Núm. 12 - dilluns 30 de novembre de 2009
 
 

UNA FACULTAT QUE HA DE SER MULTILINGÜE

 
   

Per a la nostra Facultat, el coneixement d’idiomes és una prioritat lligada estretament a l’èxit acadèmic i professional. Als nous graus, l’anglès ja és a primer. I enguany tenim la intenció de realitzar una auditoria lingüística a la Facultat per saber on som tots plegats. Per això també vam donar el màxim suport a la prova de nivell que ens va oferir el Servei de Llengües de la UAB.

Ara n’hem sabut els resultats. La nostra Facultat encapçala, a distància, la llista de participació, amb un 94 per cent d’alumnes de nou ingrés, en una mitjana de la UAB del 27 per cent. Però només un 1,24 per cent dels nostres estudiants supera el nivell B2.2 necessari per comunicar-se satisfactòriament en un àmbit acadèmic, mentre que el 21,49 per cent és al nivell immediatament inferior, el B2.1.

Hi ha molta feina per fer. D’aquí a quatre anys, podrem comprovar si l’hem feta tota i bé.

Dr. Salvador Cardús i Ros

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  L’ICPS PUBLICA EL SONDEIG D’OPINIÓ DE CATALUNYA 2009
 
L'Institut de Ciències Polítiques i Socials és un institut adherit a la UAB en el qual hi treballen professors de la facultat. El seu web acaba de publicar els resultats del seu Sondeig d'Opinió corresponent a l'any 2009.
  LA UAB HA ESTAT NOMENADA CAMPUS D’EXCEL·LÈNCIA INTERNACIONAL
 

Després d’un duríssim procés de selecció, la nostra Universitat ha rebut el segell “Campus d’Excel·lència Internacional” pel seu projecte estratègic de campus internacional, rebent un crèdit de 11 milions d’euros. De cara al futur i a partir del segell CEI, l’Equip de Govern de la UAB vol apostar pel Clúster del Coneixement UAB-30 que unirà la UAB amb els centres d’investigació i el teixit productiu, social i cultural de la zona.

 
  COMISSIÓ D’ECONOMIA I FINANCES I REGLAMENT DEL CONSELL D’ESTUDIANTS
 

El dimecres 25 de novembre, es van reunir dues Comissions de la Junta de Facultat. El Programa d’Assessors d’Estudiants de la facultat (PAE), la revista REPOSOC 2.0, la Plataforma d’Estudiants de la facultat (PEF), un representant d’UNANIMUN, i Estudiants per a una Política Activa (EPA) juntament amb Xavier Rambla en nom de l’Equip de deganat, van ser presents en la segona reunió per a l’elaboració del reglament del Consell d’Estudiants. En la Comissió d’Economia prèvia a la liquidació i aprovació dels pressupostos del 2008 i del 2009 i per definir les línies estratègiques del 2010, van participar la vicedegana d’Economia i Serveis, Ana Mar Fernández, el professor Joan Miquel Verd, l’administradora de Ciències Socials, la representant de Gestió Acadèmica, la representant de la Biblioteca i l’Oriol Ibàñez com a representant d’estudiants per EPA.

 
  EDIFICI SENSE FUM: A PUNT D’ACONSEGUIR-HO
  Hi ha la coincidència general que cada dia es fuma menys als espais de la Facultat. Amb la col·laboració de tothom, aconseguirem desterrar definitivament aquest comportament insolidari. Als qui s’hi resisteixen, potser els ajudarà veure aquest video carregat d’ironia:

http://videos.publimetro.com.mx/video/iLyROoaftqpJ.html

   
 
LA REVISTA DE POLÍTIQUES I SOCIOLOGIA ES RENOVA: REPOSOC 2.0
 

Aquest curs, els nous membres de la REPOSOC, conjuntament amb el degà de la Facultat, s’han replantejat la digitalització de la majoria dels números de la revista perquè tingui un format més participatiu. Per això, han obert aquest bloc rebatejant la REPOSOC com a “REPOSOC 2.0.”

