Català | Castellano
BUTLLETÍ DE L'ECP, Núm. 57, Gener-Abril 2019
Ponència “Endinsant-nos en la polarització: comprenent les dinàmiques de “nosaltres” vs “ells”
20 de març de 18:00 a 20:00
Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes, Rambla de Catalunya, 10, Barcelona
Per Hanna Zielinska, Cécile Barbeito, Bart Brandsma i Kristian Herbolzheimer

Acte organitzat en el marc del projecte Conflict Matters i els esforços de l’Escola de Cultura de Pau per incidir en la (des)polarització a Catalunya. L’expert neerlandès Bart Brandsma presentarà el seu model per a despolaritzar contextos amb tensió creixent, i Kristian Herbolzheimer, aplicarà aquest model al context i als actors catalans. Acte co-organitzat per la Fundació Evens, l’Escola de Cultura de Pau i l’Institut Català Internacional per la Pau.

Més informació

L'ECP als mitjans
30.01.19. "Cinc espais des dels quals educar per a la Justícia Global”. Article de João França, amb entrevista a Cécile Barbeito, El Crític.
30.01.19. “Vosaltres teniu les bales, nosaltres les paraules” Coeduquem en la no-violència avui, Eina Sindical d’Informació, núm 495 d’USTEC·STEs dedicat al Dia Escolar de la Noviolència amb recomanacions de recursos didàctics elaborats per l’Escola de Cultura de Pau.
05.03.19. “De què es queixen les dones?” Documental de Sense Ficció, que cita informació de l’informe sobre els valors als llibres de text de 3r d’ESO elaborat per l’Escola de Cultura de Pau.
I a més...
• El 28 de gener Cécile Barbeito va participar a la reunió consultiva organitzada per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona de cara a definir la propera Estratègia d’Educació per a la Justícia Global.

• L’ECP participarà en el projecte de Pau i Convivència que el Govern de Navarra impulsa a les escoles promovent la formació sobre pau i drets humans. Aquesta consisteix en quatre tallers sobre: Jocs cooperatius; Conflictes armats i drets humans; Conflictes a l’aula i Ús responsable de les TIC. Aquest projecte es realitza en agrupació amb les organitzacions Areté i Business and Human Rights-PeaceStartUp.

• En Josep Maria Royo va participar al curs UB Gaudir “África Subsahariana en un mundo multipolar” amb la xerrada “La conflictivitat armada a Àfrica: causes i escenaris”.

• En el marc del projecte “Entre Línies”, que buscar reforçar els valors de Justícia Global als llibres de text, s’han realitzat tres actes de formació i consulta per tal de consensuar un decàleg de criteris pels llibres de ciències socials. Així, el 30 de gener es va realitzar una formació sobre com tenir una mirada crítica sobre els llibres de text, amb estudiants del Màster per a professorat de secundària de futur professorat de ciències socials, el 9 de febrer amb públic general en el marc de les XVI Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials organitzades pel Grup de Recerca en didàctica de les Ciències Socials de la UAB (GREDICS), i el 2 de març en el marc d’una Jornada sobre pensament crític organitzada per la Fundació Bofill. Alhora, s’han contactat les principals editorials de llibres de text per establir un diàleg sobre com reforçar els continguts de Justícia Global.

• La investigadora de l’ECP Pamela Urrutia Arestizábal participa al seminari “Cap a Barcelona+25: Tendències globals i reptes estratègics a la Mediterrània”, organitzat pel CIDOB en el marc del Fòrum Catalunya Mediterrània impulsat per la Generalitat de Catalunya. El seminari, que va tenir lloc el 12 de febrer, forma part del treball preparatori per a la commemoració dels 25 anys de la Declaració de Barcelona. La investigadora de l’ECP va introduir el debat a la sessió sobre conflictes a la Mediterrània i reptes d’una agenda de reconstrucció i reconciliació a la regió.

• L’Escola de Cultura de Pau ha acordat un nou projecte amb l’Agencia Catalana de la Joventut pel qual es dinamitzaran formacions al personal de la xarxa d’Albergs de Joventut (Xanascat), i s’acompanyarà als Albergs de Vic i de Mataró per a definir una planificació d’activitats de Cultura de Pau a l’alberg.

Agenda
Sessió de formació “Visió de gènere de la noviolència i moviments no violents de dones al món” i “La comunicació noviolenta”
12 i 13 de març de 18:00 a 20:00
CCCB, C/ Montalegre 5, Barcelona
Per Cécile Barbeito

En el marc del curs “La Noviolència, història i estratègia” organitzat pel Consorci de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a Barcelona (CUIMP) del 4 al 27 de març, Cécile Barbeito realitzarà dues sessions de formació sobre gènere i noviolència i comunicació noviolenta. En el Curs, coordinat per Xavier Garí, també hi participen com a ponents Xavier Garí, Paco Cascón, i Mario López.

