Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Convocatòria del Fons per Estudiants UAB

El 21 de desembre s'ha obert la convocatòria per a Estudiants 2010-11 del Fons de Solidaritat de la UAB. Aquesta convocatòria d’ajuts, adreçada a estudiants de segon cicle i de postgrau, té per objectiu facilitar primeres experiències en l’àmbit de la cooperació i/o sensibilització a través de projectes vinculats als estudis dels sol·licitants que contribueixin a la seva formació i desenvolupament professional. Entre d’altres, els temes a tractar podran ser: desenvolupament humà i sostenible, deute extern, drets humans, educació, salut, gènere i noves tecnologies aplicades al desenvolupament, pobles indígenes, desenvolupament rural i sobirania alimentària, comerç just, consum responsable, conflictes armats i cultura de pau, i migracions. Per a consultes, dubtes i assessorament, podeu contactar t amb nosaltres: fas.cooperacio@uab.cat .

Convocatòria estudiants
Resolució de la Convocatòria FSXXVIII

El Fons de Solidaritat de la UAB finançarà 11 projectes en l’àmbit de la cooperació universitària per al desenvolupament en l’actual convocatòria adreçada a membres del PAS i PDI. S’ha resolt la convocatòria per un import total de 90.000€, amb l’acceptació d’una proposta de sensibilització i onze projectes de cooperació que es realitzaran a Argentina, Mèxic, Nicaragua, Equador, Perú i Tanzània. Es valoren molt especialment les accions de cooperació interuniversitària en relació amb la millora de la qualitat docent i la creació de capacitats de recerca, millora en la gestió universitària, assessorament tècnic i consultoria en els països objecte de l’acció. Els projectes aprovats es posaran en marxa a partir del mes de gener i s’executaran al llarg del 2010. Les característiques i l’import aprovat d’aquests projectes es poden consultar a la web de la FAS.

Projecte Finançat Fons Solidaritat UAB
Jornades sobre Investigació i Sobirania Alimentària

El passat dia 17 de desembre, el grup de recerca d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització (ARAG) i la Fundació Autònoma Solidària, van realitzar les primeres jornades internacionals sobre el paper de la investigació formal en la sobirania alimentària. Els assistents van participar en les diferents taules rodones reflexionant entorn de les possibles estratègies agroecològiques que millorin les oportunitats per als productors i els treballadores rurals i reforçar el paper de la dona, tot i debatent casos pràctics realitzats en universitats i centres d’investigació europeus i africans. Les jornades va comptar amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques.

Nadal Sostenible

Sabies que els excessos de Nadal tenen conseqüències sobre el medi ambient? Els impactes dels nostres hàbits de consum tenen incidència de manera especial a les festes de Nadal i promouen un model insostenible social i ambiental. El grup de voluntaris de cooperació i medi ambient de la FAS van realitzar una activitat de sensibilització aquest passat 16 de desembre al campus amb la finalitat de fer reflexionar sobre on comprar i si allò que es compra com a regal fa falta. Al Facebook de la FAS hi trobaràs les fotos penjades! Mira d’estalviar energia i disminuir residus, tria productes locals, intenta fixar-te on s’ha fabricat i sota quines condicions...Saps com fer-ho? Informa’t sobre les alternatives per a fer un Nadal més sostenible!

Acció voluntaris campanya consum Nadal 2010

Estiu Solidari 2011

La FAS organitza la sessió informativa Estiu Solidari 2011”, el dijous 20 de gener, de 12 a 14 hores, a la Sala d’Actes del Cinema de la UAB. Hi participaran diverses organitzacions de l’àmbit de la cooperació per al desenvolupament i la solidaritat internacional que presentaran els seus projectes per aquest estiu: camps de treball, brigades d’acompanyament i altres iniciatives similars a països d’Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. El valor d’aquests viatges resideix després del retorn de les persones que han viatjat, ja que poden sensibilitzar el seu entorn més proper sobre l’experiència viscuda. Si has pensat algun cop a viatjar en un país del Sud per participar en projectes d’estadies solidàries, no et perdis aquesta oportunitat per acostar-te al Sud. T’hi esperem!

Impuls a l'Industria Agroalimentària d'Angola

La Universitat Eduardo dos Santos de Huambo (Angola), està executant un projecte de cooperació amb el suport de Bonaventura Guamis, de les àrees de Tecnologia dels Aliments i de Producció Animal de la UAB i del CERPTA (Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments). El projecte es troba a la seva primera fase, construint una casa per estudiants d'investigació i més endavant un centre tecnològic d’investigació i transferència agroalimentàries. En una segona fase oferirà un màster sobre els aspectes cientificotècnics d’investigació i de transferència agroalimentàries. Aquest projecte rep finançament de l’AECID, del Fons de Solidaritat i de diferents institucions d’Angola. A més, la FAS ofereix suport tècnic i assessorament en la gestió del projecte i la interlocució amb les institucions implicades.


Altres informacions

Finalitzen les estades de recerca d'estudiants de la Xarxa Vives d'Universitats: El passat 9 de desembre van tornar els 8 estudiants becats per la XVU que van realitzar les estades en les Universitats de Tlemcen i d’Orà a Algèlia. El passat octubre, la UAB va enviar dos d’aquests vuit estudiants, de la Facultat de Traducció i Interpretació, per una estada a la Universitat d’Orà en els àmbits d’ Arqueologia i Traductologia i va rebre una estudiant d'aquesta universitat, també de Traducció i Interpretació. Aquesta acció s’ha emmarcat en el projecte "Sensibilització i transmissió de coneixement entre les dues ribes del mediterrani: XVU i CRUO del PAU", que va convocar per primera vegada 12 estades de recerca, d'entre 30 i 45 dies de durada, a universitats que formen part del Programa.

Sensibilització social davant el fet migratori i la diversitat: El passat dijous 16 de desembre va tenir lloc a la Plaça Cívica l’acte “De l’altre costat”, promogut per COCAT. L’acte va comptar amb activitats informatives, com ara una exposició de dades i fotografies sobre immigració; i amb activitats interactives, com un debat generador de diàleg i un menjar regional, amb l’objectiu de sensibilitzar en termes d’ immigració i cooperació al desenvolupament als estudiants del campus universitari. Van comptar amb el suport de la UAB i la Coordinadora d’Organitzadors de Campus de Treball Internacional de Catalunya.

Convocatòria MAE - AECID 2011 - 2012: Del 10 al 28 de gener s’obre la convocatòria de les beques MAE –AECID. Aquestes beques busquen, d’una banda, recolzar la formació d’especialistes i professionals qualificats i per una altra, la creació de personal científic, tant investigadors com a tecnòlegs, que enforteixi les institucions acadèmiques i investigadores dels països amb els quals Espanya manté relacions de cooperació. Per més informació sobre aquesta convocatòria pots veure el següent enllaç

Èxit del Curs d'Introducció en Cooperació: El curs d’Introducció a la Cooperacióper al Desenvolupament organitzat per la FAS es va tancar el 30 de novembre amb una participació de 35 persones.Entre les ponències n’hi van haver de professionals de diverses organitzacions, com la Federació Catalana d’ ONG per al Desenvolupament (FCONGD), l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), ol’ Escola Cultura de Pau (ECP) entre d’altres. El curs s’emmarca en el programa de formació de la FAS. N’hi ha una nova edició en format de cap de setmana al març de 2011

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".