  XIV EDICIÓ DEL CONCURS DE JOVES SOCIÒLEGS
 
 
 
L’Associació Catalana de Sociologia de l’ Institut d’Estudis Catalans (IEC) obre fins al 4 de desembre a la 1 del migdia, la convocatòria per admetre els treballs d’investigació en Sociologia fets per estudiants, grups de recerca novells, nous doctorats i estudiants de doctorat que entraran a concurs en la XIV Edició del Concurs de Joves sociòlegs que organitza anualment.
  LA UAB S'ADHEREIX A L'EDITORIAL "LA DIGNITAT DE CATALUNYA"
  La UAB, a través de l'ACUP (Associació Catalana d'Universitats Públiques) s'ha adherit a l'editorial publicat dijous passat pels 12 diaris catalans exigint al Tribunal Constitucional un respecte estricte a la voluntat dels catalans expressada en el referèndum favorable a l'Estatut de 2006. L'acció ha passat per davant de la divisió política catalana i ha suposat un exercici de lideratge cívic que ha tingut un gran impacte a Espanya.
   
  ENRIC FOSSAS, MEMBRE DEL CONSELL DE GARANTIES ESTATUTÀRIES
  A partir del desplegament de l’Estatut, el Govern de la Generalitat ha substituït el Consell Consultiu pel Consell de Garanties Estatutàries. Enric Fossas, catedràtic de Dret i professor de la facultat, n’ha estat nomenat membre i representarà el Govern al Consell.
   
  NÚRIA PARLÓN, NOVA ALCALDESSA DE SANTA COLOMA DE GRAMENET
  Núria Parlón i Gil, la nova alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, és llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració del curs 1995-96 a la nostra Facultat. La Facultat l’ha felicitat i des del Butlletí li desitgem molt d’encert en aquesta nova responsabilitat.
   
  PREMI DELS AMICS DE LA UAB PER A JOSEP MARIA VALLÈS
  Voldríem esmentar que el doctor Josep Maria Vallès, professor de la Facultat, va rebre el 27 de novembre el premi “Amic dels Amics” de l’Associació Amics de la UAB durant la seva festa anual.
   
  FINALITZEN LES OBRES PER A LA REMODELACIÓ DE LA BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS
  S’han acabat les obres a la planta 0 de la Biblioteca de Ciències Socials. Les obres milloren l’atenció als usuaris reduint el soroll de les sales i incorporant cabines per a usuaris amb requeriments especials, entre d’altres reformes. Des de la Biblioteca també se’ns ha informat que hi haurà reformes a la planta 1 per adaptar-la a les necessitats del Pla de Bolonya.
 
  PROGRAMA DE FORMACIÓ DOCENT EN EDUCACIÓ SUPERIOR
  La Unitat d’Innovació Docent en Educació Superior (IDES) de la UAB, que es dedica a reciclar el professorat, ha obert la convocatòria d’inscripció al Programa de formació docent en Educació Superior, perquè el professorat actualitzi la seva pedagogia docent al nou model implantat arran de l’Espai d’Educació Superior Europeu (EEES).
 
   
 

Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts

Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat

Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat

   
 
AGENDA
30/11/09 - 1/12/09 Aula 7
Cicle de conferències sobre la relació entre Israel i Palestina, organitzat per l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Cal confirmar assistència a icip@gencat.cat
 

02/12/09 12:00 h Sala d'Actes
Doble taula rodona amb debat posterior:
- Què és la política?, amb la participaicó de Josep M.Vallès, Joan Botella i Xavier Ballart
- De què s'ocupa la Ciència política?", amb la participació d'Eva Anduiza, John Ehteringotn i Joan Subirats

 
07/12/09 Dia no lectiu
 

EL PERFIL

En Gerard Quiñones i Macià es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció del curs 2002-2003.

