Núm. 32 - 22 de novembre de 2010
 
 
INAUGURACIÓ INSTITUCIONAL DEL CURS 2010-2011
 

Divendres passat vàrem inaugurar el curs de la Facultat amb una conferència del Dr. Josep Maria Masjuan, professor del Departament de Sociologia que enguany s'ha jubilat, i amb la presència de la rectora Ana Ripoll.

La conferència, basada en un treball de camp d'una recerca en curs, ens va posar al cas de com poden incidir les transformacions en les pràctiques docents respecte de les actituds dels alumnes, i també de la necessitat de respondre adequadament a les actituds dels free riders, és a dir, dels que van per lliure i solen sabotejar el funcionament cooperatiu.

Per la seva banda, la rectora ens va presentar una visió panoràmica de les transformacions en les que està compromesa la UAB, particularment en els afers de reorganització interna dirigits a fer més eficient tota la organització -comunicació, càlcul de la dedicació del professorat, necessitat de cooperar per fer més forta la recerca...).

En relació a la meva intervenció com a degà, vaig voler posar l'accent en la relació que hi ha entre el respecte institucional i, en primer lloc, la garantia dels processos democràtics, i en segon lloc, l'extensió d'una cultura de treball eficaç, transparent i responsable. És a la llum d'aquest criteri que vaig donar compte dels progressos aconseguits en aquests dos anys de treball de l'actual equip i que vaig apuntar breument els objectius per l'any que ens resta. La reduïda assistència a l'acte, però, mostra l'enorme camí que encara hem de recórrer per fer d'aquesta facultat una comunitat educativa compromesa.

Salvador Cardús i Ros, Degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  ELECCIONS AL CLAUSTRE
   


Els estudiants de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia esteu cridats a exercir el vostre dret al vot aquest dimecres 24 de novembre per triar quins són els vostres quatre representants al Claustre, excepte aquells que ja hagin votat anticipadament. Animeu-vos a participar!

  BECARI DE SUPORT AL CONSELL D'ESTUDIANTS
   

Aquest curs la UAB ha posat en marxa un nou ajut de col·laboració per donar suport al Consell d'Estudiants, l'òrgan que comprèn els delegats de classe, els representants a la Junta, al Claustre i les associacions de la Facultat. L'objectiu és, doncs, que cada facultat compti amb un estudiant que desenvolupi aquesta funció.

Les activitats que desenvoluparà durant l'any acadèmic seran: col·laboració en l'organització d'activitats de promoció i participació dels alumnes -xerrades, impuls de la revista de la facultat, relació amb la recent creada associació d'exalumnes-, suport al funcionament del Consell d'Estudiants -creat a la nostra facultat durant el curs passat-, recollida de dades i estadístiques, suport a la gestió que en matèria d'estudiants sigui requerida pel deganat i dinamització de la participació dels alumnes en els afers propis de la UAB i en especial als seus òrgans de govern i de representació -com per exemple les eleccions al Claustre del proper 24 de novembre.

A la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia l'estudiant que durant aquest curs desenvoluparà aquestes tasques serà Oriol Ibàñez i Roig (oriol.ibanez@campus.uab.cat) que podreu trobar els dimecres de 17 a 18.30 i els dijous d'11 a 12.30 al despatx B3-083 per tal de resoldre qualsevol dubte relacionat amb les funcions del suport al Consell d'Estudiants.

  FAMÍLIA I TREBALL A LA UNIVERSITAT. CONCILIACIÓ O CORRESPONSABILITAT?
   

El proper 1 de desembre tindrà lloc a la Facultat de Dret la jornada anual que organitza l'Observatori per a la Igualtat de la UAB dins del marc del Segon pla d'acció per a la igualtat entre dones i homes a la UAB, i que portarà per títol Família i treball a la universitat. Conciliació o corresponsabilitat?. Cal inscripció.

  NEIX UN NOU BUTLLETÍ
   


Volem aprofitar per felicitar a l 'Observatori per a la Igualtat de la UAB perquè des d'aquest mes ofereix una nova eina informativa, el Butlletí informatiu de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB. Recull de notícies, jornades, congressos i seminaris. Si us voleu subscriure cliqueu aquí.

  CONFERÈNCIA DE MARKUS MECKEL
   


El Goethe-Institut de Barcelona organitza pel proper 24 de novembre una conferència amb motiu del 20è aniversari de la reunificació d'Alemanya. El convidat serà Markus Meckel, polític alemany i darrer Ministre d'Exteriors de l'antiga República Democràtica Alemanya. Si t'interessa assistir contacta amb l'Institut.

  PREMI CATALUNYA DE SOCIOLOGIA
   

L'Associació Catalana de Sociologia i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya convoquen la segona edició del Premi Catalunya de Sociologia, que té l'objectiu de promoure i reconèixer la recerca sociològica que es fa a Catalunya. El termini per a la presentació de candidatures acaba el 3 de desembre a les 13 hores.

  CONVOCATÒRIES
   

El Patronat Catalunya Món ha obert la convocatòria 2010 de les Beques per a estades a les delegacions del Govern a l'exterior 2010 (Berlín, París o Nova York). Aquests ajuts s'atorguen amb la col·laboració del Comissionat d'Afers Exteriors i Cooperació de la Generalitat de Catalunya. La data límit de presentació de les sol·licituds és el dia 29 de novembre de 2010.

Ampliació Convocatòria d'Ajuts de Col·laboració amb la UAB
Segons les bases reguladores per a la concessió d'ajuts de col·laboració amb la UAB, curs 2010-2011, i havent quedat diverses destinacions desertes o sense llista d'espera, s'obre una ampliació de convocatòria amb la finalitat de donar cobertura a aquestes places. El termini de sol·licitud finalitza el proper 24 de novembre.

