Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

V Setmana de la Cooperació: últims dies d’inscripció!

La FAS et convida a participar a la V Setmana de la Cooperació, que tindrà lloc del 26 al 30 d’abril a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. L’edició d’enguany, que girarà entorn de les amenaces i les lluites dels pobles indígenes a Amèrica Llatina, comptarà amb les intervencions de dirigents del moviment indígena a Colòmbia, Perú i Xile, investigadors de l’àmbit universitari, ONG’s i col·lectius. També s'hi donaran a conèixer accions de denúncia i suport a la resistència indígena que s'emprenen des d'aquí i en les quals et pots implicar. L'assistència és lliure i gratuïta per a tothom i es pot convalidar per 1,5 CLE. En aquest cas, fes la teva inscripció abans del 22 d’abril!

Programa de Voluntariat de les Nacions Unides

El Programa de Voluntariat de les Nacions Unides promou la participació de joves voluntaris en organismes internacionals de països empobrits per un període de 6 mesos. El voluntariat se centra en la promoció i treball dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, específicament en els àmbits de salut, educació, medi ambient i les TIC. El programa de VNU de les universitats espanyoles obre les inscripcions del 26 d’abril al 19 de maig i ofereix 45 places en projectes específics. Per poder participar-hi cal presentar el currículum, una carta de motivació i certificar nivell d’anglès. Per més informació consulta la web de la FAS i el blog dels voluntaris de la UAB del PVNU.

Conservació d'espais naturals en comunitats indígenes de Mèxic

En el marc del conveni de col·laboració signat entre la UAB i l’INECOL al juliol de 2009, l’ICTA està duent a terme un projecte de conservació d'espais naturals amb la col·laboració d’investigadors mexicans (INECOL, UAC, UNAM, UV, GDF), per tal de donar suport a les a comunitats indígenes en la gestió d'espais naturals protegits del sud-est mexicà. El projecte, dirigit per Victòria Reyes i finançat en part per la FAS, busca emprendre accions que permetin a les poblacions locals enriquir i intercanviar coneixements sobre projectes de conservació locals, compatibles amb una gestió ambiental sostenible del seu entorn, i dissenyar conjuntament estratègies polítiques adreçades a promoure la conservació biològica i el desenvolupament social.

Algèria

Experiències de Voluntariat Nord – Sud a la Plaça Cívica

Has pensat mai a participar en un programa de voluntariat al Sud? Coneixes les diferents opcions per a vincular-te en un projecte d'aquest tipus? El proper 21 d’abril a la Plaça Cívica, la FAS ha programat diverses iniciatives per posar-te’n al dia. A partir de les 12h, acosta’t i adhereix-te a la campanya Desperta Amb Cafè de Just, que el Grup de Voluntaris de Cooperació està duent a terme. I a partir de les 15h , un grup d’estudiants de la UAB que han participat en programes com el PVNU o als camps de treball de la XVU, us faran cinc cèntims sobre com assabentar-se'n, què van fer per participar-hi i quines han estat les seves vivències. Aquestes activitats estan emmarcades en la Setmana Cultural i Solidària de la UAB.

4a Cimera i Tribunal Permanent dels Pobles

La xarxa Enlazando Alternativas arriba a la UAB per a presentar el Tribunal Permanent dels Pobles i la 4a Cimera dels Pobles que es realitzaran a Madrid del 14 al 18 de maig, coincidint amb la Cimera de caps d'Estat de la UE i Amèrica Llatina i Carib. La xerrada serà el divendres 30 d'abril, a les 09:30h, a l'aula 9 de Polítiques, dins la V Setmana de la Cooperació. Aquesta Cimera Alternativa reunirà en debats, tallers i conferències organitzacions i activistes llatinoamericans i europeus, mentre que el TPP jutjarà la violació dels drets humans per part de les transnacionals europees a Amèrica Llatina, amb la complicitat de la UE. Tots i totes esteu convidats a venir a Madrid! Més informació i inscripcions aquí.

Alerta 2010! Informe sobre conflictes i pau

L’Escola de Cultura de Pau presenta l'anuari Alerta 2010! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau. Dividit en sis eixos temàtics, l’anuari analitza l’estat de la conflictivitat i construcció de pau a nivell global, tot comparant les evolucions i tendències detectades amb anys anteriors, i donar el “toc d’alerta” en determinats casos. D’altra banda, l’ECP ha elaborat també l’Anuari 2010 de processos de pau, on s'analitzen els processos de negociació de pau d’arreu que s’han dut a terme durant l’any 2009. Ambdós anuaris es van presentar el 14 d’abril en un acte que va comptar amb la participació del director de l’ECP Vicenç Fisas i el profesor d’economia de la UAB Arcadi Oliveres entre d’altres.


Altres informacions

El Servei de Biblioteques col·labora amb Mèxic: Com cada any, durant la setmana de Sant Jordi, el Servei de Biblioteques de la UAB ofereix la possibilitat d’adquirir llibres fora de catàleg pel simbòlic preu d’1 euro. La recaptació final de totes les biblioteques del campus servirà per donar suport a l'escola rural de Maconí (estat de Quétaro, Mèxic) per a infants indígenes de cultura otomí. L'escola, que serveix alhora d'hostatgeria, acull a 140 infants d'entre 7 i 12 anys de diferents ranchos disseminats i a llarga distància. Aquesta iniciativa està vinculada a un projecte de cooperació, en què participa el professor de la UAB Jaume Botey.

Arcadi Oliveres publica nou llibre: “Aturem la crisi. Les perversions d'un sistema que és possible canviar”, és el títol del nou llibre d'Arcadi Oliveres on busca analitzar causes i culpables de la crisi actual, tot fent propostes per fer-hi front. Doctor en Ciències Econòmiques, professor del Departament d’Economia Aplicada de la UAB i president de l’entitat Justícia i Pau, Arcadi Oliveres s'ha implicat des de fa anys en diferents moviments socials. Altres publicacions seves han estat "Contra la fam i la guerra", "Un altre món" i "El meu camí cap a la utopia".

Guia Educativa El Sueño de Eleanor: Dirigida a educadors que treballen amb joves de més de 12 anys, La Guia Educativa El Sueño de Eleanor es serveix de la figura d’Eleanor Roosevelt per fer reflexionar sobre els avenços i reptes pendents d’acomplir en la Declaració Universal de Drets Humans, posant l'accent en temes com el dret a la pau o la llibertat d’expressió. La guia, disponible de forma gratuïta a través de la xarxa, ha estat elaborada amb la participació de l’Escola de Cultura de Pau, la Productora Santamandra i l’AECID.

Concurs 2.0 Responsabilízate: L'Observatori de l'Economia Solidària organitza un concurs 2.0 que tindrà lloc a facebook, del 12 al 30 d'abril, amb l’objectiu d’aportar idees creatives de Responsabilitat Social per les empreses. Amb totes les aportacions fetes al mur de la pàgina del concurs, l’Observatori editarà un llibre electrònic col·laboratiu i de difusió gratuïta on quedaran totes recollides, junt amb el nom de l'autor de les mateixes. A més, les millors aportacions tenen premi. Consulta les bases del concurs i participa.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".