Més informació: http://cuimpb.cat/
Sessió sobre Conflictes armats i desplaçaments forçats
13 de març a les 18:00
Curs online
Per Pamela Urrutia

Activitat en el marc del curs d’Asil, Immigració i Drets Humans organitzat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).

Més informació: http://aulavirtual.ccar.cat
Xerrada col·loqui Dones refugiades: desigualtats de gènere i conflictes
14 de març a les 19:00
Centre Cívic Can Basté, Passeig de Fabra i Puig, 274-276, Barcelona
Per Maria Villellas

Xerrada-Col·loqui del cicle “Conflictes i refugi. Comprendre les causes del desplaçament forçat”. En col·laboració amb CCAR i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Jornada 8 anys de conflicte a Síria “El paper dels ajuntaments: solidaritat, acollida i construcció de pau”
15 de març de 9:30 a 13:45
Museu d’Història de Barcelona, Plaça del Rei, Barcelona
Per Pamela Urrutia

Presentació i moderació de la sessió dedicada a l’anàlisi dels vuit anys de conflicte a Síria, en el marc d’una jornada organitzada per Fundipau i la xarxa d’Alcaldes y Alcaldesses por la Pau.

Més informació: http://fundipau.org/
Taller sobre “Temes controvertits”
16 de març de 16:00 a 19:30
In-Out hostel, Vallvidrera
Per Marina Caireta i Cécile Barbeito

Formació tancada adreçada a les formadores del Claustre de l'Escola lliure el Sol.
Curs “(Des)polarització”
21 de març de 09:30 a 17:00 i 22 de març de 9:30 a 13:30
La Fede, C/ de les Tàpies, 1-3, Barcelona
Per Bart Bransdma

Formació tancada adreçada a persones multiplicadores que intervenen en àmbits de treball potencialment polaritzades amb l’expert neerlandès sobre Polarització Bart Bransdma. Curs co-organitzat per la Fundació Evens.
Passi del documental “La vida loca” i posterior debat-col·loqui sobre les mares (maras) a Centreamèrica
26 de març a les 16:00
Cinema de la UAB, Cerdanyola del Vallès

Acte obert co-organitzat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), l’Escola de Cultura de Pau i la Fundació Autònoma Solidària (FAS).
Taller “Educar per la pau i la convivència”
27 de març a les 12:30
Escola Bellaterra, Campus UAB
Per Andrés Barrientos i Marina Caireta

L’escola Bellaterra es proposa reflexionar entorn de l’educació per la pau i de les eines que aquesta ofereix per incorporar-les en la seva vida de centre (formació tancada).
Curs “Canviar l’educació per canviar el món: Impuls de l’Educació per a la Ciutadania Global al territori”
06 i 13 d’abril de 10:00 a 14:00
Formació a Molins de Rei (lloc a determinar)
Per Mariano Flores i Cécile Barbeito

Formació adreçada a entitats de Molins de Rei sobre els reptes, els dilemes i les estratègies per a impulsar l’educació per a la Justícia Global a la ciutat. Projecte impulsat per LaFede, amb el Suport de la Diputació de Barcelona.
Curs “Educar en el conflicte”
8 i 10 d’abril de 10:00 a 14:00
Campus UAB
Per Marina Caireta

Curs de formació per oferir eines d’abordatge constructiu del conflicte al personal de la UAB.
Tallers d’educació per la pau a la Setmana Cultural de l’escola Ciutat Comtal
Del 8 al 12 d’abril
Escola Ciutat Comtal, Barcelona.
Per Marina Caireta i Aixa Dulcey

En el marc del projecte “Barcelona Conviu. Pràctiques de cultura de pau”, l’ECP dona suport amb diverses activitats a l’Escola Ciutat Comtal en el seu projecte “Nens i nenes de Pau”, entre elles el taller “La mandala de la pau”.
Curs “Els conflictes armats des de l'enfocament de gènere: impactes diferenciats, construcció de pau i accés a mecanismes internacionals de protecció”
Del 20 de maig al 21 de juny de 2019
Formació on-line
Per Maria Villellas i David Bondia

El curs té com a objectius analitzar la perspectiva de gènere en l'estudi dels conflictes armats i aprofundir en la construcció de pau des dels enfocaments feministes. Curs co-organitzada amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Més informació: https://www.idhc.org/

Butlletins anteriors
Com subscriure’s/Donar-se de baixa

ESCOLA DE CULTURA DE PAU, Edifici MRA (Mòdul Recerca A), UAB
08193 Bellaterra, Espanya - Tel. (+34) 93 586 88 46 - Fax. (+34) 93 581 32 94 escolapau@uab.cat - escolapau.uab.cat
FacebookTwitter
Si tens problemes per visualitzar aquest missatge, fes clic aquí o escriu a la barra del teu explorador http://escolapau.uab.cat