Disponibles les novetats del CREAF. Si no pots veure aquest correu correctament visualitza'l al teu navegador.
 
 

      Noticias
Tenir quatre o cinc dits no és qüestió de sexe en les tortugues mediterrànies
2 de desembre de 2019
Un estudi publicat a la revista Organisms Diversity & Evolution demostra que les tortugues mediterrànies tenen cinc dits o quatre en la pota davantera degut a la variabilitat que hi ha entre poblacions, i no per diferències sexuals com es creia fins ara.
[+INFO]
 
Les tortugues mediterrànies són les úniques tortugues terrestres, conjuntament amb la tortuga marginada, que estan distribuïdes íntegrament per Europa. Autor: Albert Bertolero.
Tenir un cervell gran pot accelerar la formació de noves espècies
5 de novembre de 2019
L’estudi liderat pel CREAF i publicat a la revista Evolution pren els ocells com element d’estudi i demostra que la mida del cervell és més important a l’hora de formar noves espècies que altres característiques com la de ser una espècie generalista o el fet de viure en una illa. Els lloros són un clar exemple d’aquest fenomen, es caracteritzen tant per tenir cervells grans i també tenen un ritme de formació de noves espècies molt elevat. Actualment, hi ha més de 350 espècies de lloros vives a tot el món.
[+INFO]
 

Els lloros es caracteritzen tant per tenir cervells grans com per elevades taxes de formació de noves espècies. Actualment, hi ha més de 350 espècies de lloros vives a tot el món. Una d’aquestes espècies és el lloro amb caputxa (Psephotellus dissimilis) d’Austràlia, en aqusesta fotografia cortesia de Simon Ducatez (CREAF i McGill University), coautor de l’estudi.


Només un 17% de les espècies en perill d’extinció estan emparades per les directives de la Unió Europea
18 de novembre de 2019
En dos articles publicats recentment a l’Environmental Research Letters i a Scientific Reports liderat per investigadors del CTFC i amb la participació del CREAF es demana que les noves polítiques s’orientin a millorar la conservació d’espècies amenaçades.
[+INFO]
 

Streptopelia turtur, Tórtora comuna. Espècie vulnerable a nivell EU (https://www.iucnredlist.org/species/22690419/60008772 ) i que no està en la Directiva Aus. Actualment s’estan buscant espais de la xarxa Natura amb presència de l’espècie per donar-li una millor gestió. (CC-BY Foto by Iruka).


Quatre investigadors del CREAF entre els científics més influents del món
21 de novembre de 2019
Jordi Martínez-Vilalta, Jordi Sardans, Maurizio Mencuccini i Josep Peñuelas figuren a la llista dels investigadors i investigadores més citades del món que publica la Clarivate Analytics (empresa líder al sector de la innovació) cada any.
[+INFO]
 
Expedició a les muntanyes d’Andorra. Crèdit: EarthWatch Institute.
Els arbres treuen les fulles en moments diferents arreu d’Europa marcats pel clima on viuen
27 de novembre de 2019
Aquestes setmanes els arbres caducifolis d’arreu d’Europa estan acabant de perdre les fulles. Quan tornaran a sortir? Avui, un estudi publicat a Nature Communications ha demostrat que les hores de calor acumulada durant abans de la primavera expliquen les varacions d’un any a un altre, però que si volem entendre les variacions en l’espai hem de fixar-nos en el clima. Els arbres s’han adaptat al seu clima local per rebortar en el moment òptim.
[+INFO]
 
Bosc de Moràvia, República Txeca. Autor: Adrià Descals.


        
Nº 72, desembre 2019
5 de desembre de 2019
Els Serveis Ecosistèmics de Catalunya. Eines i oportunitats per a l’avaluació ambiental i la planificació de la infraestructura verda.
[+INFO

13 de desembre de 2019
El sistema "Cocoon": aplicació en plantacions agrícoles de secà.
[+INFO] 

17 de desembre de 2019
Catalunya i les polítiques europees de conservació de la biodiversitat
[+INFO
 
18 de desembre de 2019
CREAFTalks: Oriol Lapiedra
[+INFO]
 
 
ELS APUNTS D'EN TERRADAS
Sobre desigualtat i diversitat
Margalef deia que la diversitat és una variable que no mesura el grau d’organització dels sistemes però dóna una idea de l’estat en què es troben en relació a la dinàmica successional. Amb la desigualtat passa el mateix.

[+INFO]

BIODIVERSITAT
“Una planta rep un promig de 26 pol·linitzadors diferents” explica Jordi Bosch al Quèquicom de TV3
El programa dedica un reportatge als insectes i la seva importància en el present i futur de la societat i el medi natural.

[+INFO]

CANVI GLOBALECOLOGIA FORESTAL
El canvi climàtic canvia com les plantes i els microorganismes es relacionen
Un estudi publicat a Science Advances adverteix que el canvi climàtic modificarà com estan distribuïdes les plantes i els organismes del sòl i això afectarà les seves relacions.

[+INFO]
CANVI GLOBAL
La ciutadania es mou per adaptar les conques de la Tordera i el riu Serpis als impactes del canvi global
Comença un nou projecte que donarà un impuls a dos espais de governança ja existents: la Taula de la Tordera i la Plataforma Serpis. 

[+INFO]
CANVI GLOBAL
Posicions PhD al CREAF amb les beques INPhINIT de "La Caixa"
El CREAF, com a centre Severo Ochoa, és una organització hoste per les beques de "La Caixa" i ofereix 9 projectes de recerca.

[+INFO]
BIODIVERSITAT
La plataforma de coneixement Prismàtic compleix tres anys!
El novembre de 2016 es va posar en marxa per enfortir l’agenda comuna ciència-gestió. Fem un recull de les cinc fitxes més consultades.

[+INFO]
CANVI GLOBALECOLOGIA FORESTAL
Els boscos cada cop retenen el carboni durant menys temps
Un treball publicat a PNAS revela que el temps de permanència del carboni en els boscos s’ha reduït cada any entre el 0,2 i el 0,3% en les últimes dècades.

[+INFO]
 
 
 

Copyright © 2019 CREAF,  Reservats tots els drets.