Àrea de Cooperació - Fundació Autònoma Solidària Surt a la UAB Àrea de Cooperació per al Desenvolupament

Marca Solidaritat. Marca Cooperació!

Amb l’objectiu de construir una universitat més solidària i compromesa, s’inicia la Campanya pel 0,7%, dirigida a tota la comunitat universitària. Les aportacions d’estudiants, PAS i PDI, juntament amb el 0,7% dels ingressos propis de la UAB, constitueixen el Fons de Solidaritat de la FAS. Aquest fons està destinat a finançar projectes de cooperació universitària al desenvolupament a través de les convocatòries del Fons d'Estudiants, dirigit als estudiants universitaris, i l'altre convocatòira del Fons, dirigida a PAS/PDI. Per tant, si ets estudiant, pots marcar la casella del 0,7 a l’hora de fer la matrícula i donar 12 euros al Fons de Solidaritat. El curs 2010-11 han participat amb donatius al Fons un total de 2.274 estudiants.

Campanya 0,7. Marca la casella de la teva matrícula!
La UAB ja es desperta amb Cafè Just

A partir del curs vinent, quan algú demani un cafè a la UAB, estarà col·laborant a fer d'aquest un món més just gràcies al fet tot el cafè serà de comerç just. El curs 2009-10 els voluntaris de cooperació i medi ambient de la FAS, van dur a terme una campanya que pretenia aconseguir que el cafè de les cafeteries i restaurants de la universitat fos de comerç just. Finalment, aquest curs 2010-11 s’ha aprovat la introducció de cafè de comerç just en exclusivitat a tots els serveis de restauració del campus. Aquesta fita ha estat fruit d’una intensa campanya de recollida de firmes d’estudiants i col·lectius el curs passat, de reunions amb càrrecs directius de la universitat i, indispensable, la bona predisposició de tots els actors implicats en aquest important canvi.

Cafè comerç just a la UAB

S'inicien dos màsters de la UAB amb la UNAN Managua a Nicaragua

Aquest juliol s'han iniciat les primeres classes de dos màsters que la UAB impartirà en col·laboració amb la universitat UNAN Managua en aquest país centremericà. Es tracta d'un Màster en Didàctiques que s'impartirà a la facultat regional de Carazo i d'un Màster en Medi Ambient que es farà a Estelí. Aquest segon màster s'organitza a més, amb la universitat BICU de la part atlàntica de Nicaragua, on es desenvoluparan algunes de les sessions de formació. Aquests dos màsters seran possibles gràcies a les hores de dedicació desinteressada de professorat de la UAB, a més de personal local, i del suport del Fons de Solidaritat de la UAB, gestionat per la FAS.

Màsters Managua

La UAB coopera amb la universitat de Dodoma, a Tanzània

El Fons de Solidaritat ha subvencionat per segon cop un projecte de Jordi Bacaria a Tanzània. Aquest projecte vol crear el Centre d'Innovació a la Universitat de Dodoma a partir de dues accions: un taller i un test pilot de formació de formadors. El taller, inici de la construcció institucional i de la xarxa, ha reunit a diferents actors locals i ONG (Cambra de Comerç de Tanzània, la cooperativa de crèdit KIBO SACCOS, l'ONG BRAC, i institucions financeres especialitzades en microcrèdits). El test pilot de formació de formadors s'ha fet al poblat de Mtumba on han participat els líders dels diferents grups de treball i productius amb professors de la Universitat de Dodoma.

Projecte Tanzània

Resultats de la recerca aplicada en la gestió d'espais naturals a Nicaragua

Des de 2004 fins a 2010 un equip de la UAB i el CREAF dirigit per Pilar Andrés conjuntament amb la Facultat Regional d'Estelí de la UNAN Managua van estar investigant a l'espai protegit de Mesas de Moropotente (Nicaragua) per fer propostes de gestió que garantissin la preservació dels valors naturals de l'àrea i l'aprofitament socioeconòmic per part de la població local.  Es tracta d'un territori representatiu dels paisatges tropical secs, que ha estat fortament sobreexplotat els últims anys. Aquest projecte, finançat per l'Agència Catalana de Cooperació i, en part, per la Fundació Autònoma Solidària té com a resultat, entre altres, el vídeo que podeu veure en l'enllaç adjunt dividit en dues parts. Primera Part - Segona Part.

