Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Conflictes ambientals i justícia

L’ICTA ha programat un curs intensiu que s’impartirà entre el 27 de juny i el 10 de juliol, amb l’objectiu de desenvolupar un nou pla d'estudis de nivell de postgrau per a l'anàlisi interdisciplinari dels conflictes ambientals i capacitar la pròxima generació d’investigadors amb eines i habilitats necessàries per la seva anàlisi. Entre les activitats programades, després de l’acte inaugural, es projectarà Trip to Extraction Frontiers. El vídeo, finançat pel Fons de Solidaritat, recull el material audiovisual resultat de les investigacions d’estudiants de doctorat de l'ICTA i vol ser punt de partida per a la realització d’altres treballs de difusió i sensibilització .

Final de la campanya Desperta amb Cafè Just!

El proper dimarts 29 de juny, el Grup de Voluntaris de Cooperació i Medi Ambient de la FAS entregarà el plec de signatures que entre tots heu fet possible aconseguir en la Campanya Desperta amb Cafè Just! Amb més de 1.500 adhesions individuals i més de 20 de col·lectius, les signatures i el manifest redactat en la Campanya, s’entregaran al vicerector de Transferència Social i Cultural, i al Gerent de la UAB. Amb aquesta acció és vol instar a la universitat a donar un pas més, apostant pel cafè de comerç just en tots els establiments de restauració del campus. El comerç just pot tenir gran repercussió en el medi ambient, la societat i el mercat.

Els conflictes armats dibuixats. La pau dibuixada

A partir d’una investigació duta a terme pel programa d’Art i Pau de l’Escola de Cultura de Pau, neix l’exposició Els conflictes armats dibuixats. La pau dibuixada. L’exposició, finançada pel Fons de Solidaritat, està formada per cinc plafons sobre dibuixos d’infants realitzats en contextos de conflictes armats sobre les seves experiències viscudes, amb dibuixos d'armes i soldats, sobre violacions dels drets humans i les seves conseqüències, els moviments de desplaçats i refugiats, així com dibuixos sobre la pau. L'exposició, que itinera per diversos punts del campus de la universitat fins a finals d'aquest any, estarà tot el mes de juny a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General .

Algèria

Finalitza una recerca de medi ambient a Nicaragua

Aquesta primavera ha finalitzat el projecte de recerca sobre medi ambient a Nicaragua que la Facultad Regional Multidisciplinaria Estelí de la UNAN, juntament amb el CREAF, la UAB i la Red de Recursos Bióticos de Mèxic, van iniciar al 2006, amb el suport de l'ACCD. Per tal de visibilitzar tot el treball de realitzat durant aquests anys, l'equip d'investigadors han creat una web on es poden consultar els resultats aconseguits. Amb el títol Avaluació social multicriteri de Miraflor-Moropotente, el projecte explorava accions orientades a millorar la gestió dels recursos naturals i el desenvolupament local sostenible al tròpic sec de Nicaragua, integrant el coneixement científic i local.

Seleccionats els estudiants de la UAB opten al VNU 2010

L’Àrea de Cooperació de la FAS ha realitzat el procés de preselecció dels candidats de la UAB, que en l’edició d’enguany ha rebut un total de 24 candidatures. En aquests moments, el procés final de selecció que realitza Nacions Unides està en marxa i tots els estudiants tenen possibilitats de ser seleccionats en les places demandades, centrades en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Per tercer any consecutiu, la UAB participa en el Programa de Voluntariat de Nacions Unides de la Xarxa de les universitats espanyoles, juntament amb altres 27 universitats, la coordinació de la Universidad Autónoma de Madrid i el finançament de l'agència AECID.

Estades de Recerca del Programa Algèria Universitats

El proper octubre, la UAB enviarà a dues estudiants de Traducció i Interpretació per una estada a la Universitat d’Orà i rebrà a una estudiant d'aquesta universitat, també de Traducció i Interpretació. Aquesta acció s'emmarca en el projecte Sensibilització i transmissió de coneixement entre les dues ribes del mediterrani: XVU i CRUO del PAU, que convoca per primera vegada 12 estades de recerca, d'entre 30 i 45 dies de durada, a universitats que formen part del Programa. D’aquestes, 8 places han estat ofertades a estudiants de la XVU per realitzar les estades en les Universitats de Tlemcen i d’Orà en àmbits com l'Arqueologia i Traductologia.


Altres informacions

Prou Impunitat de l'Estat d'Israel. Llibertat per a Palestina: El Comitè de Solidaritat amb Palestina de la UAB organitzà el passat dijous 10 de juny un acte unitari sobre el esdeveniments succeïts a la Franja de Gaza, amb una concentració a la Plaça Cívica i posterior xerrada-col·loqui on van participar Manuel Tapial i Laura Arau, activistes del vaixell Mavi Marmara de la “Flotilla de la Libertad”; Joan Josep Nuet, senador d'EUiA i participant a l'expedició en el vaixell Free Gaza de 2009; l’activista palestí de Gaza Usama Khaldy, Begoña Martínez, vicepresidenta de Pau Araisempre; i Jordi Garrell, director de l'ACP.

15 anys de la massacre de Srebrenica: El col·lectiu Kevlar Fotoperiodistes, interessat a donar a conèixer a la societat situacions i conflictes que es produeixen arreu, organitza diversos cursos de formació dissenyats per a estudiants i professionals del sector. Entre el cursos ofertats es troba el “Practicum Fotogràfic Especial Srebrenica”, que s’impartirà entre el 8 i el 20 de juliol a Croàcia, Bòsnia Hercegovina i Sèrbia. Els alumnes participants tindran l'oportunitat de cobrir l’acte de l'11 de juliol, que commemora el 15è aniversari de la matança comesa per les tropes sèrbies contra 8.000 bosnians musulmans.

Visió femenina de la pau a través de la música: Alba Sanfeliu Bardia, investigadora de l’Escola Cultura de Pau, és l’autora del llibre “Les dones, la música i la pau”. Dividida en quatre apartats, l’obra dóna a conèixer quina ha estat l'aportació musical de les dones cantants en l'àmbit de la cultura de la pau en els últims cinquanta anys. Convertida en banda sonora de les més diverses procedències, la pau ha captat l’interès de totes elles, transmetent-nos el que senten i entenen com a pau i incorporant-ho al seu repertori. S’inclouen llistats de cançons sobre l'univers femení i la cultura de pau.

Lectures de tesines d'estudiants de Nicaragua: El dijous 17 de juny la sala d'actes de la Facultat de Ciències de l'Educació ha acollit la lectura de les tesines de tres estudiants del màster de psicologia que la UAB ha impartit a Estelí, amb el suport de l'ACCD. La lectura de les tesines, centrada en temes tals com la percepció de jutges i advocats sobre els informes pericials de tipus psicològic o el gust per la lectura, ha coincidit amb la finalització de l'estada de formació que aquestes estudiants han fet a la UAB, gràcies a una beca de col·laboració per poder conèixer el sistema educatiu català.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".