Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Vols ser voluntari de cooperació? Participa, actua i canvia!

El grup de voluntaris/àries de Cooperació i Medi Ambient de la FAS es reactivarà el dimecres 6 d’octubre, a les 15:00h, a la Sala d’Actes de l’ETC (al costat de la sala de cinema de la UAB), amb una reunió informativa per a tothom qui hi estigui interessat. Aquest voluntariat està enfocat al plantejament d'accions de sensibilització al campus per tal de fomentar una consciència crítica entorn de les desigualtats que generen els països del Nord sobre els del Sud, treballant sobre les seves causes i les possibles alternatives. Si tens ganes d’acostar-te al Sud i ajudar a transformar actituds al Nord, vine i participa-hi! Per a més informació, ens trobaràs a l’Espai Solidari de la Plaça Cívica, al 935814041 o bé a través del correu fas.cooperacio@uab.cat.

Curs d'Introducció a la Cooperació per al Desenvolupament

L’àrea de Cooperació de la FAS prepara el monogràfic sobre Cooperació al Desenvolupament que tindrà lloc del 9 al 30 de novembre. El curs consta de 7 sessions en les quals es combinaran xerrades i tallers participatius, aprendrem a contextualitzar les relacions Nord-Sud, discutirem sobre conceptes com “desenvolupament”, "deute extern", o “cooperació”; així com sobre els seus grans reptes, actors i temàtiques. També coneixerem les dimensions de l’Educació per al Desenvolupament per acabar dissenyant i implementant la nostra pròpia campanya al campus de la UAB. Les classes tindran lloc els dimarts i dijous, de 16:00h a 19:00h. Inscriu-t’hi fins el 2 de novembre. Convalidable per 2 crèdits de lliure elecció o bé per 1 crèdit ECTS.

Visita a la contrapart de la UAB a Estelí (Nicaragua)

El passat mes de juliol el responsable de cooperació de la FAS va desplaçar-se a Estelí (Nicaragua) per conèixer de prop alguns dels projectes que la UAB, amb fons propis i de l’ACCD, ha desenvolupat en aquesta ciutat durant els últims dos anys. La contrapart local amb la qual s’ha col·laborat és la Facultat Regional Multidisciplinar d’Estelí (FAREM), de la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN-Managua). Entre els projectes acabats el curs passat destaquen màsters en diferents àmbits de coneixements com les ciències ambientals o la psicologia. A partir d’aquest mes, la delegació de cooperació de la UAB avalua amb el nou equip de govern de la FAREM les línies de cooperació per desenvolupar amb el centre nicaragüenc en un futur.

Dóna el teu 0,7%!

Coincidint amb el segon torn de matrícules d'aquest mes de setembre, hem reprès la Campanya pel 0,7% a la Universitat. Els estudiants tenen l’opció de donar 12 euros en el moment de matrícular-se que, en concepte de 0,7%, es destinaran al Fons de Solidaritat de la UAB. Només cal marcar una creu a la casella "Autònoma Solidària" de la sol·licitud de matrícula i aquest concepte s'inclou en el preu final. L’import recollit es destina al Fons de Solidaritat de la UAB, que finança projectes de cooperació al desenvolupament en països del Sud i activitats de sensibilització i educació per al desenvolupament al campus. Si ets membre del PAS o del PDI també pots fer la teva aportació. Per més informació, adreça’t a nosaltres i t’explicarem com fer-ho.

Formació en accessibilitat a universitats d'Ica (Perú)

Fernando Alonso, director d’Acceplan, acompanyat de diversos membres del seu equip han finalitzat aquest estiu el projecte de formació d’estudiants d’enginyeria civil i arquitectura de les universitats de la regió d’Ica (Perú) San Luis Gonzaga i Alas Peruanas. L’equip ha dut a terme dos cursos que han abordat la dimensió d’accessibilitat i les possibilitats que aquesta comporta, com ara la inserció laboral, la dinamització socioeconòmica, el coneixement, o la participació social de totes les persones. El projecte, que ha assolit un alt índex de participació i satisfacció per part dels estudiants, s’ha desenvolupat en el context actual de reconstrucció d’habitatges, edificis i equipaments bàsics de la zona d’Ica com a causa de la destrucció que el 2007 va causar el terratrèmol.

Convocatòria XXVIII del Fons de Solidaritat de la UAB

La XXVIII convocatòria per a PAS i PDI del Fons de Solidaritat de la UAB s’obrirà el proper 11 d’octubre de 2010. El Fons de Solidaritat de la UAB pretén promoure accions de cooperació entre la UAB i els països del Sud, per una banda, i activitats de sensibilització i educació crítica a la Universitat, per l’altra. Es prioritzaran aquelles accions que contribueixen a acomplir els objectius estratègics de la UAB en l'àmbit de la cooperació per al desenvolupament. El termini per a la presentació de les sol·licituds finalitzarà el 12 de novembre. Properament trobareu les bases i els formularis de sol·licitud a la pàgina web de la FAS. Per a consultes, dubtes i i assessorament, podeu contactar directament amb nosaltres al 935814041 o bé a fas.cooperacio@uab.cat.


Altres informacions

Forma't en cooperació i pau a la UAB: El període de matriculació per a la Diplomatura de Postgrau sobre Cultura de Pau restarà obert fins el 8 d’octubre. Aquests estudis vinculen els coneixements i experiències sobre construcció de pau i resolució de conflictes a nivell micro (escolars o socials) i macro (conflictes armats). Les classes s’impartiran els dimarts i dijous de 16:00h a 20:00h, fins el 31 de maig de 2011. Per a més informació, descarrega’t el programa de la web de l’Escola de Cultura de Pau.

La UAB estreny llaços amb Algèria: La Universitat de Tlemcen inaugura el dia 30 d’aquest mes l’exposició «El patrimoni històric de Tlemcen» elaborada conjuntament per un equip del Departament de Prehistòria de la UAB, dirigit per Miquel Molist i amb el suport del Fons de Solidaritat, i la Universitat de Tlemcen. L’exposició forma part d’una campanya de sensibilització en el marc de la capitalitat cultural del Món Islàmic que recau l’any 2011 a la ciutat de Tlemcen. El proper mes d’octubre també es durà a terme un intercanvi d’estudiants entre la UAB i la Universitat d’Orà.

Convocatòria d'ajuts a la recerca 2010 de la Fundació Kontrast: La Fundació Kontrast convoca anualment ajuts per a la recerca per a la realització d'estudis que vulguin afavorir el desenvolupament sostenible en països del Sud en diversos àmbits. Es tracta d’un ajut per a investigadors vulguin disposar d'una anàlisi i d'un diagnòstic previs al disseny dels programes de cooperació, per tal de fonamentar de la forma més adequada les seves actuacions en l'àmbit del desenvolupament. El termini de presentació de les sol·licituds és el proper 5 de novembre de 2010.

Una estudiant de Ciències Polítiques de la UAB, voluntària de Nacions Unides a Colòmbia: L’alumna de Ciències Polítiques, Carla Burriel, ha estat escollida per participar al Programa de Voluntariat de les Nacions Unides 2010-2011, al qual optaven universitaris de tot l’Estat espanyol. Carla Burriel col·laborarà durant 6 mesos al Departament Administratiu Nacional de l’Economia Solidària – DANSOCIAL, a Colòmbia, on treballarà per promoure la solidaritat i l’associacionisme del país. L’estada dels voluntaris de Nacions Unides és possible gràcies al finançament de l’AECID i la FAS.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".