Vídeo CREAF
Bon balanç del curs 2010-11

Finalitzat el curs 2010-11 des de l’Àrea de Cooperació s’ha valorat el curs de forma molt positiva. Enguany, s’han aprovat 11 projectes del Fons de Solidaritat i 7 projectes del Fons d’Estudiants. En l'àmbit de la formació, s'han fet 5 activitats com els cursos d'Introducció a la Cooperació, el Nostrum o la VI Setmana de la Cooperació de la UAB, on destaquen l'elevat número d'inscrits; per altra banda, també s'han realitzat fins a un total d'11 activitats de sensibilitzasció a la universitat. Entre les activitats realitzades hi ha aquelles que formen part de la Campanya Roba Neta UAB i, per altra banda, aquelles que no estan adscrites a cap campanya, com la Jornada de Sobirania Alimentaria o Trobada PDI vinculats a la cooperació universitària.

Tancament curs 2010-11

Altres informacions

Obert el termini per lliurar comunicacions per a la Conferència Joves i Societats a Europa i a la Mediterrània: el passat 11 de juliol es va obrir el procés de presentació de propostes de comunicacions de cara a la sisena edició de la Conferència Joves i Societats a Europa i a la Mediterrània que tindrà lloc a Barcelona el proper juny del 2012 amb el lema “Joves i Societats a Europa i a la Mediterrània: Itineraris i identitats en un context d'internacionalització”. L’acte està organitzada pel Grup de Recerca en Educació i Treball (GRET) de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta edició té plantejats 2 objectius específics: el primer busca enfortir la dimensió euromediterrània i el segon és l’enfortiment de la dimensió sociopolítica, tot mirant d’articular el diàleg entre les discussions acadèmiques i les polítiques.

Preinscripció Màster Eurocoop del IUEE: obert el període de preinscripció fins al proper 22 de juliol pel Màster en Polítiques Europees de Cooperació Internacional al Desenvolupament 2011-13. El màster s’orienta cap a l’estudi dels grans actors internacionals en cooperació per al desenvolupament, principalment la UE, però també d'actors tan rellevants com l’ONU, el Banc Mundial o l’OCDE, així com a l'estudi del fenomen de la cooperació descentralitzada. Aquest Màster va ser reconegut el curs passat pel diari El Mundo (dins el seu informe anual sobre els millors 250 Màsters i MBA a Espanya) entre els 5 millors màsters del sector de la cooperació al desenvolupament a nivell estatal. Aquesta 6a edició només hi ha disponibles un màxim de 25 places.

La FCONGD es planta davant les polítiques de Cooperació del Govern: la Federació Catalana d’ONGD, ha decidit deixar d’assitir al Consell de Cooperació de la Generalitat. Segons les entitats que representen, el Govern treballa al marge d’aquest òrgan de consens les polítiques públiques de cooperació i vol canviar de forma unilateral la Llei de Cooperació, fet que allunyaria el Govern de les polítiques de cooperació que s’estan fent a la resta de països europeus. La FCONGD vol veure una clara actitud de diàleg i consens per part dels polítics. .

Aquest estiu, sigues responsable: El turisme és una activitat que, si es duu a terme de forma correcta, pot ser un important factor de desenvolupament a regions poc afavorides. Actualment, el “turisme responsable”, alternatiu i autogestionat per les pròpies comunitats és una de les opcions més sostenibles a nivell econòmic, mediambiental i sociocultural, ja que és una manera d’entrar més a fons en els països que visitem, de ser respectuosos amb les diferències culturals, de conèixer la realitat que ens envolta i, de passada, de donar un cop de mà a qui ho necessita. Són unes altres vacances, on viatgers i comunitat d’acollida surten beneficiades. Aquest estiu fes un turisme responsable i contribueix a sensibilitzar l'entorn sobre les causes dels problemes del món actual.

Més informació sobre la Fundació Autònoma Solidària al web www.uab.cat/fas
Segons els articles 21
i 22 de la Ley 34/2002, de Serveis de la societat de la Informació i Comerç Electrònic, si no vols rebre més missatges, fes arribar un correu electrònic a l'adreça: fas.cooperacio@uab.cat indicant a l'assumpte del missatge "baixa".