Núm. 24 - 7 de juny de 2010
 
 
 
L'HORA DELS ALUMNI
 

Un dels buits més injustificables de la nostra vida acadèmica és l'absència d'uns actors que a tot el món universitari solen ser d'una gran importància: les associacions d'antics estudiants, també dites d'alumni. Els antics estudiants són fonamentals per establir una relació estreta entre el món professional i el centre, tant per orientar-lo en allò que són les demandes del mercat de treball com per facilitar bona informació que orienti l'accés dels nostres estudiants al món del treball. Els nostres alumni han de ser el model que creï les més altes expectatives professionals dels estudiants actuals.

Formava part del nostre programa de deganat resoldre aquesta mancança. Vam incorporar els antics estudiants al nostre butlletí, vam crear la web de graduats i vam celebrar l'aparició d'un espai al facebook. Ara puc avançar que és a punt de constituir-se una comissió gestora per tal de crear aquesta associació que esperem que funcioni amb tota normalitat el curs vinent. Els demanarem un assessorament sòlid, directe i permanent, i hi donarem tot el suport que ens sigui possible.

Salvador Cardús i Ros, Degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  ALAIN TOURAINE I ZYGMUNT BAUMAN REBEN EL PREMI PRÍNCEP D'ASTÚRIES 2010 DE COMUNICACIÓ I HUMANITATS
   

Els sociòlegs Alain Touraine i Zygmunt Bauman han estat guardonats amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, per la creació d'instruments conceptuals molt valuosos a l'hora d'entendre el canviat i accelerat món en que vivim.
   
  PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "EL GÉNERO DESORDENADO"
   

El propassat 2 de juny va tenir lloc la presentació del llibre El género desordenado: Críticas en torno a la patologización de la transexualidad”, editat per dos exalumnes de la Facultat, M. Missé i G. Coll-Planas, i que ha estat publicat per l'editorial EGALES.
 
  CONVOCATÒRIA DE VAGA DEL SECTOR PÚBLIC
   

El dia 8 de juny hi ha convocada una vaga del sector públic, a nivell estatal, com a protesta contra les mesures aprovades pel govern. Des de la Universitat no es regularà cap servei mínim d'atenció al públic.

 
  PLA RENOVI 2010
   

Ja està disponible el RENOVI 2010 que és el pla d'ajuts per a la renovació i l'estandardització del maquinari i el programari informàtic . Els ajuts cobreixen el 25% del cost dels nous equips, per als usuaris que substitueixen ordinadors Pentium IV. Podreu trobar més informació al següent enllaç .

 
  RESULTAT ELECCIONS A LA JUNTA DE PAS FUNCIONARI
   

 

 

El passat 27 de maig van tenir lloc les eleccions a la Junta de Personal d'Administració i Serveis, la participació va ser del 60% i els vots van decidir que la llista de CCOO obtingui 10 delegats, la del CAU 7 delegats, la d'UGT 6 delegats i que CSI-F no obtingui representació a la Junta. Els resultats es poden consultar al web de la UAB.

  OBERTES LES PREINSCRIPCIONS PER FORMAR PART DELS GRUPS ESTABLES DE L'AULA DE DANSA, MÚSICA I TEATRE
   

 


Des del passat 20 de maig i fins al setembre, podreu fer la preinscripció, alumnat, professorat i PAS, als grups estables de les aules de Dansa, Música i Teatre de la UAB. Les proves de nivell es realitzaran al llarg de setembre i octubre. Us animen a participar!
 
  CONVOCATÒRIA DE BEQUES PER A CURSOS INTENSIUS AL SERVEI DE LLENGÜES DE LA UAB (JULIOL 2010)
   
 

Si estàs pensant en realitzar un curs intensiu d'idiomes al Servei de Llengües de la UAB, recorda que tens fins el dia 9 de juny, per a sol·licitar una de les 40 beques que s'ofereixen, i que estan destinades a cobrir el 50% del preu de la matrícula.

 
  UNIVERSITAT D'ESTIU 2010
   

 

 

L'Institut de Ciències de l'Educació, amb el suport del Vicerectorat de Transferència Social i Cultural, i en el marc de la Xarxa Vives, presenta un any més el conjunt d'activitats que s'inscriuen en la Universitat d'Estiu de l'Autònoma.

El programa ha estat dissenyat com a complement de la formació de l'alumnat universitari i com a actualització del professorat d'educació infantil, primària i secundària, i de professionals de diversos sectors, però també s'adreça a qualsevol persona amb una cultura bàsica.

