Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Anima'a viure un Estiu Solidari

Has pensat a viajar a un país del Sud per fer-hi un camp de solidaritat? La FAS organitza la sessió informativa “Estades Solidàries 2010”, el dijous 21 de gener a les 12:00h, a la Sala d’Actes de l’ETC. Hi participaran Setem, Sodepau, COCAT i Moviment de Brigadistes, quatre organitzacions de l’àmbit de la cooperació i la solidaritat internacional que presentaran els seus projectes per aquest estiu: camps de treball, brigades d’acompanyament i altres iniciatives similars a països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia. No et perdis aquesta oportunitat per acostar-te al Sud: tota una experiència d’intercanvi, aprenentatge i reflexió! El 10 de març es realitzaran dues sessions més amb entitats diferents i noves propostes.

La UAB se solidaritza amb Haití

Davant les greus conseqüències del terratrèmol que el 12 de gener va sacsejar Haití, la UAB ha expressat la seva solidaritat amb el poble haitià. Es farà una aportació econòmica des del fons d’emergències vinculat al Fons de Solidaritat, que es destinarà a la reconstrucció del país en l’àmbit educatiu, en una segona fase de l’emergència que, malauradament, ja no tindrà ressò mediàtic. També s’ha obert un compte corrent perquè els membres de la comunitat universitària puguin fer les seves donacions. Cal recordar que els impactes tan devastadors d’una catàstrofe natural a països del Sud es deuen a l'empobriment que els fa vulnerables. És per això que cal actuar sobre les causes.

Escoles de Camp d'Agricultors a Guatemala

En el marc de la Convocatòria XXVII del Fons de Solidaritat, ja s’ha posat en marxa el projecte “Enfortiment productiu i organitzatiu de les comunitats indígenes-camperoles de la Vall del riu Polochic (Alta Verapaz, Guatemala)”, enfocat a la realització de sis Escoles de Camp d’Agricultors (ECAs) per a la capacitació en pràctiques agroecològiques mitjançant la transmissió de coneixements de camperol a camperol, amb l’objectiu de reforçar la sobirania alimentària a la regió. El projecte està coordinat per Gonzalo Gamboa (ICTA), en contrapart amb l’Instituto de Estudios Agrarios y Rurales (IDEAR-CONGCOOP), i també es vol incidir en l’enfortiment de les comunitats participants a nivell organitzatiu.

Foto: Gonzalo Gamboa

Curs de Dret Internacional Humanitari

Sabies que hi ha una branca del dret que limita els mitjans i els mètodes de guerra? El Dret Internacional Humanitari (DIH) és un conjunt de normes que protegeix les persones que no participen en el conflicte armat o que han deixat de fer-ho. Però, quins són aquests límits i en quins casos s’apliquen? Si t’interessa formar-te en aquest àmbit, l’Escola de Cultura de Pau organitza un curs d’Introducció al Dret Internacional Humanitari, que començarà el 15 de febrer i s’impartirà fins al 10 de març, els dilluns i dimecres de 16:00 a 20:00h. El curs està reconegut amb 1,5 crèdits de lliure elecció i té un cost de 30 euros. Per a més informació i inscripcions, contacta amb l'ECP. Encara hi queden places!

Experiències de lluita social davant la crisi

La Fundació Autònoma Soldiària et convida a la taula rodona “La crisi, ens afecta a tots per igual? Propostes de compromís i lluita social”, que es realitzarà el dijous 21 de gener, de 15:00 a 18:00h, a la Sala de Graus de la Facultat de Psicologia, dins del Cicle Tardor Solidària. La taula comptarà amb les intervencions d’Arcadi Oliveres, professor del Dept. d’Economia Aplicada i president de Justícia i Pau, que oferirà una visió general dels impactes de la crisi actual, i de representants del Centre Social Èxit, Fedelatina i diferents plataformes pel dret a l’habitatge, que compartiran les seves iniciatives com a resposta en diferents àmbits. L’acte estarà moderat per Jordi Prat, responsable de l’àrea de Cooperació de la FAS.

Llibertat d'expressió al Magrib

L’exposició itinerant “La Mirada Crítica. Humor gràfic en defensa de les llibertats al Magrib” de l’associació Elcàlam, vinculada al Dept. de Dret Públic, es pot visitar durant el mes de gener al vestíbul del teatre de l’ETC. Es tracta d’un conjunt de tires còmiques i caricatures realitzades per dibuixants magribins i europeus que ens apropen a la realitat dels periodistes que treballen al nord d’Àfrica i ens fan reflexionar sobre la vulneració dels drets humans, especialment de la llibertat d’expressió, a Algèria, Tunísia, Líbia i el Marroc. Aquesta activitat forma part d’una campanya de sensibilització per la promoció i la defensa dels drets humans al Magrib que Elcàlam ha engegat a la UAB amb el suport del Fons de Solidaritat.


Altres informacions

Trobada interuniversitària a Dakar: Representants de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i de cinc universitats africanes s’han reunit a Dakar per reforçar les capacitats institucionals de les universitats de Senegal, Moçambic, Camerun, Madagascar i Guinea Equatorial. Aquesta trobada s’emmarca en del  Programa de desenvolupament institucional i de formació en gestió universitària (DIGU), iniciat fa un any per l'ACUP, una iniciativa pionera a l’Estat espanyol que té per objectiu fomentar l'intercanvi d'experiències, la formació i el desenvolupament professional de gestors universitaris africans.

XII Encontre d'investigadors sobre el món àrab: La Facultat de Polítiques acollirà, els dies 28 i 29 de gener, el XII Encontre del fòrum d’investigadors sobre el món àrab i musulmà (FIMAM). La trobada s’ha estructurat en nou meses en les quals es presentaran investigacions sobre cadascun dels àmbits temàtics: la societat espanyola i “l’altre”, reflexes de la masculinitat àrabo-musulmana a la literatura i el cinema contemporanis, el Marroc, Turquia, Orient Mitjà i migracions. Aquest encontre està coordinada per Ferran Izquierdo, professor del Dept. de Dret Públic, amb la col·laboració de l’IEII.

L'ONU a la UAB per captar professionals: El dijous 28 de gener una delegació de les Nacions Unides visitarà la Universitat per presentar els seus programes i projectes i oferir llocs de treball als estudiants de la UAB, especialment de postgrau, interessats a formar part de l’organització. L’alumnat tindrà l’oportunitat d’entrevistar-se directament amb els seus delegats i lliurar-los el currículum. L'acte es farà a les 09:30h, a la sala Arnau de Vilanova de l'Hotel Campus, situat a la Vila Universitària. Cal que els estudiants interessats reservin la seva plaça omplint un formulari online.

Curs sobre Música i Pau: La música pot ser un instrument de construcció de pau, un llenguatge d’expressió i denúncia davant d’una realitat injusta. El Programa d’Arts i Pau de l’Escola de Cultura de Pau ofereix el curs “La Música i la Pau”, que s’iniciarà el 16 de febrer a la Facultat d’Educació. Es tracta d’una introducció a la relació entre la música popular i la pau a partir de cançons, cantants, grups i altres iniciatives d’arreu del món: del rock a la cançó protesta, fins a les propostes més actuals, sobre la musicoteràpia en situacions de violència política o la construcció d’instruments amb material reciclat.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".