Núm. 22 - 10 de maig de 2010
 
 
 
ES BUSQUEN BONS ESTUDIANTS
 

Som de ple en el cicle de prepararció del nou curs. I aquesta feina no es limita a la preparació del Pla Docent, sinó també a la tasca de donar a conèixer la nostra Facultat com a millor opció entre els futurs estudiants per tal de poder aconseguir els millors estudiants.

A més de la Jornada de portes obertes i el Saló de l’Ensenyament, també hem celebrat el Dia de les famílies. A més, emprendrem iniciatives com ara enviar cartes als centres d’educació secundària –d’acord amb els departaments-, reprendre el contacte per correu amb tots els estudiants que han mostrat el seu interès en les trobades anteriors o participar a les sessions informatives que organitzen centres i ajuntaments.

Però tot això encara és poc. Hauríem de ser capaços de fer-nos conèixer el més àmpliament possible al conjunt de la societat per tot allò que som, que és molt i bo. L’Equip de deganat hi estem treballant, i aviat podrem presentar algunes propostes que ens haurien d’ajudar a fer un salt important de cara al curs vinent.

Salvador Cardús i Ros, Degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  XXXIII CURS SOBRE LA UNIÓ EUROPEA
 

 

Organitzat per la Secretaria per a la Unió Europea i l’Escola d’Administració Pública, aquest curs que se celebrarà entre els mesos de setembre i desembre amb la participació de professors de la nostra universitat, pretén oferir les eines per adquirir un coneixement en profunditat de la UE, en un moment en que l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa està fent canviar de nou Europa. Cal considerar-lo, a la vista dels professors que el donaran, com un curs molt recomanable. la
 
   
 
COMENÇA EL PERÍODE DE SOL·LICITUD DE PRÀCTIQUES PROFESSIONALS
   

Des d'avui, i fins el 21 de maig, pots recollir a la Gestió Acadèmica, Suport Logístic i Punt d'Informació (Consergeria) o bé, descarregar des de la pàgina web, la sol·licitud per realitzar les Pràctiques professionals durant el proper curs acadèmic 2010/2011. Pots consultar el catàleg d'oferta de places aquí.

La sol·licitud de pràctiques l'heu de presentar tots els alumnes que vulgueu fer-les al llarg del proper curs,  sigui de la modalitat que sigui: de catàleg, reserva de plaça o lloc de treball. A la web de la facultat  teniu el calendari del proper curs publicat.

 
  PROGRAMES DE MOBILITAT INTERNACIONAL-ERASMUS I ALTRES
   

 

Si has obtingut plaça en un programa de mobilitat internacional, per al curs 2010-2011, pots optar a alguns dels ajuts que oferta el Govern de la Generalitat, per mitjà del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. Pots consultar el seu web a partir del dia 12 de maig.

  NOU NÚMERO DE LA REVISTA PAPERS
   

 

Ja teniu disponible el número 1, del volum 95, de la Revista de Sociologia PAPERS, que publica la UAB. Entre d'altres temes, trobareu articles sobre les sectes, el Bullying o el Mobbing . Si us interessa fer-vos subscriptors podeu contactar amb sp@uab.es. També podeu consultar-la en format digital al dipòsit digital de la UAB.

 
  INSTITUT CATALÀ DE LES DONES
   
 

L'Institut Català de les Dones (ICD) concedeix subvencions a les activitats realitzades en l'àmbit universitari, amb els objectes d'estudi següents: Treballs de recerca dins les àrees de competència de l'ICD; Activitats formatives relacionades amb les àrees de competència de l'ICD i Projectes de desplegament del Pla d'Igualtat d'oportunitats de dones i homes. El termini finalitza el 20 de maig.

 
 
OFICINA DE PROMOCIÓ DE LA PAU I DELS DRETS HUMANS
   

L'Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans convoca subvencions per a la realització de projectes de recerca sobre drets humans, en algun dels àmbits següents: Anàlisi del sistema internacional de protecció dels drets humans; Anàlisi del desenvolupament i aplicació de polítiques públiques en matèria de drets humans; Drets humans i justícia transicional; Anàlisi del desenvolupament dels drets emergents i el seu rol en el sistema internacional dels drets humans; Estudis temàtics sobre els drets de les dones, infants, refugiats, discriminació racial i pena de mort i Jurisdicció universal en matèria de pau i drets humans. El termini finalitza el 20 de maig.

 
  EINES D'ANÀLISI: "ARMES NUCLEARS, PAU I POLÍTICA INTERNACIONAL"
   
 
El proper 17 de maig, a les 17 hores, tindrà lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rbla. Catalunya, 10, Bcn), la primera sessió del cicle “Eines d'anàlisi”, que anirà a càrrec d'en Rafael Grasa, i que portarà per títol: “Armes nuclears, pau i política internacional”. El mateix professor Grasa serà present com a observador a les sessions inicials de la Conferència de Revisió del Tractat de No-Proliferació Nuclear que es durà a terme a Nova York durant el mes de maig.
   
  VI LLIGA DE DEBAT UNIVERSITARI
   

Entre el 26 i 30 d'abril passats, va tenir lloc a la Universitat de Lleida, la VI Lliga de debat universitari, organitzada un any més per la Xarxa Joan Lluís Vives d'Universitats. El tema de debat era: “Si volem la pau, cal estar preparat per a la guerra?” L'equip de la UAB va caure a les semifinals davant la Universitat d'Alacant, que es va proclamar finalment guanyadora.
   
