per tal que puguin repercutir en tots els estaments de la institució. L’enfortiment de la identitat de les universitats del Sud és un altre dels reptes que es planteja treballar.

Trobada Contraparts. Autor: Jordi Pareto
Marca solidaritat i dóna el 0,7 de la teva matrícula

Amb l’objectiu de construir una universitat més solidària i compromesa, s’inicia la Campanya pel 0,7%, dirigida a tota la comunitat universitària. Les aportacions d’estudiants, professorat i personal administratiu, juntament amb el 0,7% dels ingressos propis de la universitat, constitueixen el Fons de Solidaritat de la UAB que, gestionat per la FAS, finança projectes de cooperació universitària al desenvolupament en països del Sud i activitats de sensibilització i educació crítica al campus (13 projectes a la convocatòria de 2009). Si ets estudiant, pots marcar aquesta casella a l’hora de fer la matrícula i donar així el teu 0,7% (12 euros) per accions en l’àmbit de la cooperació. El curs passat ho van fer 2.817 estudiants.

Logotip Voluntariat Nacions Unides

Un estudiant de la UAB serà voluntari de les Nacions Unides

Un estudiant d’últim curs de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, Lucas John Duane, també llicenciat en Comunicació Audiovisual per aquesta univesitat, participarà al Programa de Voluntariat de les Nacions Unides el curs 2009-2010. Durant 6 mesos, col·laborarà amb la delegació de la UNESCO a Quito (Equador) com a assistent de coordinació d’un projecte de comunicació i informació. Properament es resoldrà el procés de selecció de les darreres places vacants del programa, a les quals opten universitaris d’arreu de l’Estat espanyol. Hi ha dos estudiants més de la UAB que encara tenen possibilitats de ser seleccionats per a la plaça que havien sol·licitat.

Logo Programa Voluntariat Nacions Unides

S'avalua la cooperació universitària entre la FAREM i la UAB

Els actors de cooperació de la UAB a Nicaragua es van trobar el 2 de juliol amb Ramona Rodríguez, degana de la FAREM d’Estelí, per tal de repassar la cooperació interuniversitària realitzada fins a l'actualitat -mestratges i cursos de formació especialitzada-, compartir les dificultats aparegudes i plantejar solucions. Es va incidir en la voluntat de seguir treballar conjuntament i en la importància que la definició dels projectes sigui assumida per la FAREM que, d’altra banda, va manifestar el seu interès en estendre aquesta experiència a programes de doctorat. Precisament, 16 professors/es viatjaran el juliol per participar en les sessions dels 3 mestratges que hi ha en marxa.

Màster en didàctiques específiques
Preinscripció al Màster en Polítiques Europees de Cooperació

T'agradaria formar-te en cooperació internacional per al desenvolupament i aprofundir en el paper que hi té la Unió Europea? Fins el 20 de juliol pots preinscriure't a la quarta edició del màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, que ofereix l'Institut Universitari d'Estudis Europeus de la UAB per al curs 2009-2011. El màster està enfocat a l’estudi dels grans actors internacionals en cooperació per al desenvolupament, principalment la UE, com a major donant del món, però també d'actors tan rellevants com l’ONU, el Banc Mundial, l’OCDE o d'altres tipus d'organitzacions (ONG's) i del fenomen de la cooperació descentralitzada.

Master Eurocoop
Mapes de risc de desastres naturals a Guatemala

Un grup de professors del Dept. de Geologia ha participat en un projecte multidisciplinari que pretén reduir els impactes socials i econòmics dels desastres naturals a Guatemala. L'equip de la UAB, en col·laboració amb diferents grups de treball (Universitat d’Oxford, Universidad del Valle de Guatemala i l’ONG Vivamos Mejor) i amb el suport del Fons de Solidaritat, ha realitzat una caracterització del medi geològic i ha confeccionat un mapa de riscos de desastres naturals a l'àrea muntanyenca de la conca del llac Atitlán. S'utilitzarà de cara a la planificació urbanística de les poblacions afectades i servirà de referent per a l'elaboració de mapes similars en altres zones del país.

Desastres naturals a Guatemala

Altres informacions

Estudis de postgrau en Cultura de Pau: L’Escola de Cultura de Pau de la UAB prepara una nova edició de la diplomatura de postgrau sobre cultura de pau, coordinada per Vicenç Fisas, que començarà a l’octubre. Aquest curs ofereix una sòlida formació en gestió de conflictes, processos de pau, de desarmament i de rehabilitació postbèl·lica, sobre drets humans i justícia transnacional, i proporciona a l’alumnat les eines necessàries per a desenvolupar la seva tasca professional des d'una perspectiva de cultura de pau. Ja pots consultar a la web el programa del curs 2009-2010.


Asia i el nou equilibri mundial: El curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau, que se celebra del 16 al 22 de juliol, tracta enguany d’“Àsia i el nou equilibri mundial”. A partir d’una estructura metodològica plural, s’abordaran els conflictes socials, econòmics, geopolítics i mediambientals que afecten al continent asiàtic. Entre les intervencions més destacades hi ha les de Kailask Satyarthi i Adolfo Pérez Esquivel, de professors de la UAB com Arcadi Oliveres, Sean Golden, Josep M. Perceval i Roger Serra, entre d’altres, l’Escola de Cultura de Pau i l’Institut d’Estudis Internacionals i Interculturals.

Experiències europees de cooperació universitària: El 13 de juliol es va realitzar a Barcelona el seminari “Cooperació universitària per al desenvolupament: tres experiències internacionals de referència”, organitzat per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) en el marc d’un projecte de reflexió i impuls de la cooperació universitària pel desenvolupament. Tres experts de destacades institucions europees (Nuffic dels Països Baixos, DAAD d’Alemanya i SIU de Noruega) van aportar les seves reflexions sobre la CUD i van presentar les accions que estan impulsant actualment en l’àmbit de la cooperació en l’educació superior.

Viatjar de forma responsable: Lluny del que s’acostuma a pensar, les conseqüències del desenvolupament turístic als països del Sud sovint resulten perjudicials. Fa un temps apareix el “turisme responsable”, un tipus de turisme alternatiu autogestionat per les pròpies comunitats i que genera impactes positius ja que és sostenible als tres nivells (econòmic, mediambiental i sociocultural). Aquest moviment, liderat per ONG’s i entitats d’arreu del món, proposa una altra manera de viatjar en la qual tant el viatger com la comunitat d’acollida en surten beneficiades. Informa-te’n i a aprèn a fer un turisme responsable!

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".