Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Estades Solidàries Estiu 2011

Ja saps què faràs a l’estiu? La primera sessió informativa de les “Estades Solidàries 2011”, serà aquest dijous 20 de gener, a les 12:30h, a la Sala d’Actes de l’ETC. La Fundació Autònoma Solidària no organitza al campus de la UAB aquestes activitats, però amb aquesta sessió presentarà entitats del sector que vinguin a la UAB a explicar les seves estades. Hi participaran organitzacions de l’àmbit de la cooperació i la solidaritat internacional que presentaran les seves propostes per aquest estiu: SETEM, Sodepau, Moviment de Brigadistes i COCAT. Vine a conèixer els camps de treball, les brigades d’acompanyament que fan a diferents entitats d’acollida en el país d’origen, com Cuba, Filipines, Nicaragua... No et perdis aquesta oportunitat per conviure amb la població local del país de destí, i passar un estiu diferent.

Suport de les Biblioteques UAB a un menjador infantil a Mèxic

Les biblioteques d’Humanitats i de Ciències Socials, amb el suport del Servei de Biblioteques, organitzen anualment La campanya del llibre solidari durant la setmana de Sant Jordi i l’última setmana abans del Nadal. Aquest any han destinat íntegrament la recaptació al suport a l’escola internatMisión Chinillal de Maconí” (situat a l’estat de Querétaro, Mèxic). La recaptació que es fa de la campanya s’ha transferit a la Fundació Educació Solidària, la qual compta amb una llarga experiència de treball de camp a Mèxic. L’import atorgat reforça el manteniment del servei de menjador de l’escola. Els beneficiaris són 140 infants otomís que viuen a diferents ranxos llunyans a habitatges disseminats. Aquesta campanya compta, amb el suport de la Fundació Autònoma Solidària de la UAB.

Continua la relació entre la UAB i Nicaragua amb 3 projectes nous

En els últims anys, la cooperació entre la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Nacional de Nicaragua s’ha anat reforçant. Això es constata amb el començament d’un projecte de cooperació especialitzat en la formació inicial i permanent d’estratègies docents universitàries de professorat a Managua. Una nova edició del postgrau especialitzat en medi ambient i recursos naturals AL departament d'Estelí i amb una nova edició del Màster “Didàctiques Específiques” a la província de Carazo. Amb aquests projectes nous es posa en marxa una nova línia de cooperació basada en l’estratègia institucional de la UNAN, amb perspectiva de continuïtat durant els propers anys. Tots tres projectes són possibles gràcies al Fons de Solidaritat de la Fundació Autònoma Solidària.

La Campanya Roba Neta arriba a la UAB

L’equip de voluntariat de cooperació i medi ambient de la FAS portaran aquest curs a la UAB la campanya “Roba Neta”. Aquesta campanya se suma a la mateixa causa d’una coalició internacional d’ONG, organitzacions de persones consumidores, sindicats i altres entitats que treballen per la defensa dels drets laborals al sector tèxtil. La Campanya "Roba Neta" va néixer als Països Baixos el 1989 i coopera amb grups de treballadores i treballadors del sector tèxtil organitzats arreu del món. A l'Estat Espanyol l'entitat que coordina la campanya és Setem. Les activitats de sensibilització que fan els voluntaris al campus busquen la reflexió dels universitaris pel que fa a l’impacte dels nostres hàbits de consum. Aquesta campanya va començar al campus al desembre, podeu veure un resum en el vídeo (clicar sobre la imatge).

Avaluació de malalties emergents a l'Amazònia Peruana

Un grup de recerca del Dept. de Sanitat i Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària inicia al Perú un nou projecte de cooperació en una comuna a la regió Loreto. Es tracta d’un diagnòstic rural per preveure noves malalties d’elevat impacte analitzant paràsits d’animals abatuts per caçadors en la seva caça habitual de subsistència. Els caçadors es capacitaran en com analitzar, avaluar i corregir l’ús dels recursos naturals dins de la seva àrea. Aquestes accions vénen integrades dins d’un programa participatiu de destresa de vida salvatge on la Wildlife Conservation Society i la Universitat Autònoma de Barcelona porten més de nou anys d’experiència en el treball de camp amb aquestes comunitats. Prop de cinc-cents indígenes es beneficiaran d’aquest projecte, que permetrà pal·liar la situació precària d’atenció primària. Aquest projecte compta amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB.

