Què és i com es gestiona un bosc madur? Trobada al PN dels Ports

24 de novembre 2017

Avui finalitza el seminari organitzat pel projecte LIFE Redbosques sobre la identificació i la gestió de boscos madurs, poc alterats i situats en zones protegides.

boscsingular

El Parc Natural dels Ports ha acollit des del 22 al 24 de novembre el seminari “Gestió de boscos mediterranis en àrees protegides. Identificació i gestió de rodals madurs”. La trobada ha estat organitzada a l’empara del projecte LIFE Redbosques, del qual el CREAF n’és soci. El seminari se centra en la identificació i gestió de boscos i rodals madurs, on la intervenció humana ja no és tan rellevant. Això els fa emplaçaments interessants per a l’estudi de la dinàmica i el funcionament dels boscos peninsulars inclosos dins la Xarxa Natura 2000, element a partir del qual es basteix el projecte LIFE Redbosques.

El seminari se centra en la identificació i gestió de boscos i rodals madurs, on la intervenció humana ja no és tan rellevant.

La reunió serveix alhora per presentar la nova Xarxa de Rodals de Referència a escala estatal que ha desenvolupat el mateix projecte juntament amb EUROPARC-España. A més de destacar l’interès i valor dels boscos madurs, s’ha elaborat una guia d’identificació i caracterització de rodals madurs, i ja s’ha començat amb la seva identificació sobre el terreny. Tant és així que ja s’ha pogut presentar un primer mapa de boscos madurs amb gairebé una trentena d’emplaçaments situats a Catalunya, Aragó, Castella la Manxa, Castella i Lleó i la Regió de Múrcia.

A més, el seminari centra part del seu enfocament en la gestió d’aquests espais singulars. A partir de l’experiència de les persones ponents i assistents es debat sobre la idoneïtat d’algunes actuacions concretes o fins i tot de la no intervenció.

Dimecres, els investigadors del CREAF Jordi Vayreda i Lluís Comas, participants del projecte LIFE Redbosques, van obrir el seminari amb l’explicació de les característiques que defineixen els boscos madurs. Durant aquests tres dies s’han combinat ponències i visites tècniques sobre el terreny per conèixer les proves pilot de gestió que es realitzen dins el Parc Natural dels Ports.

, , , , , , , , , , , , ,

Albert Naya i Díaz
Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
, , ,
Quatre científics espanyols reben el premi Nature
5 de desembre 2017CREAF
Resum de la jornada “Invasions biològiques: punt de trobada entre recerca i gestió”
5 de desembre 2017CREAF
Els boscos frenen, de moment, l’augment de CO2 i el canvi climàtic
4 de desembre 2017Albert Naya i Díaz
Josep Peñuelas apareix a la llista de científics més influents del món
27 de novembre 2017Albert Naya i Díaz
L’ISACC TorDelta facilitarà l’adaptació al canvi global del Delta de la Tordera
22 de novembre 2017Albert Naya i Díaz

Follow CREAF on: