Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Consolidació dels vincles entre la UAB i la UNAN-Managua

Una delegació de la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua (UNAN- Managua) es troba a la UAB, en el marc del desenvolupament d'un projecte interuniversitari de cooperació. En col·laboració amb l’IDES, la delegació examina estratègies i recursos posats en marxa per la UAB per a l'actualització del personal docent. La vicerectora acadèmica que encapçala la delegació valora aquesta estada com “una valiosa oportunidad para conocer estrategias de enseñanza-aprendizaje e innovación educativa”. Aquesta visita forma part del procés de consolidació dels vincles de cooperació entre la UAB i la UNAN-Managua. Aquest projecte és coordinat per les professores Isabel Gómez i Marta Fuentes de la Facultat de CC. de l’Educació i compta amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB.

Visita UNAN Managua
VI Setmana de la Cooperació dedicada a l'Àfrica

La Fundació Autònoma Solidària organitza del 11 al 15 d'abril “Àfrica, reptes d’avui", sisena edició de la Setmana de la Cooperació de la UAB. L’edició d’enguany se centrarà en els reptes per al desenvolupament del continent africà, on hi ha posats els focus de les institucions que vetllen pel desenvolupament. T'agradaria conèixer quines alternatives es treballen a l’Àfrica subsahariana i quines opcions es plantegen al Nord? Vine i participa a les xerrades, tallers i cinefòrums a càrrec de diferents experts de la UAB i d’altres universitats, així com d’organitzacions de la societat civil. Hi haurà diferents espais per aprendre, debatre i reflexionar. Inscriu-te fins al 4 d’abril a través de la web de la FAS. La Setmana compta amb la col·laboració de la Casa d'Àfrica. Convalidable per 1'5 crèdits de lliure elecció o 1 ECTS.

VI Setmana de la Cooperació a la UAB

Obert període de preinscripció Màster Eurocoop 2011-2013

Durant tot aquest mes i fins als últims dies de juliol, resta obert el període de preinscripció de la sisena edició del Màster Eurocoop: "Màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional al Desenvolupament 2010-13". Aquest Màster té l'objectiu de formar en coneixement sobre el desenvolupament dels programes i projectes de cooperació i el valor afegit de la UE. Es parlarà sobre com les institucions europees, quines són les seves prioritats i polítiques, quins instruments utilitza la UE per aconseguir els seus objectius en aquesta matèria i com es relacionen les polítiques de cooperació. El Màster Eurocop ha estat reconegut entre els 5 millors a nivell estatal dins l'àmbit dels estudis de la cooperació al desenvolupament pel curs 2010-11, segons l'informe “250 Máster y guía completa de MBA” del diari "El Mundo" 16/06/2010.

IUEE màster

Fira d'Intercanvi i Fira d'Entitats

En el marc de la VI Setmana de la Cooperació de la UAB, el dimecres 13 d’abril tindran lloc la Fira d’ Intercanvi i la Fira d’Entitats. Totes dues romandran a la Plaça Cívica de 12:00 a 16:00 hores. La Fira d’Intercanvi, a càrrec del Grup d’Intermón Oxfam a la UAB, et dona l’oportunitat d’intercanviar objectes de segona mà com a alternativa al consumisme compulsiu que ens envolta. Porta la teva roba i intercanvia-la! Per altra banda, la Fira d’Entitats, organitzada per la FAS i amb la col·laboració d’organitzacions d’inmigrants que porten a terme projectes de codesenvolupament per al continent. És una bona oportunitat per participar a les activitats i tallers relacionats amb l'entorn africà i fer-te una idea de com treballen. A totes dues fires hi col·labora el grup de voluntaris/es de cooperació i medi ambient de la Fundació Autònoma Solidària. No et perdis aquesta doble ocasió de socialització i cooperació!