  INTERNACIONAL RELATIONS SUMMER SCHOOL
   
 

Entre el 22 i el 26 de juny tindrà lloc a la localitat d'Arcachon (a prop de Burdeus), l'International Relations Summer School/ Université d'été en Relations internationales, organitzat per la Universitat Sciences Po Bordeaux, podeu ampliar la informació en el següent enllaç .

   
  SEMINARI IMPARTIT PEL PROFESSOR MICHAEL LEWIX BECK
   
 

El Màster Pensar i governar les societats complexes organitza el seminari "Economic voting and election forecasting", impartit perl professor de la University of Iowa Michael Lewis Beck. El seminari serà els dies 18, 19, 21, 25, 26 i 27 de maig en el seminari D.

El curs serà una oportunitat excel·lent per treballar aspectes del comportament electoral, però també per recordar tècniques multivariables, com ara la regressió, i per comentar aspectes epistemològics fonamentals en les ciències socials, com ara la capacitat d'explicar i predir.
   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
AGENDA

12/05/10, 12 h, Sala de reunions
"Hot or cold? A public deliberation's dilemma", seminari a càrrec de Luigi Bobbio. Organitzat per la Unitat de Ciència Política del Departament de Ciència Política i Dret Públic.

 
12/05/10, 12 h o 17:30 h, Sala de Cinema de l'Edifici d'Estudiants
Sessions informatives per donar a conèixer els estudis de postgrau de la UAB als estudiants dels darrers cursos. Cal preinscripció.
 
12/05/10, 12:15 h, Sala d'Actes
“Catalunya, capital París”, conferència a càrrec del Dr. Germà Bel i Queralt, Catedràtic d'Economia Aplicada de la UB i exdiputat per Barcelona al Parlament espanyol.
 
12/05/10, 12:30 h, Aula 1
Vine a conèixer el col·lectiu d'estudiants UNANIMUN. Exposaran la seva experiència al Catalonia Model United Nations.
 
19/05/10, 12 h, Seminari A
"La investigación sobre la calidad del empleo en España", seminari a càrrec del Dr. Carlos Prieto Rodríguez de la Universidad Complutense de Madrid. Organitza el QUIT.
 
26/05/10, 12 h, Sala de reunions
"The 2010 British elections", seminari a càrrec de Lewis Beck.
 
26/05/10, 16:30 h, Aula 7
"La educación bilingüe en los Estados Unidos: su historia, su desafío y la experiencia de los latinos", conferència a càrrec de la Dra. Chizuru Ushida de la Universitat de Nazan. Organitza GEDIME
 
27/05/10, 12 h, Aula 9
"La cultura lingüística de los niños inmigrantes latinos y su rendimiento académico en la educación pública de los Estados Unidos: un estudio enfocado en la educación bilingüe", conferència a càrrec de la Dra. Chizuru Ushida de la Universitat de Nazan. Organitza GEDIME
 

EL PERFIL

La Itxasne Sagarzazu Olaizola es llicencià en Sociologia en la promoció del curs 2004-2005.
Actualment treballa com a investigadora el Centre d’Estudis Olímpics (CEO-UAB) amb una beca predoctoral de la Dirección de Política Científica del Govern Basc. Ha fet estudis de postgrau a Sociologia de l’esport i ha treballat com a becaria d’investigació al Centre d’Estudis Olímpics (CEO-UAB) des de 2006.
 

En què consisteix la teva feina?
Principalment la meva feina es centra en fer recerca al voltant de l’esport, de la seva influència o el seu paper en relació a diferents temes com la immigració, la integració social, l’olimpisme, el mitjans de comunicació, l’homofòbia, les polítiques esportives, el gènere i altres. En aquest moment treballo en la meva tesi doctoral que analitza comparativament el paper de l’esport al procés d’integració de col·lectius immigrants a Catalunya i a Euskadi.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
En termes generals és bona. Però en termes específics té moltes mancances. Per exemple, el tema de l’esport, de l’oci o altres activitats socials no es tracten. Tampoc es para suficient atenció sobre els nous fenòmens socials, i si tractes de proposar estudiar temes com l’esport comptes amb molt poc suport. Si no hi ha diversitat d’oferta es limita el panorama i les possibilitats d’elecció als i les estudiants.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Penso que en l’àmbit professional és molt tancada, esdevenint un “gueto” de difícil accés. No s’ofereixen sortides professionals ni eines suficients per desenvolupar-te com a sociòleg/sociòloga. Saps una mica de tot, però molt de res. Caldria perfeccionar les eines professionals i desenvolupar més competències pràctiques.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que triïn un tema o un àmbit que els agradi i els motivi. Que tractin de buscar la part pràctica i l’aplicació de les seves assignatures i que, encara que soni malament, cerquin professors/es que els ajudin a fer la seva carrera professional sense treure’n profit.

Si voleu contactar amb la Itxasne Sagarzazu podeu fer-ho a: Itxasnesagarzazu.ceo@gmail.com
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

No pots acabar la carrera perquè tens encara algun crèdit de lliure elecció pendent? Llavors el web de la Xarxa Vives d’Universitats t’interessa. Hi ha cursos presencials i virtuals a Universitats catalanes, de les Balears, sud de França i de la Comunitat Valenciana, que es poden reconèixer a la nostra facultat. Recorda que, per poder fer posteriorment el reconeixement en el teu expedient, has de cursar com a mínim 22,5 h.

 
   
       
2010 Universitat Autònoma de Barcelona