  III LLIGA DE DEBAT UNIVERSITARI A LA UAB
   

S'han obert les inscripcions per a la Lliga de debat Universitari, en aquesta competició podràs demostrar les teves habilitats argumentatives posar a prova la teva capacitat de debat sobre un tema d'actualitat, enguany serà: "Lideratge i emprenedoria, qualitats principalment masculines?"

  PROGRAMA FDES
   

Us tornem a recordar que teniu fins el 25 de novembre per a realitzar la inscripció al Programa FDES (Formació Docent en Ed. Superior), adreçat al professorat novell de la Universitat.

  PUBLICACIONS
  Impulsat per la Secretaria de Joventut i dins de la col·lecció Estudis, ha sortit publicat el llibre Salut i Joves. Percepcions, pràctiques i polítiques sobre els processos de pèrdua de salut de la joventut a Catalunya, que ha estat coordinat pel professor de la Facultat Josep Espluga, i en el qual han participat Àlex Boso, Liliana Gallego i Joel Martí. Aquesta recerca analitza l'estat de salut percebut per la joventut catalana, les polítiques que les institucions públiques han desenvolupat i les experiències dels i les joves al respecte.
   
  CONGRESSOS
   


IPSA-ECPR JOINT CONFERENCE
Aquest congrés, que portarà per títol: WHATEVER HAPPENED TO NORTH-SOUTH? tindrà lloc entre el 16 i el 19 de febrer del 2011 a la Universitat de Sao Paulo (Brasil), ja està obert el període d'inscripció.

 

I Congreso Internacional de Ideología de Género
Aquest congrés se cel·lebrarà entre el 9 i l'11 de febrer del 2011 a Pamplona, organitzat per la Universidad de Navarra. Les inscripcions estan obertes.

   
  INSTITUT D'ESTIU PER A JOVES ESTUDIANTS
   


El Departament d'Estat dels Estats Units ofereix 6 beques per a estudiants europeus universitaris amb el propòsit de que tinguin l'oportunitat de millorar el seu anglès i aprofundir els seus coneixements sobre Civic Activism, Environmental Stewardship o Innovation and Economics. El període d'inscripció finalitza el 15 de desembre.

   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 

22/11/10, 12:30 h, Sala d'Actes
"Sindicalisme i transició a Espanya", taula rodona en memòria de Marcelino Camacho, amb les intervencions dels professors Joan Botella, Francisco Pérez Amorós, Fausto Miguélez, Albert Recio, Joan Carles Gallego i Pere Ysàs.

 
22/11/10, 13:30 h, Sala de Cinema ETC
Projeccióp de la pel·lícula Invictus. Organitza l'Associació SAFOR.
 
24/11/10, tota la UAB
Eleccions d'Estudiants per triar representants per Claustre de la UAB
 
25/11/10, 13:00 h, Sala d'Actes
"L'ofici de sociòleg/a", conferència a càrrec de la Dra. Teresa Torns. Organitza el Departament de Sociologia.
 
29/11/10, 14:30 h, Sala de Graus de la Facultat de Dret
Lectura de tesi de Joan Cortinas Muñoz: "La Renta Mínima de Inserción y la lucha contra la pobreza en Catalunya. Sociología de una reforma de los modelos de protección social", dirigida per Carlota Solé i Christian Topalov.
 
30/11/10, hora i lloc per determinar
"Després de les eleccions: reflexions i perspectives", debat organitzat pel Deganat de la Facultat.
 

EL PERFIL

 

L'Oriol Barba Suñol es llicencià en Ciències Polítiques en la promoció 2008-2009. És també llicenciat en Economia per la UAB.

Actualment treballa com a tècnic del Programa de suport a la Secretaria de la Unió per la Mediterrània, dins de la Secretaria per a la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya.
 

En què consisteix la teva feina?
Col·laboro en el procés d'instal·lació de la Secretaria de la Unió per la Mediterrània a Barcelona, fent tasques de suport al Secretari General. Treballo en el traspàs de la gestió del Palau de Pedralbes de la Generalitat a la Secretaria i faig tasques de seguiment de la política euromediterrània per la Secretaria per a la Unió Europea de la Generalitat (redacció de notes, discursos, etc.).

Com vas accedir-hi?
Hi vaig accedir presentant-me a una plaça que es va publicar a través de l'intranet de la Generalitat.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Es barregen bons professors amb assignatures una mica massa vagues on s'exigeix poc. En general, però, queda un pòsit de coneixement i unes aptituds que són útils de cara a introduir-se al mercat de treball.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Cal seguir motivant els estudiants en l'aprenentatge d'idiomes, que tenen un valor decisiu de cara a trobar feina. Cal també oferir flexibilitat als estudiants a l'hora de realitzar pràctiques ja que et donen una petita experiència que t'ajuda a aprendre i a "fer currículum".

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que aprofitin el temps dins i fora de l'aula. Un sociòleg/politòleg que parli idiomes, que hagi estat monitor d'esplai, que toqui un instrument, que hagi viatjat, tindrà un bagatge i unes competències molt més completes que un graduat i prou. La formació a les aules és necessària però no suficient i ser inquiet i actiu pot oferir experiències molt útils de cara al futur.

Si voleu contactar amb l'Oriol ho podeu fer a obarba@gencat.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Us proposem que feu un cop d'ull al blog "Política, Polítiques i Gestió Pública" on trobareu els enllaços a les principals recerques que fa el professorat de les àrees de Ciència Política i d'Administració Pública.

 
 
   
       
2010 Universitat Autònoma de Barcelona