Ha fet estudis de postgrau en Comunicació i Estratègia Política i en Tècniques d’Investigació Social Aplicades. Actualment és Soci-Director de la consultoria sociopolítica NEÒPOLIS.

 

En què consisteix la teva feina?
Actualment dirigeixo una consultoria sociopolítica a Girona, anomenada Neòpolis, conjuntament amb un company sociòleg, en Daniel Tarragó, a qui vaig conèixer el primer any de carrera. Ens dediquem a oferir suport extern a les administracions de caràcter local i a les entitats del tercer sector en la elaboració de recerques socials, la dinamització de processos i òrgans participatius, la planificació estratègica (de polítiques participatives, igualtat, joventut, etc), la elaboració d’enquestes, entre d’altres.

Com hi vas accedir?
Som emprenedors i vam apostar per crear la nostra pròpia empresa un cop finalitzats els estudis. Sabíem que era una aposta arriscada, però des d’un bon inici vam entendre que els coneixements adquirits a la facultat podien ser d’allò més útils per oferir un tipus de serveis, fins llavors, gairebé inexistents a comarques gironines. Els consells i recomanacions d’alguns professors de la facultat van ser claus per tirar endavant el nostre projecte empresarial, que a hores d’ara ja té més de 5 anys de vida.

Com valores la formació rebuda a la Facultat en la teva tasca professional?
Molt útil. Ja no només per les aptituds que s’adquireixen sinó sobretot per les actituds que, de vegades sense adonar-te’n quan ets estudiant, et transmeten molts dels docents. Sempre m’agrada matisar que a la facultat vaig aprendre molt més que Política Internacional Europea, Hisenda Pública o Comportament Electoral... vaig tenir la oportunitat d’aprendre a reflexionar, a analitzar i a conèixer l’entorn sociopolític en el que vivim. I això m’ha estat d’allò més útil per a fer front als reptes professionals.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional?
Insisteixo en la reflexió exposada anteriorment. Potser caldria deixar més clar als alumnes la importància d’aprofitar la carrera per “aprendre a comprendre”, per adquirir actituds. De fet, totes les recerques que hem realitzat vinculades amb la inserció sociolaboral del col·lectiu juvenil posen de manifest la gran importància de les actituds com a element clau per garantir l’èxit en els processos d’inserció. També vaig trobar a faltar més informació sobre les possibilitats laborals existents un cop es té la Llicenciatura. Que són moltes i variades. En tot cas, una iniciativa com aquesta demostra que s’ha millorat en aquest sentit.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Els hi recomanaria que creguin amb el que fan. La majoria dels companys de classe que s’ho han cregut han acabat exercint la professió. Ja sigui a Brusel·les, a la Generalitat, a un ajuntament, a un partit, a una ONG o com a free-lance; per posar alguns exemples. Des del meu punt de vista les capacitats i funcions d’un politòleg o un sociòleg que creu amb el que fa són absolutament necessàries per garantir un desenvolupament rigorós i adaptat de la societat actual. I el primer que cal és que ens ho creiem els que ens hi dediquem. Només així les nostres professions adquiriran la rellevància que els hi pertoca.


Si voleu contactar amb el Gerard Quiñones podeu fer-ho a: gerard@neopolis.cat
  ENLLAÇOS
   
  EL WEB D’INTERÈS DEL BUTLLETÍ Recomanem el web del Dipòsit Digital de la UAB, on es poden consultar tots els números de la Revista Papers de Sociologia,fundada l'any 1972 pel Departament de Sociologia de la Facultat. Actualment és una revista acadèmica sobre Sociologia i altres àmbits de les Ciències Socials amb molta projecció estatal.
   
  www.uab.cat/politiques-sociologia
  Blog de l'equip de Deganat
  Directori de graduats
  Butlletins anteriors - Dipòsit Digital de Documents de la UAB
   
   
       
2009 Universitat Autònoma de Barcelona