Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Acte de suport al poble sahrauí

La possibilitat de fer arribar a l’exterior la informació dels fets ocorreguts al Sàhara Occidental gràcies a les noves tecnologies va ser el tema principal de la tarda de reflexió del passat 17 de novembre a la facultat de Ciències de la Comunicació. S'hi van aplegar una cinquantena de persones i i hi van participar Josep Ma. Català, degà de la Facultat; Mah Majdir, representant del Polisario; Xavier Mas de Xaxas, periodista de La Vanguardia i professor de la UAB; Manel López, coordinador d’una activitat de lliure elecció de la UAB al Sàhara i Jon Herranz i Gerard Peris, que van projectar el documental La memoria del silencio. La jornada es va cloure amb l’anunci de la creació d’una associació per a oferir recolzament polític al referèndum d’autodeterminació del Sàhara Occidental.

Jornades sobre Sobirania Alimentària i Desenvolupament Rural

El divendres 17 de desembre, el grup de recerca d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització (ARAG) i la Fundació Autònoma Solidària, desenvoluparan unes jornades internacionals sobre el paper de la investigació formal en la sobirana alimentària. Les jornades tindran lloc, a l’edifici del Vagó, ubicat al carrer Urgell, 187 de Barcelona. Compten amb el suport de la UAB i del Centre de Cooperació per al Desenvolupament Rural (CCDR) i la Diputació de Barcelona. En aquest acte, es farà pública la web dels indicadors internacionals de sobirana alimentària i es reflexionarà sobre el canvi de paradigma científic i el paper que poden jugar les universitats en la Sobirania Alimentària dels pobles. Per ampliar més informació consulteu l’agenda de l’ ARAG en el següent enllaç.

L'ICTA reflexiona sobre el desenvolupament local a l'Equador

El repte del projecte “Avaluació multicriteri social d’escenaris de futur a Intag, Equador” és posar en el debat públic les implicacions de l'activitat minera com a eix econòmic del territori, davant l'interès manifest del govern nacional per dur-ho a terme a la Vall d’Íntag, situada a l’Equador. L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la UAB, juntament amb la FLACSO (Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials) i la UASB (Universitat Andina Simon Bolivar) d´Equador promouen aquesta iniciativa. El grup responsable del projecte preveu difondre l’anàlisi multicriteri finalitzat a mitjans del 2011 a Quito.

Cinefòrum: "El medicament, un dret segrestat"

El grup de voluntariat de Cooperació i Medi Ambient de la FAS organitza un cinefòrum al voltant de la pel·lícula “El medicament, un dret segrestat”.El documental denuncia l’elevat preu dels medicaments generat per un mercat negre, ambtestimonis recollits a Sierra Leone. Suïssa (Assemblea OMS 2010), Colòmbia (cas Kaletra) i Espanya, que evidencien clarament que l’accés als medicaments és, actualment, un dret segrestat. L’activitat es realitzarà a la Sala d’Actes de l’ ETC el dijous 2 de desembre a les 13 hores. Posteriorment, el debat posterior el dinamitzarà Eduard Soler, membre de la junta de Farmacèutics Mundi i vocal de projectes de Farmacèutics Mundi.

Èxit de les III Jornades de Creativitat i Conflicte

Les jornades, organitzades els dies 9 i 10 de novembre per l'Escola de Cultura per la pau, van rebre d’entre els 140 assistents, una avaluació molt positiva per totes les activitats realitzades. Tant les ponències com les taules rodones i el teatre fòrum han acompanyat un aprenentatge amb jocs, titelles, clowns, activisme, balls i música. Molts participants han demanat allargar aquestes jornades per la propera edició, expressant que donen l’oportunitat de conèixer de més a prop l’art com una eina d’ educació, per transformar i construir un món de pau, amb creativitat i cooperació. El projecte ha comptat amb el suport de la FAS, en la línia de sensibilització.

Nostrum: Trobada de Voluntariat de Cooperació i Medi Ambient

El dissabte 13 de novembre el grup de voluntariat de Cooperació i Medi Ambient de la FAS van conviure al campus de l’UAB el Nostrum, activitat en què es van poder conèixer millor i contrastar inquietuds. Els voluntaris van participar en diferents tallers i debats, i van plantejar com objectiu d’aquest any portar al Campus la campanya de sensibilització sobre la "Roba_Neta", de Setem Catalunya. Si tens ganes d’afegir-te al Grup de voluntaris per participar a les activitats que es faran, acosta’t a l’Espai de la FAS, situat a la Plaça Cívica, i informa-te’n. Les reunions es fan cada dimarts a les 15:00h. I si vols veure imatges de la trobada, al Facebook de la FAS hi trobaràs fotos penjades!


Altres informacions

Seminaris sobre Polítiques Socials per al Desenvolupament: El grup de recerca SAPS (Seminari d’Anàlisi de les Polítiques Socials) organitza seminaris amb temes relacionats amb els impactes que produeixen les polítiques socials i la seva contribució a la governabilitat de les societats contemporànies. El 24 de novembre en el seminari B del departament de Sociologia de la UAB es parlarà sobre les desigualtats de Salut a Brasil. D’altra banda, el 3 de desembre es presentarà l’Estratègia de la Reducció de la Pobresa del FMI i el BM. Per a consultes podeu contactar directament amb SAPS.

S'amplia la convocatòria de presentacions per al V Congrés d'Universitat i Cooperació:Finalment, la convocatòria per a resums i pòsters s'ampliarà fins al 30 de novembre. El novembre de 2008, la UAB va acollir la IV edició del "Congreso Universidad y Cooperación al Desarrollo". Actualment s'està preparant la V edició, que es farà a Cadis del 6 al 8 d'abril de 2011, organitzat per les universitats públiques andaluses. Anima't a considerar la possibilitat de presentar una proposta.

Tanca la convocatòria XXVIII del Fons de Solidaritat de la UAB: El 12 de novembre es va tancar la vint-i-vuitena Convocatòria del Fons de Solidaritat de la UAB, adreçada a membres del PAS i PDI per al finançament de projectes en l’àmbit de la cooperació universitària per al desenvolupament. Es van rebre un total de 17 sol·licituds d’ajut, un per a la realització d’accions de sensibilització i educació crítica en el marc de la UAB i 16 per dur a terme projectes de cooperació a països com Mèxic, Nicaragua, Equador, Cuba, Tanzània, o Sàhara Occidental entre d’altres. En total la sol·licitud ascendeix un import de 203.460 €. La resolució es publicarà a la web de la FAS el 17 de desembre.

La mutilació genital femenina, una agressió als drets dels infants: El passat 20 de novembre es va celebrar el Dia Universal del Drets dels Infants i TVE es va sumar a aquesta commemoració fent difusió del projecte de l’antropòloga de la UAB, Adriana Kaplan, directora del grup interdisciplinari per a la prevenció i l’estudi de les pràctiques tradicionals. Es tracta d’un projecte per a la prevenció de la mutilació genital femenina, amb un abordatge integral a Àfrica i Espanya. Compta amb el suport de la Fundació La Caixa i la Fundació Autònoma Solidaria. Al vídeo, surt als 28’ i 47’’ de la segona edició del telenotícies del dia 18/11/2010.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".