ECOPOTENTIAL millorarà el futur dels serveis ecosistèmics a través de l’observació de la Terra

30 d'octubre 2015

Aquesta iniciativa d’investigació, finançada amb el programa Horitzó 2020, compta amb la participació de 47 socis, un d’ells el CREAF, i 15 milions de pressupost.

Imatge del projecte Ecopotential

Imatge del projecte Ecopotential

Els ecosistemes terrestres i marins proporcionen béns i serveis essencials per a les societats humanes. En les últimes dècades, però, la pressió antròpica s’ha convertit en una greu amenaça per a la integritat dels ecosistemes, les funcions i els processos. Per aquest motiu, es necessiten amb urgència polítiques basades en el coneixement més actual en conservació, gestió i restauració del medi natural que millorin i defensin aquests beneficis davant les creixents pressions. El projecte Ecopotential persegueix proposar enfocaments i solucions tecnològiques que millorin els beneficis dels ecosistemes.

Les propostes i solucions es basaran en observacions de la terra i mesuraments de camp, anàlisi de dades i modelització.

Ecopotential centrarà les seves activitats i accions pilot en un conjunt específic d’àrees protegides reconegudes internacionalment a Europa, que inclouen ecosistemes de muntanya, zones àrides i semiàrides, zones costaneres i ecosistemes marins. Ecopotential és un projecte finançat pel programa Horitzó 2020, que compta amb un pressupost de 15 milions d’euros, i un desenvolupament previst de 48 mesos de durada.

El CREAF coordina el paquet de treball on més de 20 institucions treballen conjuntament per a la recollida de dades d’observació remota de la terra (fotografia òptica, imatges mulitespectrales, radar, etc) i producció de nova informació derivada d’aquesta a partir d’algoritmes (p .ej. mapes de cobertes del sòl, índex d’àrea foliar, etc).

Aquestes dades serviran a ecòlegs i modelitzadors per quantificar els serveis ecosistèmics que les diferents àrees protegides dins el projecte proporcionen. El CREAF també personalitzarà el SIG MiraMon per facilitar l’accés i el treball amb les dades que resultin del treball generat. A més el SIG MiraMon permetrà accedir al laboratori virtual que es crearà durant el projecte.

L'objectiu d'aquest laboratori és el de simplificar l'ús de dades ambientals als científics, els responsables polítics i els ciutadans.

En Ecopotential totes les dades, resultats dels models i coneixements adquirits, estaran disponibles en plataformes obertes, coherents amb els principis d’intercanvi de dades del Sistema Mundial d’Observació de la Terra (GEOSS) i totalment interoperables amb la Infraestructura Comuna de GEOSS (GCI ).

En aquest projecte, que va començar a l’abril, participen un total de 47 socis, entre els quals s’inclouen centres de recerca, universitats i diferents organitzacions governamentals d’àmbit mundial (entre elles les Nacions Unides i la UNESCO), incloent representació d’Austràlia, Israel , Sud-àfrica així com diferents països del territori Europeu.

Twitter del projecte:  @ECOPOTENTIALprj

Web del projecte:  http://www.ecopotential-project.eu/ 

etiquetes: , , , , , , ,

Anna Ramon Revilla
Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
Ecòlegs del CREAF proposen un nou sistema per diagnosticar l’estat de salut dels ecosistemes
29 d'octubre 2015Marina Torres
Oferta laboral – Tècnic/a de Comunicació en formació
29 d'octubre 2015CREAF
, , ,
Barcelona reuneix els principals experts internacionals en ciència ciutadana
27 d'octubre 2015CREAF
Acte Acadèmic Premi Ramon Margalef 2015
19 d'octubre 2015CREAF
El CREAF al catàleg de ciència ciutadana i medi ambient del DTES
7 d'octubre 2015CREAF