Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Voluntariat a la UAB: participa, actua i canvia!

El grup de voluntaris/àries de Cooperació i Medi Ambient de la FAS es reactivarà el dimecres 7 d’octubre, a les 15:00h, a la Sala d’Actes de l’ETC (al costat del cinema), amb una reunió informativa per a tothom qui hi estigui interessat. Aquest voluntariat està enfocat al plantejament d'accions de sensibilització al campus per tal de fomentar una consciència crítica entorn de les desigualtats que generen els països del Nord (rics) respecte els del Sud (empobrits), treballant sobre les causes i les alternatives. Si tens ganes d’acostar-te al Sud i muntar-la per transformar actituds al Nord, vine i participa-hi! Per a més informació, ens trobaràs a l'Espai Solidari de la Plaça Cívica.

Apunta't al curs d'Introducció a la Cooperació

L’àrea de Cooperació de la FAS prepara un monogràfic d'introducció a la cooperació per al desenvoluament que es realitzarà del 29 d’octubre a l’1 de desembre de 2009, cada dimarts i dijous de 16:00 a 19:00h. A partir de 10 sessions en què es combinaran xerrades i tallers participatius, aprendrem a contextualitzar les relacions Nord-Sud, discutirem sobre els conceptes “desenvolupament” i “cooperació”, així com sobre els seus grans reptes, actors i temàtiques, coneixerem les dimensions de l’Educació per al Desenvolupament i crearem la nostra pròpia campanya. Tens temps d'inscriure-t'hi fins al 27 d’octubre. L'assistència al curs es podrà convalidar per 2 crèdits de lliure elecció.

Formació on line en sobirania alimentària

El grup de recerca Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització (ARAG) de la UAB ha posat en marxa, amb el suport del Fons de Solidaritat, dos nous cursos on line en l’àmbit de la sobirania alimentària i el desenvolupament rural. Els cursos, que han estat dissenyats i que es desenvoluparan conjuntament amb sis universitats llatinoamericanes i l’ONG Veterinaris Sense Fronteres, s’iniciaran el 26 d’octubre fins al 21 de desembre. Estan adreçats a estudiants catalans i llatinoamericans, membres d’ONG’s, associacions i administracions. Ja t’hi pots matricular fins el 15 d’octubre. Reconeguts amb 2 ECTS.

Dóna el teu 0,7% i fes solidaritat

Coincidint amb el segon torn de matriculacions, el setembre hem reprès la Campanya pel 0,7% a la Universitat. Els estudiants tenen l’opció de donar 12 euros a l’hora d’omplir el formulari de matrícula que, en concepte de 0,7%, es destinaran al Fons de Solidaritat de la UAB per al finançament de projectes de cooperació universitària en països del Sud i accions de sensibilització i educació per al desenvolupament al campus. Aquest fons està format pel 0,7% dels ingressos propis de la UAB i les donacions d'estudiants, PAS i PDI. Si treballes a Universitat i vols fer la teva aportació, adreça’t a nosaltres i t’explicarem com fer-ho.

Logotip Voluntariat Nacions Unides
Seminari sobre recerca arqueobiològica a Algèria

Dues professores del Dept. de Prehistòria de la UAB, Raquel Piqué i Maria Saña, impartiran un seminari sobre arqueobiologia a la Universitat Abou-Berk Belkaid de Tlemcen, dins del projecte “Sostenibilitat cultural: patrimoni, llengua i gènere” del Programa Algèria Universitats (PAU) que impulsa la Xarxa Vives. El seminari, que es realitzarà del 27 de setembre al 2 d’octubre, contribuirà a formar estudiants i docents en els mètodes i les tècniques que s’utilitzen en recerca arqueobiològica. Aquest projecte està coordinat per Miquel Molist i també compta amb la participació d'Anna Gómez i Oriol Vicente, tots tres professors del Dept. de Prehistòria.

Convocatòria XXVII del Fons de Solidaritat de la UAB

La propera convocatòria per a PAS i PDI del Fons de Solidaritat de la UAB s’obrirà el 13 d’octubre de 2009. Es tracta de la vint-i-setena edició d’aquesta convocatòria de subvencions que té per objectiu promoure accions de cooperació entre la UAB i els països del Sud, per una banda, i activitats de sensibilització i educació crítica a la Universitat, per l’altra. El termini per a la presentació de projectes finalitzarà el 13 de novembre. Aviat es penjaran les bases i els formularis de sol·licitud a la pàgina web de la FAS. Per a consultes i assessorament, podeu contactar amb nosaltres al 935814041, a fas.cooperacio@uab.cat o bé a la nostra oficina del Rectorat.


Altres informacions

Matrícula oberta per al Postgrau en Cultura de Pau: Vols formar-te en cultura de pau i resolució de conflictes? El període de matriculació per a la Diplomatura de Postgrau sobre Cultura de Pau de la UAB restarà obert fins el 8 d’octubre, data en què també començaran les classes. Aquests estudis vinculen els coneixements i experiències sobre construcció de pau a nivell micro i macro, de manera que els i les qui estiguin interessats/des a gestionar microconflictes (escolars o socials, per exemple) també puguin iniciar-se en el tractament de conflictes armats, i la inversa. Les classes seran els dimarts i dijous de 16:00h a 20:00h, fins al 25 de maig de 2010. Per a més informació, consulta la web de l’Escola de Cultura de Pau.


Personal de la UAB participa a 3 projectes amb la FAREM : El mes de juliol 16 professors/es i investigadors/es de la UAB van viatjar a Nicaragua per incorporar-se a tres dels projectes que actualment s’executen conjuntament amb la FAREM d'Estelí (UNAN). Es tracta del màster en Didàctiques Específiques, impulsat per l’ICE amb el suport del Fons de Solidaritat, i el màster en Psicologia, atenció personalitzada i desenvolupament comunitari, del Dept. de Psicologia Bàsica, subvencionat per l’ACCD. El tercer projecte està liderat pel CREAF i compta amb finançament de l’AECID per al desenvolupament d’un programa de capacitació cientificotècnica i la creació d’una estació experimental per a l’estudi del Tròpic Sec.

Últims dies per preinscriure't al màster de l'IUEE: Fins al 23 de setembre pots fer la preinscripció al màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional per al Desenvolupament que ofereix l’IUEE per al cicle 2009-2011. Aquest màster se centra en les politiques de cooperació implementades en el marc de la Unió Europea i en l’especificitat de la cooperació descentralitzada que es porta a terme des de Catalunya. La formació teòrica es completarà amb un període de pràctiques durant el segon any, a realitzar en institucions públiques i organitzacions especialitzades en cooperació internacional.

Programa de Cooperació Interuniveritària (PCI): L’AECID ha obert enguany a sis països de l’Àfrica subsahariana (Etiòpia, Mali, Moçambic, Níger, Senegal i Cap Verd) el seu Programa de Cooperació Interuniversitària i Investigació Científica (PCI). Aquest programa d’ajuts té per objectiu fomentar vincles estables d’investigació i docència entre grups universitaris i organismes científics d’arreu de l’Estat espanyol i els països del Sud objecte de la convocatòria (Iberoamericans i de la Mediterrània, a més dels ja esmentats). El termini per a la presentació de sol·licituds expirarà el 21 de setembre.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".