Es presenta el Pla de Cooperació Universitària pel Desenvolupament

La presentació tindrà lloc el proper dia 20 de gener a la Sala Ramón y Cajal al Rectorat de la UB. El President de l’Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Didac Ramírez, juntament amb el Senyor Josep Ribera, fundador i ex director de la Fundació CIDOB i el Senyor Goolam Mohamedbhai, ex secretari general de l’Associació Africana d’Universitats (AAU) i de l’Associació Internacional d’Universitats (IAU) intervindran a la presentació del “Pla de Cooperació Universitària pel Desenvolupament 2011-2015”. S’espera que aquest pla sigui un instrument útil per augmentar la Cooperació Universitària per al Desenvolupament (CUD) a Catalunya i millorar-ne el seu impacte als països socis. Al mateix temps es pretén que serveixi per augmentar la cooperació universitària per al desenvolupament millorant-ne l’ impacte real sobre el desenvolupament de les universitats i els països del Sud i sobre la conscienciació de la societat.


Altres informacions

Novetat en el Blog del Voluntariat de l'ONU: Estàs pensant en sol·licitar informació sobre voluntariat en organismes internacionals? Diversos estudiants que han participat al Programa de Voluntariat de Nacions Unides han promogut la implicació d’altres joves universitaris explicant la seva experiència. Si hi estàs interessat, pots llegir les últimes entrades del Blog escrites per l’alumna de Ciències Polítiques de la UAB, la Carla Burriel. Ella és actualment a Colòmbia, on col·labora en el Departament Administratiu Nacional de la Economia Solidària (DanSocial).

Curs de Drets Humans: Dins del Programa de Drets Humans de l'Escola Cultura de Pau, el curs "La responsabilitat de l'empresa en l'àmbit dels drets humans" s'adreça a tota la comunitat universitària, membres d'ONG i de l'administració. Està pensat per adquirir algunes nocions sobre drets humans i responsabilitat social corporativa, debatin-te al voltant de les diferents tipologies de violacions de drets humans per part d'empreses mitjançant estudis de cas. Es realitzarà a la UAB del 15 de febrer al 5 d'abril tots els dimarts i dijous, de 12,30 a 14,30h. Està reconegut amb 2 crèdits de lliure elecció i compta amb el suport de la Fundació Autònoma Solidària.

I Congrés "Investigació en Agricultura per al Desenvolupament": El 17 i 18 d'octubre de 2011 es celebrarà a Madrid el I Congrés d'Investigació en Agricultura per al Desenvolupament organitzat per la Xarxa d'Investigació en Agricultura per al Desenvolupament on la qual la UAB forma part. El programa combinarà conferències i sessions científiques en temes d’agricultura, ramaderia, desenvolupament rural, tecnologia dels aliments i temes transversals (polítiques d’investigació, gènere...) entre d’altres. Si estàs interessat a assistir o presentar una ponència, pots consultar més informació en el següent enllaç.

Un any desprès d'Haití: Hi ha esperança per a Haití? Un any després del terratrèmol, només ha arribat a aquest país el 10% dels 5,3 milions de dòlars d’ajuda internacional promesa. Sacsejat per una revolta popular contra el frau electoral, un huracà i una epidèmia de còlera, Haití s’ha enfonsat en la misèria i el desordre. Diverses ONG de la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament promouen la campanya “Catalunya amb Haití”del 13 de gener al 18 de febrer al Palau Robert amb exposició de fotos, teatre, taules rodones i una xarxa gegant perquè pugueu reflexionar i saber-ne més. L’ajuda encara és necessària.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".