Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

La cobertura de la cooperació internacional en premsa

El passat 6 maig es va presentar La premsa i la cooperació internacional. Cobertura de la cooperació per al desenvolupament en nou diaris europeus. Dirigit per Marcial Murciano, catedràtic de Periodisme de la UAB, l’informe busca convertir la comunicació sobre la cooperació per al desenvolupament en prioritària en les agendes dels mitjans, que actualment suposa el 3,5%, tot analitzant el tractament que la premsa realitza de l’àmbit, així com valorar el coneixement que n'adquireix l'opinió pública. A la investigació hi han col·laborat les agències IPS, l’AECID i el GII de l'Observatori Iberoamericà de la Comunicació de la UAB.

Èxit de participació a la V Setmana de la Cooperació

Després de tota una setmana d’activitats, el 30 d'abril finalitzà la Setmana de la Cooperació. Amb l’objectiu de donar a conèixer entre la comunitat universitària les principals desigualtats Nord – Sud, aquesta edició ha mostrat a través de xerrades, cinefòrums i tallers, la realitat actual dels pobles indígenes que es troben, la majoria, en perill de desaparició física i cultural. Les més de 28 activitats programades, amb uns 200 participants, han reflexionat sobre les principals amenaces contra aquests pobles, com s'articula el moviment indígena en defensa dels seus drets i territori i els processos d'acompanyament que s'emprenen des del Nord.

S'obre la convocatòria permanent de l’AECID

L'AECID ha obert la convocatòria Ayudas de convocatoria abierta y permanente para actividades de cooperación y ayuda al desarrollo, correspondiente al año 2010 (CAP's), amb l’objectiu de finançar projectes o activitats, d’iniciativa particular, en matèria de cooperació al desenvolupament. Poden optar a la convocatòria tots els projectes o activitats iniciats al 2010, amb una duració màxima de 18 mesos, tant dins com fora les fronteres espanyoles. Aquesta convocatòria, gestionada a la UAB per l'Àrea de Gestió de la Recerca, té establerts dos terminis d’entrega de sol·licituds: el primer finalitza el 20 de maig, i el segon l'1 de setembre.

Algèria

Desperta amb Cafè Just! arriba a les 1000 signatures

El Grup de Voluntaris de Cooperació i Medi Ambient de la FAS ha recollit prop de 1.000 signatures adherint-se al manifest de la campanya Desperta amb Cafè Just! amb la que es vol aconseguir que totes les cafeteries del campus serveixin cafè just. Gràcies a paradetes, accions de teatre, cinefòrums, entre d’altres, ha estat possible donar a conèixer la campanya a part de la comunitat universitària a la que s’han adherit estudiants i col·lectius. Les signatures aconseguides s’entregaran al Rectorat a finals de maig, tot buscant un compromís amb la UAB i assolir així els objectius de la campanya. Si encara no ho has fet, pots adherir-t'hi des d’aquí.

Els escenaris de futur a la Vall d’Íntag, Equador

En el marc de col·laboració entre el Dept d’Economia i Història Econòmica de la UAB i l’ICTA, aquest mes s’ha iniciat a Equador el projecte Avaluació multicriteri social d’escenaris de futur a la Vall d’Íntag. El projecte, dirigit pel Dr en Economia i Econometria Giussepe Munda, vol respondre a la demanda de les comunitats de la zona que sol·liciten un estudi multicriterial de tot el què es posa en joc amb la realització d’un projecte miner, a la vegada que es busca incrementar els fonaments teòrics i pràctics sobre les tècniques d’avaluació multicriteri de les universitats equatorianes. El projecte, finançat pel Fons de Solidaritat, compta amb la participació de la FLACSO i el Consorcio Toisán.

Grup de l’Autònoma d’Enginyeria Sense Fronteres

L’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres és una associació multidisciplinar que busca garantir l'accés universal als serveis bàsics, acompanyant el canvi social i l'enfortiment de les poblacions del Sud, així com promoure l'educació per al desenvolupament a través de campanyes de sensibilització al Nord. Molt recentment, l’ONG s’ha constituït com a col·lectiu reconegut de la UAB amb el nom d’ESF – Grup de l’Autònoma. Durant el mes de maig, han programat diverses activitats, entre les quals destaquen la presentació del documental Operació Diablo, així com l’exposició fotogràfica Petroli i Persones, la qual podreu gaudir fins aquest divendres, al vestíbul de l’Escola d'Enginyeria de l’UAB.


Altres informacions

El llarg camí de la immigració: El divendres 21 de maig, dins del Cicle de Primavera que organitza la FAS, tindrà lloc el cinefòrum “El llarg camí de la immigració: Las Cartas de Alou”, sessió conduïda per Iskra Pávez, membre del grup recerca GEDIME adscrit al Departament de Sociologia de la UAB. A través del visionat “Las Cartas de Alou” de Montxo Armendáriz, es busca fer patent la realitat i condicions de vida que pateixen molts immigrants en arribar a les fronteres dels països del nord i com la situació dels seus països d'origen els empeny a realitzar aquests viatges.

Informe Europeu de Desenvolupament 2009: En el marc del Màster Eurocoop, l’Institut Universitari d’Estudis Europeus va presentar el passat 3 de maig l’”Informe Europeu sobre Desenvolupament 2009”, dirigit per la Dra. Giorgia Giovannetti i comissionat per la Comissió Europea i cinc estats membres de la UE. Partint de l’estudi dels estats fràgils africans i de l’atenció despertada en diversos estats europeus, l’informe assenyala que la UE es troba en una situació favorable per ajudar a aquests estats, a través de diverses polítiques de caràcter econòmic que inclouen la governança, el comerç i la seguretat.

Quaderns de Construcció de Pau: Aquesta nova publicació de l’Escola de Cultura de Pau vol difondre les investigacions que estan duent a terme des de la Institució en l’àmbit de la construcció de pau. Els quaderns, que segueixen tres línies de treball, estan formats per documents d'anàlisi sobre diversos temes en boga per la reflexió acadèmica, propostes que faciliten la intervenció dels actors implicats en els diferents àmbits de la construcció de la pau, així com monografies que analitzen conflictes armats, tensions, processos de pau o processos de rehabilitació postbèl·lica actuals.

Activitats paral·leles a la Mostra Cinema Indígena de Barcelona: El dimarts 11 de maig, la UAB va participar en les activitats paral·leles prèvies a la IV Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, amb les projeccions “Sachata Kishpichik Mani: Sóc Defensor de La Selva” i “La tierra es nuestra”, conduïdes per Nicolás Ipamo, membre de la CLACPI i la CAIB, Neus Buerba i Begoña Planas respresentats d'alterNativa, i “Pa' Poder que nos den tierra”, a càrrec de Luz Mery Vanegas Tique, representant del Movimiento Social de Mujeres contra la Guerra y por la Paz de Colombia.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".