Núm. 17 - 1de març de 2010
 
 
LLIÇONS DE POLÍTICA
 

Dijous passat dia 25 de febrer, convidat per la Facultat, vam comptar amb la presència del professor Juan José Ibarretxe, antic lehendakari del govern del País Basc. La conferència “Política y valores. Relato de una experiència” s’inscriu en la voluntat de l’actual equip de fomentar el valor de la política en uns temps de gravíssim descrèdit. L’assistència de la rectora Ana Ripoll, que va presidir l’acte, va contribuir a destacar, encara més, el relleu d’aquesta visita a la UAB.

La conferència va ser una gran lliçó sobre com la política hauria d'estar guiada per valors. Des del rebuig de l’eficiència a ultrança, el perill de la burocratització, la importància de la dimensió local, la defensa radical de la incorporació de la dona als llocs de decisió o la crítica sense pal·liatius de la violència política, el professor Ibarretxe va anar desgranant el seu propi ideari, sense estalviar l’autocrítica, a partir de la seva pròpia experiència de gestió política.

Hi ha dies que, per moltes raons, hom té la impressió que les institucions fan un pas de gegant en la seva història. I dijous 25, amb l’esplèndida lliçó d’Ibarretxe, però sobretot a la vista del coratjós compromís dels nostres estudiants en la defensa de la llibertat d’expressió, crec que va ser una d’aquestes jornades.

Salvador Cardús i Ros, Degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  UN GRUP D'INDIVIDUS INTENTA BOICOTEJAR LA CONFERÈNCIA D’IBARRETXE
 

 

 
 

Juan José Ibarretxe va començar 20 minuts després de l’hora prevista a causa de la irrupció a la sala d’un grup d’una vintena d'individus amb la intenció de boicotejar la conferència, insultant greument l'exlehendakari. Els serveis de seguretat, membres de l’Equip de Deganat, però sobretot el rebuig expressat per la majoria dels estudiants assistents van acabar forçant la seva sortida. Els mitjans de comunicació acreditats a la sala ho van enregistrar.

Dues de les organitzacions d'estudiants de la Facultat, EPA i AJEC, van redactar sengles comunicats. Mentre l'AJEC afirma que "les actituds d’aquests estudiants van més enllà de la discrepància legítima. No es pot permetre que aquests grupuscles s’erigeixin en nom de tots els estudiants i intentin privar impunement del dret d’expressar-se lliurement a tots aquells que no convergeixin amb les seves idees, arribant a emprar fins i tot la violència”, l'EPA rebutja l'acció en el seu propi comunicat en el qual donen les “gràcies als estudiants que van mostrar el seu rebuig”, es reafirmen “en la defensa de la llibertat d’expressió” i demanen una “reflexió als boicotejadors”.

   
 
  UNÀNIMUN ES PREPARA PER A SELECCIONAR ELS ESTUDIANTS REPRESENTANTS AL C'MUN I A L'UABMUN
 

 

 

L’associació d’estudiants UNÀNIMUN de la Facultat fa una setmana va organitzar un cinefòrum de la pel·lícula Children of Men. El 3 de març a les 12h, faran una presentació de l’associació i de les noves activitats del segon semestre, particularment de la selecció dels estudiants que aniran al Model de Nacions Unides de Catalunya (C'MUN) i el seu projecte de Model de Nacions Unides a l'Autònoma (UABMUN)

   
 
NOVETATS A LA FACULTAT: DOCÈNCIA, PRÀCTICUM, PORTES OBERTES I WEB DE LA BIBLIOTECA
 

El responsable de les Pràctiques Professionals mentre la vicedegana Sara Moreno estigui de baixa per maternitat serà el professor Joel Martí. Per a més informació, anar al web de la Facultat.

També s'han publicat al web els nous horaris de tutories del professorat per al segon semestre.

Per altra banda, el web del Servei de Biblioteques de la UAB s’ha renovat completament i incorpora nous continguts, com ara la digitalització dels programes de les assignatures.

També podeu tenir accés al PowerPoint utilitzat per presentar la Facultat a la Sessió de Portes Obertes que va convocar més de 300 estudiants de batxillerat.

