Disponibles les novetats del CREAF. Si no pots veure aquest correu correctament visualitza'l al teu navegador.
 
 

      Noticias
El ocells de muntanya estan en declivi a Europa
28 de gener de 2019
Els investigadors del CREAF i de l’Institut Català de Ornitologia (ICO) Sergi Herrando i Lluis Brotons han col·laborat en un estudi que constata que, en una dècada, les poblacions d’ocells d’alta muntanya han disminuït un 10% a Europa. Als Pirineus i altres muntanyes Ibèriques la situació és encara més preocupant, el percentatge puja fins al 21%.
[+INFO]
 

Monticola saxatilis (ICO – Fons fotogràfic Àngel Biosca i Farré)


Els boscos tropicals augmenten la capacitat de segrestar carboni de la Terra
18 de desembre de 2018
Marcos Fernández-Martínez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas han publicat a la revista Nature Climate Change un article que confirma que els ecosistemes terrestres han incrementat la seva capacitat d’absorbir CO2 a nivell global en els últims 20 anys (1994 – 2014). A més, remarca la necessitat de protegir els boscos tropicals, doncs són els que més han augmentat el seu segrest darrerament.
[+INFO]
 

Selva nebulosa (o bosc de boira). Font: Pixabay (CC0).


Cada vegada hi haurà menys nitrogen disponible per a les plantes
13 de desembre de 2018
La concentració de nitrogen en les fulles de les plantes ha anat disminuint de forma general a tot el món durant els últims 40 anys. Així conclou un article publicat a Nature Ecology and Evolution que signen, juntament amb altres investigadors, Sara Marañón i Rossella Guerrieri, investigadores postdoctorals del CREAF amb una beca Marie Sklodowska Curie.
[+INFO]
 
Fulles pulveritzades a punt per posar a la cápsula i mesurar-ne els isòtops. Autora: Rossella Guerrieri.
Ja podeu veure els vídeos del “Tu sí que ens mous”
28 de gener de 201
Si us vareu perdre el festival de monòlegs sobre ecologia que vam fer al desembre per celebrar els 30 anys del CREAF, ara el podreu veure en vídeo. 
[+INFO]
 
Jaume Terradas, Javier Retana, Alba Llovet i Carlos Hernández participen en l’experiment del got invertit, durant la celebració dels 30 anys del CREAF.
INSTITUCIONAL
3 investigadors del CREAF a la llista dels més citats del món
12 de desembre de 2018
Jordi Martínez-Vilalta, Maurizio Mencuccini i Josep Peñuelas es troben a la llista dels científics més influents del món publicada per Clarivate Analytics -empresa líder al sector de la innovació- que identifica els experts que lideren els treballs amb major impacte científic internacional en diverses àrees d’estudi.
[+INFO]
 
 
 

        

Núm. 63, gener de 2019
 
4 - 7 de febrer de 2019
I Congreso Ibérico de Ecología de la SIBECOL
[+INFO]
 
13 de febrer de 2019
CREAFTalks: Jonas Oliva
[+INFO]
 
13 de març de 2019
CREAFTalks: Montserrat Vilà
[+INFO]
 
 
 
APUNTS D'EN TERRADAS
La complicada història de l’illa de Pasqua
Que hi ha darrere del col·lapse de la societat de l’illa de Pasqua? Jaume Terradas desgrana en aquest article les diferents teories, les evidències i les reflexions sobre un tema que ha despertat l’interès de científics de disciplines molt diferents.
[+INFO]
 
FESTINA LENTE
De mapes, espècies i clima
Els mapes són una eina clau per ecòlegs i naturalistes. Quin és el seu origen? Quines aplicacions poden tenir? Els fenòmens que estudia l’ecologia tenen una base geogràfica important, depenen de l’entorn espacial on es produeixen. 
[+INFO]
 
ECOLOGIA FORESTAL
Els agricultors planten el futur de la recerca euromediterrània
Els dies 29 i 30 de novembre de 2018, el National Research Institute for Rural Engineering, Water and Forestry (INRGREF) i el CREAF van organitzar la reunió d’inici del projecte FASTER.
[+INFO]
 
ECOLOGIA FORESTAL
La campanya de seguiment de la processionària comença de nou a Catalunya
Alerta Forestal engega una campanya per animar a la ciutadania a seguir l’afectació d‘aquesta plaga fent fotografies i vídeos. Es vol arribar a les zones de Catalunya d’on encara no s’ha recollit prou informació i aconseguir un mínim de 400 imatges.
[+INFO]
 
CANVI GLOBAL
Al mediterrani cada vegada hi ha més bosc, però més amenaçat
Segons l’últim informe que ha publicat la FAO, el canvi climàtic, els incendis forestals i l’escassetat d’aigua incrementen la degradació del bosc a la Mediterrània. El CREAF ha col·laborat coordinant un capítol sencer on s’han detallat les causes d’aquesta degradació.
[+INFO]
 
BIODIVERSITAT
Tot a punt pel congrés fundacional de SIBECOL, la nova societat Ibèrica d’ecologia
El congrés coincideix amb el centenari del naixement del professor Ramon Margalef.
[+INFO]
 

Copyright © 2019 CREAF,  Reservats tots els drets.