Disponibles les novetats del CREAF. Si no pots veure aquest correu correctament visualitza'l al teu navegador.
 
 

      Noticias
La manca de gestió dels boscos mediterranis està accelerant la substitució de pins per alzines
15 de maig de 2017
Un estudi constata que la colonització d’alzines, i altres arbres de fulla ampla, és molt més ràpida del que s’esperava. Les causes principals són l’abandonament de la gestió forestal i el canvi climàtic.
[+INFO]
 
Fulla d’alzina al Montseny. Autor: Jose Luís Ordóñez.
Les ciutats posen en perill milions d’anys d’història evolutiva del ocells
31 de maig de 2017
Un estudi liderat per l’investigador del CSIC al CREAF Daniel Sol revela que les ciutats preserven de mitjana 450 milions d’anys menys d’història evolutiva en comparació amb els ambients naturals. Els ocells capaços de sobreviure en ambients altament urbanitzats han evolucionat més recentment. L’arribada d’espècies exòtiques no compensa aquesta diversitat evolutiva tan baixa.
[+INFO]
 
Puput (Upupa epops). Autor: José Luis Ordóñez (CREAF CCBY)

L’aïllament dels lirons els podria obligar a criar més mascles
24 de maig de 2017
Algunes poblacions de liró gris estan quedant aïllades arrel de la destrucció o alteració del seu hàbitat. Un estudi recent del CREAF, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la UAB, destaca que aquest fenomen està provocant la diferència de sexes, ja que són ells el sexe explorador que intenta arribar a hàbitats millors.
[+INFO]

Un liró dorm tranquil·lament al seu cau. Autora: Lídia Freixas.
El ‘Tinder’ del sector forestal i mediambiental
22 de maig de 2017
Forestry Hub és una eina digital per posar en contacte actors forestals i ambientals, i aconseguir unir eficaçment les necessitats d’uns amb les ofertes d’altres.
[+INFO]

Portada de l'aplicació.
L’ONU i Mosquito Alert impulsen una aliança per frenar els mosquits transmissors de malalties amb la participació ciutadana
9 de maig de 2017
Amb aquesta iniciativa es vol unificar les dades sobre els mosquits vectors de malalties i facilitar-ne l’accés als governs, xarxes nacionals i actors estratègics a nivell mundial a través del portal electrònic de les Nacions Unides “Environment Live”.
[+INFO]

Membres participants de la reunió a la seu de les Nacions Unides (Ginebra). Frederic Bartumeus, John Palmer i Roger Eritja hi van assistir com a representants de Mosquito Alert.
Les abelles solitàries viuen tot d’aventures per fer-se el niu
2 de juny de 2017
Tallar fulles, recollir fang, imitar la cel·lofana. Les abelles competeixen de mil maneres per fer el millor niu i protegir-lo dels enemics. L’investigador del CREAF, Carlos Hernández-Castellano, ens introdueix en aquest món de peculiaritats.
[+INFO]

Interior d’un niu d’Osmia cornuta parasitat per àcars. S’obseven tres cel·les separades per envans que les pròpies abelles construeixen. En aquest cas l’abella mare ha utilitzat fang, però poden fer-lo amb altres materials. Autor: Orangeaurocks/Flickr (CC BY 2.0)
 

        

Núm. 44, maig 2017
2  de juny de 2017
Setmana de la Natura
[+INFO]

7 de juny de 2017
“Cohesion policy in mountain areas: how to increase the contribution from mountains and benefits for mountain territories?”
[+INFO]

8 de juny de 2017
Educació ambiental. D'on venim? Cap a on anem?
[+INFO]

8 de juny de 2017
III Jornada Científica del BABVE
[+INFO]

12 de juny de 2017
Optimizando el uso de R para análisis en ecología
[+INFO]

14 de juny de 2017
SEMINARI: 'Responses of harvester ants to grazing in the Monte Desert, Argentina'
[+INFO]

26 de juny de 2017
Congrés Internacional d'Aigua i Sostenibilitat
[+INFO]
 

CANVI GLOBALTERRITORI
Comença el Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans a Barcelona
Barcelona acull, del 31 de maig al 2 de juny, la 20a edició del Fòrum Europeu sobre Boscos Urbans (EFUF), un esdeveniment amb l’objectiu de reflexionar sobre la importància dels boscos urbans com a espais per connectar i vertebrar el territori. El CREAF n’és un dels membres col·laboradors. 
[+INFO]
 
ELS APUNTS D'EN TERRADAS
Orígens de l’ecologia terrestre a Catalunya
En Jaume Terradas ens explica en aquesta nova entrada com va arrencar aquesta disciplina a casa nostra, i de la importància cabdal que hi van tenir figures com en Ramon Margalef i un grup de joves ecòlegs catalans.
[+INFO]
 
CANVI GLOBAL
Els cultius absorbeixen els productes farmacèutics i cosmètics presents a l’aigua de reg
Els productes farmacèutics i de cura personal per ús humà i animal estan incrementant la seva presència al medi ambient. S’ha de tenir en compte a més que la seva eliminació a les plantes de tractament per aigües residuals és incompleta.
[+INFO]
 

CANVI GLOBAL
Josep Peñuelas escriu a La Vanguardia sobre la capacitat de la Terra
La secció de ciència Big Vang de La Vanguardia proposa un contacte obert per a que tothom qui vulgui faci preguntes relacionades amb ciència. Josep Peñuelas respon a una lectora que demana quanta gent pot viure a la Terra de manera sostenible.
[+INFO]
 

TERRITORI
Oberta la preinscripció al Màster Oficial en Teledetecció i SIG
El període de preinscripció està obert fins el 27 de setembre de 2017. El Màster Oficial en Teledetecció i SIG està organitzat pel CREAF i la UAB, i hi col·labora el grup de recerca GRUMETS, el Departament de Geografia de la UAB, l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera, i MiraMon.
[+INFO]
 


CANVI GLOBAL
Annelies Broekman explica a Ràdio Tordera què ha fet el BeWater a la conca
La responsable del cas d’estudi del projecte BeWater per a la conca de la Tordera, Annelies Broekman, ha estat entrevistada recentment a l’emissora local de la localitat del Maresme. 
[+INFO]
 


Copyright © 2017 CREAF,  Reservats tots els drets.