     
  MISSATGE DEL BUTLLETÍ
 

Des del butlletí voldríem agrair totes les opinions versades al nostre correu electrònic per millorar-lo, per criticar-lo i forces cops, per felicitar-lo. Com bé saben els qui ho han fet, les tenim molt en compte. Per altra banda, voldríem donar a conèixer que en aquest primer semestre s’han donat d’alta de la llista de distribució del butlletí més persones que les que han demanat donar-se de baixa. Aprofitem doncs, per recordar-vos, col·lectius i membres de la comunitat facultativa, que estem a la vostra disposició per a qualsevol qüestió.

 
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
AGENDA

Fins el 15/03/10
Termini de presentació de sol·licituds de la convocatòria del programa a Càtedres d'Universitat 2010 a la UAB

 
08/03/10 - 12/03/10, Facultat de Traducció i Interpretació, Aula 17
Curs "Participació en processos de millora de la qualitat", adreçat als estudiants i organitzat per l'AQU i la UAB. Inscripcions fins el 5/03/10 a l'ETC
 
03/03/10, 12:15 h, Sala d'Actes
Conferència "Globalisation and the voice of knowledge", a càrrec del professor Michael Young de l'Institute of Educationa, University of London. Cofundador de la New Sociology of Educations. Organitzada pel GRET
 
03/03/10, 12:00 h, Teatre de l'Edifici d'Estudiants
Presentació d'UNÀNIMUN de C'MUN i UABMUN.
 

04/03/10, 16:00 h
Seminari obert a alumnes de doctorat a càrrec de Michael Young, organitzat pel GRET.

 
04/03/10, 15:45 h, Sala de Juntes
Junta de Facultat. Se sotmetran a aprovació els criteris docents per al curs 2010-2011 i una proposta provisional de pressupost 2010.
 
05/03/10 12:15 h Sala d'Actes
Conferència de Rosa Díez "Una alternativa para Cataluña", organitzada pel professor Joaquim M. Molins
 
10/03/10 19:00 h Seu de l'ICPS
Presentació del llibre "Libertad, seguridad y transformaciones del Estado", coordinat per Joan Lluís Pérez Francesch. Organitza ICPS.
 

EL PERFIL

L'Enric Renau i Permanyer es llicencià en Ciències Polítiques i Sociologia en la primera promoció de la Facultat, l'any 1989. Ha fet estudis de postgrau a Berkeley (UCA).
També ha treballat com a president executiu de DEP Institut i Educaweb.com
 

En què consisteix la teva feina?
Facilitar que els meus companys i companyes a l'empresa, la majoria sociòlegs o politòlegs, puguin desenvolupar els objectius que ens hem proposat, tant a nivell de recerca com econòmic.

Com hi vas accedir?
No hi vaig accedir. Vaig crear la meva pròpia feina. DEP va néixer a partir d’un encàrrec que un professor de la facultat em va proposar realitzar per a un client. Amb el poc que varem ingressar, varem adquirir un ordinador. Després del primer projecte en va arribar un altre, i un altre, i fins avui. Ara som 34 persones full-time, la majoria del nostre ram, però també hi ha psicòlegs, pedagogues, informàtics, economistes i periodistes.

Què en penses de la formació rebuda a la Facultat?
Jo n’estic content. La base teòrica que vaig rebre m’acompanyarà per sempre. Vaig tenir alguns professors excel·lents. Però cal seguir fent formació contínua sobretot en relació amb les competències específiques.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional?
Quan hi vaig estudiar tota la formació s’encarava al futur acadèmic de l’estudiant. No es tenia massa en compte que la sociologia i la ciència política pot intervenir en molts camps com l’empresa, l’administració, la política, el món sindical i professional, el tercer sector, etc. Crec que això s’ha corregit, perquè veig companys meus més joves que han incorporat millor algunes competències professionals que jo no vaig obtenir de la Facultat.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que tinguin els ulls oberts i les orelles atentes i que tinguin criteri propi i defensin les pròpies conviccions. Que no es deixin manipular per ningú. Estudiar i treballar fora del país una bona temporada també els serà de gran ajut.

Si voleu contactar amb l'Enric podeu fer-ho a: renau@dep
 
ENLLAÇOS
 

VIDEO EXPRESSA'T
En el cinquè (i últim) lliurament, el mateix grup d'estudiants ens exposarà la seva opinió sobre els serveis de la Facultat i valoraran com es veuen en un futur.

 
EL WEB RECOMANAT
Els assessors d’estudiants de la Facultat del Programa d’Assessors dels Estudiants (PAE), tenen un espai web on donen interessants consells als estudiants de primer curs.
 
   
       
2010 Universitat Autònoma de Barcelona