Disponibles les novetats del CREAF. Si no pots veure aquest correu correctament visualitza'l al teu navegador.
 
 

     
Durant el confinament la natura no va envair les ciutats, només es va fer més visible
12 de març de 2021
Després d’un any de confinament al món, estan disponibles els resultats del projecte ornitho.cat, impulsat amb l’objectiu d’entendre els efectes del tancament en la natura. Un treball científic en què hem col·laborat amb l’Institut Català d’Ornitologia i publicat a Proceedings of the Royal Society B.
[+INFO]
 
Pardal, Passer domesticus. Durant el confinament per la Covid-19 no hi havia més ocells en l’entorn urbà, sinó que se sentien i veien més gràcies al seu ràpid canvi de comportament. Il·lustració: ICO/Martí Franch.
ECOLOGIA FORESTALSABIES QUE...?
Boscos madurs, petites vacunes contra el canvi global
21 de març de 2021
En el marc del Dia Internacional dels Boscos us presentem un reportatge de fons sobre els boscos madurs. Què són i per què poden funcionar com petites vacunes contra el canvi climàtic i global? Cal gestionar-los? Com?
[+INFO]
 

La presència de fusta morta és clau en els boscos madurs, ja que és la font d’aliment i refugi de molts invertebrats. Com aquests són poc freqüents, també la fauna saprofítica pot estar amenaçada. Crèdit: José Luis Ordóñez.


ECOLOGIA FORESTALENTREVISTES
“Cal integrar els serveis ecosistèmics i la biodiversitat en les polítiques de conservació del medi natural”, Judit Lecina
26 de març de 2021
A la Judit Lecina li apassiona estudiar els espais naturals, els boscos i els incendis forestals. En aquesta entrevista fem un repàs a la seva tesi doctoral que relaciona aquests tres conceptes en una col·lecció d’estudis científics “The key role of ecosystem services in forests: spatial relationships, conservation Implications and risk to climate change hazards".
[+INFO]
 

Judit Lecina prenent dades forestals.


PROPERA PARADA: ECOLOGIA
Propera parada: I si la paraula ecologia l’hagués definit una dona?
8 de març de 2021
La primera parada passa al segle XIX i porta nom de dona: Ellen Swallow. Ens ambientem al segle XIX, fotos en blanc i negre, l’acadèmia científica americana de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) i l’alemanya dominada per homes amb barba, armilles negres i rellotges de butxaca. El CREAF estrena una nova secció amb perspectiva de gènere, transdiciplinarietat i justícia ambiental de la mà de la investigadora Sandra Saura Mas.
[+INFO]
 

Membres del departament de química del MIT l’any 1890. A la cantonada dreta podem trobar-hi l’Ellen Swallow. Credit: MIT Museum.


 

        
Nº 88, abril 2021
12 abril de 2021
El bosc és fusta i moltes altres coses més! Productes i serveis forestals en l'economia post COVID.
[+INFO
 
30 abril de 2021
BioMARató - Platges amb vida: Gaudeix de la natura de la mà de la ciència ciutadana!
[+INFO]
 
 
 
CANVI GLOBAL
Un estudi vincula la resiliència vegetal a la sequera amb trets demogràfics i funcionals
Un episodi sever de sequera al Parc Nacional de Doñana, seguit d’una gelada rigorosa el mateix any marquen l’inici d’un estudi d’investigació liderat per l’ecòloga Maria Paniw, del que són coautors l’investigador del CREAF Francisco Lloret i el també investigador Enrique de la Riva.
[+INFO]
CANVI GLOBAL
Mariona Ferrandiz guanya el Premi de Recerca Científica de l’Ajuntament de Barcelona
La investigadora del CREAF ha guanyat el premi pel projecte “Replantegem entorns escolars”, per implicar l’alumnat en l’elaboració de propostes per reverdir els seus patis.
[+INFO]

TERRITORI
Com millorar el subministrament d’aigua potable a la UE gràcies al seguiment dels llacs
Controlar l’abast dels afluents dels llacs proporciona informació valuosa sobre el risc de contaminació i, alhora, contribueix a millorar la producció d’aigua potable i a preservar la sostenibilitat ambiental. Aquest és l’objectiu del projecte europeu WQeMS.
[+INFO]

BIODIVERSITAT
L’estat de la natura, en el punt de mira de la revista Descobrir
La revista Descobrir ha publicat un especial monogràfic sobre l’estat de conservació de les papallones a Catalunya, i l’ha acompanyat d’un número gratuït que repassa a fons l’informe Estat de la Natura a Catalunya 2020.
[+INFO]
BIODIVERSITAT
Nova etapa d’Eklipse, una iniciativa europea que omple el buit entre política i coneixement sobre biodiversitat
Eklipse és un recurs de coneixement i aprenentatge sobre biodiversitat i serveis ecosistèmics basats en l’evidència, adreçat a persones amb poder polític de decisió a la Unió Europea.
[+INFO]

 
 

Copyright © 2021 CREAF,  Reservats tots els drets.