Fira entitats

Conservació d'espais en comunitats indígenes a Mèxic

En el marc del projecte de “Capacitació i intercanvi d’experiències sobre pràctiques locals de conservació d’espais naturals protegits a comunitats indígenes del sud-est mexicà” el grup de recerca Conservació, Etnoecologia i Canvi Global  es troba impartint part de les activitats previstes en aquest projecte per recolzar els continguts educatius i de divulgació sobre pràctiques de gestió ambiental i conservació comunitàries en comunitats indígenes. El projecte, proposat per Victoria Reyes, permet a  poblacions locals dels estats de Quintana Roo, Campeche, Oaxaca i Veracruz disposar de documents escrits i gràfics sobre els coneixements tradicionals recopilats i els coneixements científics generats en els projectes de conservació locals compatibles amb una gestió ambiental i sostenible del seu entorn. Aquest compta amb el suport del Fons de Solidaritat.

Projecte Mèxic Fons Solidaritat
Primers resultats del projecte de la tecnologia dels aliments a Angola

A mitjans d’aquest mes de març el professor Buenaventura Guamis, responsable del projecte de cooperació i Jordi Prat, responsable de l’àrea de cooperació de la FAS, van desplaçar-se a Huambo (Angola) per fer el seguiment d’un projecte de cooperació interuniversitària en l'àmbit de la tecnologia dels aliments. Fruit de la visita es va plantejar ampliar la cooperació amb una altra universitat del país, la Universitat Agostinho Neto. El projecte, pretén reforçar la Universidade José Eduardo Dos Santos, amb la creació d’una planta de Tecnologia d’Aliments, com la que hi ha a la UAB, que combina aspectes de docència, recerca i transferència, amb una relació molt estreta amb el sector de l’agroindústria. El projecte es porta a terme des de fa un any i és per als propers 2 anys. Compta amb el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’AECID.

Angola teconologia aliments

Altres informacions

Èxit del Curs Intensiu de Cooperació de la FAS: El passat dissabte 19 de març va finalitzar el primer curs intensiu de formació d'Introducció a la Cooperació per al Desenvolupament. Durant 4 dies experts de diferents àmbits de cooperació van presentar ponències sobre "globalització i desenvolupament", "cooperació en conflicte armat ", entre d'altres, així com també es va debatre sobre els grans reptes i actors de la cooperació. Els 35 alumnes assistents van conèixer també més a fons les dimensions de gènere en desenvolupament, l'educació per al desenvolupament i van participar en un taller de com promoure accions pel canvi. Aquest segon semestre la formació continuarà amb la VI Setmana de la Cooperació.

Situació dels Drets Humans: El Grup d'Investigació en Drets Humans i Sostenibilitat (GIDHS), en el qual participen estudiants de la UAB, va presentar el proper dijous 24 de febrer l'informe sobre la situació dels drets humans a Paraguai l'Informe de Situació dels Drets Humans elaborat per la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC i l'associació "Educació per a l'Acció Crítica". Entre altres aspectes, inclou una sèrie de recomanacions que es van presntar al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides dirigides a les institucions del Paraguai per fer front al conflicte.

Gran interès per les revoltes populars del Nord d'Àfrica i Pròxim Orient: Unes 140 persones van assistir a la xerrada “Revoltes populars al Nord d’Àfrica i Orient Mitjà. Per què ara?” el passat 1 de març a la Facultat de CC. Polítiques i Sociologia de la UAB. La taula rodona va ser portada a terme per Laura Feliu i Ferran Izquierdo, professors de relacions internacionals, juntament amb Eduard Soler, el Coordinador del Programa Mediterrània del CIDOB. L’acte va oferir una visió general sobre la situació sociopolítica dels pobles deLíbia, Bahrain, Yemen, Iran, Algèria, Tunísia i Egipte, reflexionant sobre les possibles causes i conseqüències dels últims esdeveniments passats.

Premi de Recerca sobre Cooperació de la UIB: En el marc del conveni de col·laboració subscrit entre el Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears, sorgeix la convocatòria del VIIII Premi d’Investigació sobre Cooperació per al Desenvolupament. Aquest premi té com objectius fomentar la investigació en l’àmbit de la cooperació, motivar al personal investigador itransferir els resultats de la investigació a les pràctiques de la cooperació al desenvolupament. Poden optar totes les persones amb nacionalitat espanyola i/o amb residència a l’estat espanyol amb titulació universitària. pots consultar les bases completes d'aquesta convocatòria i el formulari en aquesta pàgina web.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".