Núm. 8 - dilluns 5 d'octubre de 2009
 
 

GOVERNAR PER A DEMÀ

 

Sovint, l'atenció a allò que és urgent, impedeix orientar l'acció de govern amb una perspectiva estratègica. L'Equip de Govern de la Facultat no volem quedar atrapats en aquesta rutina, i per això, a més de les reunions quinzenals ordinàries, en fem d'extraordinàries per reflexionar amb una visió global sobre el paper de la Facultat en una perspectiva de futur.

En aquesta perspectiva llarga, un dels temes que hem començat a abordar és el de l'obertura dels nostres sabers al conjunt de la societat. Les millors universitats del món ja ofereixen els seus millors cursos en obert -vegeu www.academicearth.com- i s'ha constituït el Compact for Open Acces Publishing Equity, un projecte per distribuir gratuïtament les millors revistes científiques. N'haurem de parlar a fons, però sense dilacions, perquè les decisions que prenguem avui condicionaran el tipus de Facultat que volem per a demà.

Dr. Salvador Cardús i Ros, degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  BEQUES I AJUTS PER A ESTUDIANTS DE GRAU I DOCTORAT
 

Els estudiants de la facultat, encara tenen temps per sol·licitar una beca per raons de renda o mobilitat fins el 10 d'octubre; degut a que el Ministeri ha ampliat el termini per demanar-ne. Alhora, es manté oberta la convocatòria d' ajuts a projectes d'estudi i anàlisi en matèria de joventut a Catalunya, i beques per a la realització de tesis doctorals en la mateixa matèria. A més, fins el 30 d'octubre, la Fundació Jaume Bofill dona l'oportunitat de demanar una beca d'investigació educativa a l'OCDE . Tot i que tindran preferència els doctors en Ciències de la Salut, qualsevol persona amb experiència investigadora pot optar a fer una estada en el Centre de Recerca i Innovació en Educació (CERI) de l'OCDE, durant 6 mesos i amb una dotació de 15.000 euros. A més, l'Edifici d'Estudiants ens ha informat sobre uns ajuts per participar en les enquestes d'avaluació de la qualitat docent del professorat. Fins al 8 d'octubre podeu sol·licitar formar part d'aquesta activitat, que està remunerada.

  NOU SERVEI DE FACULTAT: LES "TUTORIES D'ARRELAMENT"
 
 
 

La Facultat inicia aquest curs un nou servei d'atenció als estudiants de primer curs. Es tracta de les “tutories d'arrelament” que duran a terme Miquel Calsina, de Ciències Polítiques i Maria del Mar Griera, del Departament de Sociologia.

Aquests professors s'encarregaran d'orientar als estudiants de grau que així ho desitgin, per tal de fer més fàcil la seva primera adaptació a la facultat i sobretot, per tal d'evitar contratemps tant personals com acadèmics.
  PREMIS ATORGATS A LA RECERCA DUTA A TERME A LA FACULTAT
   
Cesáreo Rodríguez-Aguilera de Prat, catedràtic de Ciència Política (UB) i investigador de l'ICPS (Institut de Ciències Polítiques i Socials); institut adscrit a la UAB, i que forma part dels grups de recerca de la nostra facultat; va rebre aquest 17 de setembre el Premi al millor llibre per part de l'Associació Espanyola de Ciències Polítiques i de l'Administració (ACPEA). Es tracta del llibre “Partidos políticos e integración europea” . En la mateixa entrega de premis de l' ACPEA, es van donar dos premis a la millor tesi doctoral. Un per a Astrid Barrio, professora de la facultat, per la seva tesi sobre “Les aliances entre partits: el cas de Convergència i Unió (1978-2004") i un altre per a la professora Carolina Galais per la seva tesi “ ¿Socialización o contexto? La implicación política subjetiva de los españoles (1985-2006 )”. Aquesta última tesi no es va dur a terme a la UAB sinó a la UPF; però és de rebut fer-ne ressò perquè Carolina Galais s'incorpora a la facultat com a professora de Comportament Polític.
 
EL CONGRÈS MUNDIAL PER A L'ORIENT MITJÀ A LA UAB
 
 

Entre el 19 i el 24 de juliol de 2010 se celebrarà a la Universitat Autònoma de Barcelona el Congrés Mundial de l'Orient Mitjà que reunirà prop de 2500 assistents. El dia 9 d'octubre la UAB farà una sessió informativa pels investigadors interessats en participar-hi. Us suggerim que estigueu atents a la convocatòria.

  EL PROGRAMA D'ASSESSORS S'IMPLANTA AQUEST CURS
   
El Programa d'assessors pels estudiants (PAE) que ofereix un servei d'assessoria psicopedagògica als estudiants de primer, inicia aquest curs la seva implantació a la nostra facultat .
     
  RECORDATORI SOBRE L'ACTE DE GRADUACIÓ
 
 

Recordem a graduats i acompanyants, professors, pas i estudiants membres de la Junta que l'acte de graduació es durà a terme el dissabte 17 d'octubre a les 12 del migdia amb la presència del grup Brossa Quartet de Corda interpretant “Músiques de l'Holocaust”. S'allarga el període de confirmació d'assistència fins el dia 9 d'octubre.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
AGENDA

14/10/09 12 h Sala de Graus
Xerrada sobre els nous Graus de Bolonya per part d'Estudiants per una Política Activa (EPA)

17/10/09, Sala d'Actes del Rectorat, 12 h
Acte de graduació
 
  EL DEGANAT
 
  Consulteu les actes de les reunions al bloc de l'equip de deganat.
 

EL PERFIL

La Laura Pelay i Bargalló es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2001.

Ha   treballat com a secretària de polítiques per a   la igualtat i secretària de política internacional de la UGT de Catalunya. Actualment treballa com a secretària adjunta a la   secretaria General de la UGT de Catalunya.

 

En què consisteix la teva feina?
La meva feina té bàsicament dos aspectes: per una banda, sóc la responsable de la política internacional i de cooperació de la UGT de Catalunya, i per altra sóc la secretària adjunta al Secretari General de la UGT de Catalunya on desenvolupo la feina de cap de gabinet del sindicat

Com hi vas accedir?
Quan estudiava la carrera treballava a una empresa del telemarqueting. Com molts treballadors vaig tenir problemes laborals i em vaig afiliar al sindicat. Primer vaig estar 3 anys a l’Avalot, l’associació de joves de la UGT, per posteriorment exercir tasques al Departament d’eleccions. Després vingué el compromís amb la direcció del sindicat i des del 2003 sóc membre del Secretariat Nacional de Catalunya, màxim òrgan de direcció, des del qual he desenvolupat diferents responsabilitats.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
La carrera bàsicament et dóna eines per saber on trobar la informació i et dóna la base des de la qual pots generar discurs. És una bona plataforma per tenir una metodologia des de la qual desenvolupar la teva feina.

Quines coses creus que es podrien millorar?
Des de la llunyania, ja que fa molts anys que vaig deixar la facultat, crec que hauria de ser molt més pràctica. Posteriorment he estudiat Dret i he tingut una visió més pràctica que teòrica de la disciplina.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Evidentment que es creguin la professió i que siguin corporativistes. Des de la meva responsabilitat sempre intento que les persones que em rodegen siguin politòlegs, bàsicament per donar a conèixer la professió i projectar-la.

Si voleu contactar amb la Laura Pelay i Bargalló podeu fer-ho a: lpelay@catalunya.ugt.org
  ENLLAÇOS
   
  www.uab.cat/politiques-sociologia
  blogs.uab.cat/deganatcps/
 
   
   
       
2009 Universitat Autònoma de Barcelona