Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Es presenta a rectorat la Campanya Desperta amb Cafè Just

La darrera acció de la campanya Desperta amb Cafè Just, impulsada pel Grup de Voluntariat de Cooperació i Medi Ambient de la FAS, va tenir lloc el passat 29 de juny al Rectorat de la UAB. En un reunió amb Santiago Guerrero, gerent de la Universitat, i Bonaventura Bassegoda, vicerector de Transferència Social i Cultural, es van exposar les demandes de la campanya per tal d’instar l’equip de govern a introduir el cafè just a totes les cafeteries del campus. Tot seguit, es va presentar via registre una carta dirigida a la rectora, juntament amb el plec de les 1.713 signatures individuals recollides i la llista de les 36 adhesions col·lectives, entre les quals hi ha col·lectius d’estudiants, del PAS, centres i departaments de la UAB.

Memòria de Cooperació de la UAB 2008-09

L'àrea de Cooperació de la FAS ha publicat la memòria de cooperació per al desenvolupament de la UAB, pel període 2008-09. Es tracta de la primera edició d’aquesta memòria, que vol mostrar l’estat de la nostra cooperació universitària a través de les diverses línies d’actuació i les activitats realitzades a cada curs acadèmic. Consta de 8 capítols en els quals esi recullen informacions relacionades amb accions de formació i sensibilització, finançament de projectes de cooperació a països del Sud i de sensibilització al Nord, recerca aplicada al desenvolupament i programes de voluntariat. També s'hi inclouen opinions d’estudiants, professors i investigadors de la UAB, actors actius en el marc de la CUD o bé que han participat en alguna de les iniciatives descrites.

Nova planta de tecnologia dels aliments a Angola

El passat 8 de juliol, amb la signatura del conveni entre la UAB i la Universitat Eduardo Dos Santos d'Angola, es va donar inici a la col·laboració del Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) en la construcció i posada en marxa del primer centre tecnològic d'investigació i transferència agroalimentari d'Àfrica. El projecte de cooperació interuniversitari se centra en la formació de tècnics especialistes en aquest camp i en la transferència de tecnologia a les empreses. La iniciativa pretén contribuir a rellançar la producció agrícola del país, seriosament danyada pels conflictes armats succeïts durant anys, i al desenvolupament sostenible de les àrees rurals angoleses. La planta serà possible gràcies al finançament de la cooperació espanyola.

Tancament de la convocatòria d'estudiants

La convocatòria d’estudiants 2009-2010 del Fons de Solidaritat de la UAB es va tancar el 30 de juny i s’ha resolt per l’import de 15.000€. S’han aprovat un total d’11 propostes que permetran la participació de 16 estudiants de la UAB en projectes de cooperació internacional a països com Ghana, Índia, Cuba, Guatemala, Nicaragua, Costa Rica, Colòmbia, Bolívia, Guinea Equatorial, Senegal i Mèxic. Aquesta convocatòria d’ajuts, adreçada a estudiants de segon cicle i de postgrau, té per objectiu facilitar primeres experiències en l’àmbit de la cooperació a través de projectes vinculats als estudis dels sol·licitants que contribueixin a la seva formació i desenvolupament professional. La convocatòria 2010-11 s’obrirà el proper mes d’octubre.

L'Escola de Cultura de Pau crea l'Índex de Drets Humans

Fruit de la recerca realitzada pel Programa de Drets Humans de l’Escola de Cultura de Pau, s’ha elaborat l’Índex de Drets Humans (INDH), que mesura el grau de desprotecció i incompliment de les obligacions dels estats respecte els drets humans (DDHH) i el dret internacional humanitari (DIH) a 195 països, tots membres de les Nacions Unides a excepció de l’Autoritat Nacional Palestina, Taiwan i el Vaticà. Sota els criteris de rellevància, disponibilitat, grau de fiabilitat i transparència de les fonts i dades utilitzades, l’índex està constituït per 22 indicadors específics dividits en tres dimensions: no ratificació dels principals instruments de Dret Internacional dels Drets Humans i Dret Internacional Humanitari, violació del Dret Internacional dels DDHH, i violació del DIH.

Formació en accessibilitat a dues universitats peruanes

El mes d’abril el grup Acceplan de l’Institut Universitari d'Estudis Europeus va dur a terme el projecte “Formació per a una Ica Accessible”, amb el suport del Fons de Solidaritat, per a la realització de dos cursos sobre accessibilitat universal en l’edificació i la planificació urbanística a les universitats peruanes de la regió d’Ica. El primer va estar dirigit a estudiants i llicenciats d’Enginyeria Civil de la Universitat San Luis Gonzaga i el segon, a arquitectes, es va impartir a la Universitat Alas Peruanas. També hi van participar representats tècnics del Govern Regional d’Ica i la Municipalitat Provincial. Aquests cursos formen part del projecte AMERIACC, programa de cooperació entre l’Estat espanyol i Iberoamèrica amb el qual es vol transferir coneixements i cooperació tècnica.


Altres informacions

Marca solidaritat. Marca cooperació: Amb l’objectiu de construir una universitat més solidària i compromesa, s’inicia la Campanya pel 0,7%, dirigida a tota la comunitat universitària. Les aportacions d’estudiants, PAS i PDI, juntament amb el 0,7% dels ingressos propis de la UAB, constitueixen el Fons de Solidaritat que, gestionat per la FAS, finança projectes de cooperació universitària al desenvolupament. Si ets estudiant, pots marcar la casella del 0,7 a l’hora de fer la matrícula i donar, així, 12 euros. El curs passat ho van fer 2.538 estudiants.

Obert el període de preinscripció al màster de l'IUEE: Fins al proper 20 de juliol pots preinscriure't a la cinquena edició del màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, que ofereix l'Institut Universitari d'Estudis Europeus (IUEE) de la UAB per al curs 2010-2012. El màster s’orienta cap a l’estudi dels grans actors internacionals en cooperació per al desenvolupament, principalment la UE, però també d'actors tan rellevants com l’ONU, el Banc Mundial o l’OCDE, així com a l'estudi del fenomen de la cooperació descentralitzada.

Congrés Mundial d'Estudis sobre l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica a la UAB: Del 19 al 24 de juliol la UAB serà la seu de la tercera edició del Congrés WOCMES que comptarà amb la participació de més de 2500 investigadors i experts sobre l'Orient Mitjà procedents d’universitats i altres organitzacions de més de 70 països. Aqusta trobada multidisciplinària, organitzada per l’IEMed, la Generalitat de Catalunya i la UAB, té per objectiu abordar, examinar i intercanviar informació sobre els darrers avenços en el camp dels estudis sobre l’Orient Mitjà.

Una alternativa al turisme convencional: El turisme, com qualsevol altre sector econòmic, pot contribuir al desenvolupament d'una regió, però l'activitat turística als països del Sud sovint presenta conseqüències perjudicials. El “turisme responsable”, alternatiu i autogestionat per les pròpies comunitats, fa uns anys que ha aparegut com una opció més sostenible a nivell econòmic, mediambiental i sociocultural. Es tracta d’un moviment, liderat per ONG’s i agències d’arreu, que proposa una altra manera de viatjar on viatgers i comunitat d’acollida en surten beneficiades. Aquest estiu fes un turisme responsable!

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".