Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Estades Solidàries 2011, no te les perdis!

El dimecres 9 de març es realitzaran dues sessions informatives sobre les activitats que ONGD’s i moviments de solidaritat us proposen de cara aquest estiu: camps de treball, brigades d’acompanyament i estades solidàries a països d’Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia. Una serà a les 12:00 hores a la sala d’actes de l’ETC (al costat de la sala de cinema de la UAB). I l’altra serà a les 15:00h a la sala polivalent de l’ETC. A la sessió del matí hi participen SCI, Xarxa Enllaç Palestina i Associació Catalana Brigadistes per Nicaragua. A la xerrada de la tarda les entitats convidades són Enginyers Sense Fronteres, COCAT i SodePau. Si et vas perdre la xerrada del 20 de gener, tens una nova i doble oportunitat de consultar directament la informació amb les ONGD’s!

Jornades sobre Roba Neta i Drets Laborals

El Grup de voluntaris de la Fundació Autònoma Solidària en cooperació i medi ambient juntament amb el grup d'Enginyers Sense Fronteres de la UPC us animen a participar a les jornades "Moda que explota i texans que maten". El programa s’inicia el 3 de març a les 11:30h amb l'obra "Quina tela!" a la sala de teatre de la UAB. El programa continua a les 15.00 hores amb un cinefòrum de la pel·lícula "Made in L.A" a la sala d'actes de l'ETC. El grup de voluntaris s'encarregaran de dinamitzar tant aquestes activitats com de les xerrades del 4 de març: “L'explotació darrera del glamour. La rebotiga de les grans marques”a les 10:00h i “Donar suport a les lluites de les treballadores des de les universitats” a les 11:45h. Aquestes activitats compten amb el suport de SETEM.

Campanya roba neta - UAB
Inici d'un projecte de Turisme Sostenible a Equador

El projecte "Enfortiment de les microempreses productives turístiques per dones i joves de les comunitats quítxues" comença el març a Quito. És una proposta de col·laboració amb un projecte liderat per la Universidad de Espacialidades Turísticas per enfortir les estructures i la gestió de les microempreses turístiques indígenes en l’àmbit andí, components importants de les economies locals. El projecte se centra a Cantón de Loreto, on l’equip de recerca TUDISTAR inicia una metodologia de treball com a model per a la seva aplicació en la resta del context. La definició d’un producte autèntic i la formació d’empresaris és clau per a la gestió i l’establiment d’uns canals de comercialització virtuals, atenent a uns paràmetres sostenibles. El projecte compta amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB.

Turisme Sostenible Equador

Resolució del PCI 2011- AECID

L’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID) atorga anualment ajudes per a projectes conjunts en investigació, docència i accions complementàries dins del marc del Programa de Cooperació Interuniversitària (PCI). El PCI 2010 ha concedit 837.420€ a la UAB per emprendre 12 projectes de cooperació per al desenvolupament institucionalment plantejats amb universitats del Mediterrani, Àfrica i Amèrica Llatina. Aquests projectes faciliten la cohesió d’estudiants, docents i facultats en xarxes d’intercanvi internacionals amb la finalitat d’incrementar la participació conjunta en diferents àmbits. Les temàtiques van des de la protecció del patrimoni cultural a Tunísia, a la formació, assessoria i transferència de tecnologia per a PYMES a Uruguai.

PCI Mèxic

Dia de la Solidaritat amb Gaza al campus de la UAB

El 17 de febrer va tenir lloc la campanya de l’associació “Rumbo a Gaza, el dia universitari de la solidaritat amb Gaza. La xerrada “Passat i present de la realitat Palestina”, a càrrec de Ferran Izquierdo, va propiciar un espai de debat. Tot seguit es va projectar “La Flotilla de la Libertadde la mà d'estudiants de la UAB per reflexionar sobre els fets. El documental recrea la situació a la Franja de Gaza i el recorregut que va fer la flotilla amb ajuda humanitària, on van morir 9 activistes, el maig de l’any passat, per l’atac de l’exèrcit israelià. La campanya vol aconseguir dos vaixells que puguin albergar 200 persones i 2.000 tones d’ajuda humanitària, que serà entregat a la UNRWA a Gaza. El grup de voluntaris de la FAS col·labora en aquesta campanya mundial que vol reflexionar sobre l’actual situació del Pròxim Orient.

Xerrada Gaza
Suport a petits agricultors a Haití

La situació de vulnerabilitat de les zones rurals és més accentuada que les zones urbanes a Haití. Un grup de professors de la nostra universitat ha contribuït econòmicament amb Veterimed, una ONG haitiana que dóna suports a petits agricultors. La UAB, a través de la Fundació Autònoma Solidària, ha canalitzat aquests diners destinats a l’ONG Veternimed per comprar una vaca que serveixi per millorar els sistemes de criança tradicionals. Aquesta inverversió agropecuària forma part d’un sistema d’alternatives sostenibles de desenvolupament que concentra esforços sobre altres problemes de producció animal. L’objectiu és augmentar la durabilitat i la rentabilitat de les llars rurals de petita producció familiar per fer front a la situació de crisi i als riscos associats.

Haití Veternimed

Altres informacions

Curs Intensiu de Cooperació: Aquest març els divendres 11 i 18 per la tarda i els dissabtes 12 i 19 al matí tindrà lloc el primer curs intensiu de formació d'Introducció a la Cooperació per al Desenvolupament. Discutirem sobre els conceptes "desenvolupament" i "cooperació", així com sobre els seus grans reptes, actors i temàtiques. Coneixerem, entre d'altres, dimensions de gènere en desenvolupament i educació per al desenvolupament. Convalidable per 2 ETCS. Encara t'hi pots matricular!

Camps de Voluntariat Ambiental : Des del 22 de febrer és oberta la convocatòria de Voluntariat Ambiental a Parcs Nacionals que es desenvoluparant durant aquest estiu. El grup de treball de la CRUE presenta aquest programa com una forma de cooperació entre universitats espanyoles. Els Espais Naturals Protegits són espais idonis i privilegiats per implicar a la societat en la cura i restauració de la naturalesa. En aquest curs acadèmic es pot participar en cinc camps de voluntariat ambiental que es fan en 3 parcs Nacionals: Monfragüe, Sierra Nevada i Cabañeros. La durada dels Camps variarà entre 10 o 12 dies.

Àfrica centrarà l'atenció de la VI Setmana de la Cooperació: La Fundació Autònoma Solidària et convida a participar a la IV Setmana dela Cooperació de la UAB, que tindrà lloc del 11 al 15 d'abril de 2011, amb horari de 10.00 a 13.30 h i de 15.00 a 19.30 h. L'edició d'aquest any, dedicada a l'Àfrica subsahariana, comptarà amb un conjunt de xerrades, tallers, cinefòrums, teatre i exposicions per tal d'apendre, debatre i reflexionar sobre els reptes del continent africà. Les inscripcions per les jornades romandran obertes fins el 6 d'abril. L'assistencia és convalidable per 1,5 crèdits de lliure eleció i 1 ECTS.

Nova convocatòria Alpha: La Comissió Europea-DG EuropeAid obre la 3ra convocatòria per a la presentació de propostes en l’àmbit del Programa Alfa IV. L’objectiu general del programa és contribuir al desenvolupament de l’Educació Superior a Amèrica Llatina com a mitjà d’estimulació el desenvolupament econòmic i social més equilibrat i equitatiu. Com a novetat, hi haurà una primera selecció dels projectes a partir del document de síntesis i només els que la superin hauran d’omplir la sol·licitud completa. Per a més informació us pudeu adreçar a l'àrea de Relacions Internacionals.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".