Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Noves estratègies per a l'abordatge de la MGF

L’antropòloga Adriana Kaplan, directora del Grup Interdisciplinar per a la Prevenció i l’Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials de la UAB, és al capdavant de l’Observatori Transnacional d’Investigació Aplicada, un projecte de 3 anys que compta amb el suport de la Fundació La Caixa i la Fundació Autònoma Solidària. L’Observatori consolida la implantació a Gàmbia i a l’Estat espanyol d’una nova estratègia d’abordatge circular de la mutilació genital femenina que està basada en la investigació aplicada i implicada, la sensibilització, la prevenció i l’empoderament perquè les dones i les seves comunitats assumeixin propostes alternatives en les quals es respecti el ritual d’iniciació però s’eviti la mutilació.

Vols cafè just als bars de la UAB?

El Grup de Voluntariat en Cooperació i Medi Ambient de la FAS engegarà a finals de febrer una campanya de promoció del comerç just a la UAB. Es vol denunciar el paper del comerç internacional com a causa d’empobriment dels països del Sud i impulsar el cafè just a les nostres cafeteries com una alternativa transformadora en un context tan pròxim i quotidià com és el campus. S’han dissenyat un conjunt d’accions encaminades a la sensibilització de la comunitat universitària i la recollida de signatures. Entre les actvitats previstes hi ha un cicle de cinema que s’iniciarà el 9 de març amb el passi d’Oro Negro. Si vols implicar-te en la campanya, contacta amb nosaltres o bé adhereix-te al manifest!

Obertes les places de tres camps de treball a Algèria

Dilluns 22 de febrer és l’últim dia per inscriure’s als camps de treball que organitza  la Xarxa Vives Universitats durant les vacances de Setmana Santa. En concret s’obren un total de 45 places en els camps de treball de Beni Abbes (rehabilitació d’un antic mercat), Mascara (en l’àmbit ambiental) i Tlemcen (en el camp de l’arqueologia). En els camps hi participaran també 28 joves algerians d’universitats de l’oest d’Algèria. Les dates són del 26 de març al 7 d’abril. La inscripció per als estudiants de la UAB cal fer-la a la FAS. Per inscriure’s cal enviar el CV, una carta de motivació, còpia de la matrícula d’aquest curs i la sol·licitud de preinscripció a fas.cooperacio@uab.cat. Més informació aquí.

Algèria

Base de dades sobre els conflictes mundials

L’Escola de Cultura de Pau ha creat una base de dades per tal de facilitar el coneixement sobre la trentena de conflictes armats que encara avui hi ha en actiu. Ofereix informació sobre els orígens, evolució i situació actual de cada conflicte i hi incorpora l’anàlisi des de la perspectiva de gènere. Aquesta base dades virtual, disponible en castellà i anglès, està concebuda com una eina dinàmica i pràctica per a persones de l’àmbit de la pau, la cooperació, la recerca o la comunicació i pretén ser un instrument educatiu i de sensibilització per als estudiants. Aviat s’ampliarà amb informacions sobre una setantena de situacions de tensió i d’uns cinquanta processos de pau al món.

Estudiants de la UAB donen el seu 0,7%

El curs 2009-2010 han estat 2.532 estudiants els que han marcat la casella del 0,7 a l'hora de fer la matrícula, donant 12 euros en concepte d'aquest tant per cent solidari. La suma total de les aportacions fetes ha estat de més de 30.000 euros. Aquest import s'afegirà al 0,7% dels ingressos propis de la UAB i a les donacions de professors i personal administratiu, constituint el Fons de Solidaritat de la UAB, que mitjançant dues convocatòries de subvencions anuals permetrà el finançament d'iniciatives de cooperació en països empobrits i d'activitats d'educació crítica i sensibilització al campus. La Convocatòria d'Estudiants estarà oberta fins a final de curs. Presenta-hi la teva proposta!

Suport a la seguretat alimentària a Angola

Un equip de la UAB ha iniciat a Huambo (Angola) un projecte de cooperació interuniversitària en l’àmbit de la tecnologia dels aliments. El projecte, dirigit pel catedràtic Buenaventura Guamis, pretén reforçar la Universidade José Eduardo Dos Santos, amb la creació d’una planta de  la Planta de Tecnologia dels Aliments com la que hi ha a la UAB, que combina aspectes de docència, recerca i transferència, amb una relació molt estreta amb el sector de l’agroindústria. A més, professorat de la UAB impartirà un màster en producció animal i tecnologia dels aliments i es potenciarà la recerca sobre aliments tradicionals del país. El projecte és per als propers tres anys i compta amb el suport de l’AECID.


Altres informacions

Cooperació descentralitzada i polítiques públiques: L’IUEE va presentar el 8 de febrer a Barcelona el mòdul de cooperació descentralitzada del seu màster en Polítiques Europees de Cooperació al Desenvolupament. L’acte va comptar amb les intervencions d’Agustí Fernández de Losada, director de RRII de la Diputació de Barcelona, que va reflexionar entorn de la perspectiva dels governs locals en la construcció de la nova arquitectura de la cooperació internacional, de Marc Rímez, director executiu de l’Observatori de CD UE - Amèrica Llatina, que va presentar l’anuari 2008 de Cooperació Descentralitzada, i de Neus Gómez, que va parlar de l’estratègia de la Diputació en aquest sector.

Madres de Plaza de Mayo: L’Escola de Cultura de Pau i el Centro Argentino de Catalunya organitzen dues activitats al voltant del procés polític, social i jurídic viscut a l’Argentina les darreres dècades, a través del testimoni dels seus protagonistes. El dijous 25 de febrer, a les 12:00h, Osvaldo Bayer donarà la conferència “Cop d’estat no militar i mitjans de comunicació”, a la Sala de Graus de la Facultat de Comunicació. Els dies 3 i 5 de març, de 16:00 a 19:00h a la Facultat d’Educació, es realitzarà el taller “Les organitzacions de drets humans trenquen 30 anys d’impunitat: Madres de Plaza de Mayo”.  Els tallers aniran a càrrec de dos docents i investigadors de la Universidad Popular Madres de Plaza de Mayo.

Estades Solidàries 2010, no te les perdis! El 10 de març es realitzaran dues sessions informatives sobre les activitats que ONGD’s i moviments de solidaritat internacional us proposen de cara a aquest estiu: camps de treball, brigades d’acompanyament i estades solidàries a països d’Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia. La primera serà a les 12:00h, a la Sala d’Actes de l’ETC, i l’altra a les 16:00h, a la Sala de Graus de la Facultat de Polítiques. A cada xerrada hi participaran entitats diferents amb noves propostes! Si et vas perdre la sessió del 21 de gener, ja pots consultar la informació que s'hi va donar a la web de la Fundació Autònoma Solidària.

Postgrau en Comunicació dels conflictes: Els mitjans de comunicació són el canal principal per arribar a la societat de masses i és per això que el tractament que fan dels conflictes, a més de denunciar els abusos comesos contra la població civil, pot contribuir a difondre fórmules per a la resolució pacífica de situacions de violència. La UAB ofereix la diplomatura de postgrau en Comunicació dels conflictes i de la pau, a través de la qual s’estudien diversos conflictes internacionals per entendre’n la lògica i cercar formes d’actuació responsable a nivell informatiu. L’onzena edició de la diplomatura va començar el 16 de febrer a la Facultat de Comunicació.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".