  PREMI DE RECERCA EN DRETS HUMANS 2010
   

La Secretaria de Relacions Institucionals i de Participació, de la Generalitat de Catalunya, convoca el 4t Premi de Recerca en Drets Humans, per tal de premiar treballs que recullin aspectes relatius a la fonamentació, protecció i promoció dels drets humans. El termini finalitza el proper 16 de juliol.

 
  CURSOS MONOGRÀFICS DE COEDUCACIÓ I TREBALL COOPERATIU
   
 

La Unitat d'Assessorament Psicopedagògic de la UAB organitza dos cursos monogràfics, un sobre Coeducació i un altre sobre Treball Cooperatiu, per donar resposta al creixent interès de l'alumnat per rebre formació en l'àmbit de l'educació no formal.

   
  CURS D'ESTIU SOBRE LA UNIÓ EUROPEA
   

Un any més el Servei de Relacions Europees i Internacionals de l'Ajuntament de Terrassa organitza, de manera gratuïta, un curs d'estiu sobre la Unió Europea , tindrà lloc del 29 de juny al 20 de juliol (4 sessions). Teniu fins el dia 25 de juny per a realitzar la preinscripció.
   
  NOU WEB DE LA FUNDACIÓ CONFAVC
   
 

Des del mes de maig la Fundació CONFACV posa la seva nova web, i tots els seus continguts (formació, intervenció social, medi ambient...), al servei del Tercer Sector.

   
  RESOLUCIÓ DE LES PRÀCTIQUES PROFESSIONALS
   
 
El 27 de maig es va publicar l'assignació de pràctiques professionals pel curs 2010/2011, que es desenvoluparan en grups de recerca, entitats i altres organitzacions.

Tots els i les estudiants que tinguin plaça assignada han de passar per la Gestió Acadèmica entre el 7 i l'11 de juny a recollir la resolució i signar el full de condicions.

Entre el 6 i el 10 de setembre s'obrirà un nou termini de sol·licitud per aquells alumnes que no tinguin plaça assignada.

   
  CURS PROPEDÈUTIC SOBRE MÈTODES QUANTITATIUS
   
 

La Facultat organitza un Curs Propedèutic sobre Mètodes Quantitatius que es durà a terme a la Facultat del 6 al 10 de setembre. El curs està adreçat als estudiants de segon del Grau de Sociologia i serà impartit pel professor Pedro López Roldán. El preu del curs és de 30 € i la inscripció s'ha de formalitzar a la Gestió acadèmica del 19 al 30 de juliol o bé de l'1 al 3 de setembre.

   
  LA FACULTAT ACULL LES PROVES DE SELECTIVITAT
   
 

Com cada anys, els dies 9, 10 i 11 de juny es realitzaran a la nostra Facultat les Proves d'Accés a la Universitat - PAU. Inicialment estava previst començar les proves el 8 de juny, però es van ajornar per motiu de la vaga del sector públic.

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
AGENDA

07/06/10, 16 h, Sala de juntes
"Visió internacional de les carreres acadèmiques", jornada de recerca i acte de lliurament del Premi a la millor tesi doctoral en Sociologia del bienni 2007-2009. Organitza el Departament de Sociologia.

 
09/06/10, 11:45 h (1a conv.), 12:15 h (2a conv.), Sala de Juntes
Junta de Facultat
 
10/06/10, 16:00 h, Seminari A
"Social Mechanisms, Causation and Theories of Explanation", seminari a càrrec del Dr. Petri Ylikoski, University of Tampere. Organitza Departament de Sociologia
 
10/06/10, 18 h, CaixaForum Barcelona
Presentació del Mapa de persones expertes i experiències d'èxit en l'àmbit social, eina de consulta creada pel Departament d'Acció Social i Ciutadania. Cal inscripció prèvia.
 
11/06/10, 12 h, Seminari A
"Explanation in the Social Sciencies and the Illusion of Understandig", seminari a càrrec del Dr. Petri Ylikoski, University of Tampere. Organitza Departament de Sociologia
 
15/06/10, 17 h, Col·legi de Periodistes de Catalunya
"La Cort penal Internacional i la revisió de l'estatut de Roma. Balanç", conferència a càrrec de Clàudia Jiménez, professora de Dret Internacional Públic de la UAB, i Antoni Pigrau, catedràtic de Dret internacional Públic de la URV. Organitza Institut Català Internacional per la Pau.
 
19/06/10, 12 h, Hotel Campus UAB
Acte de Graduació del curs 2009-2010. Recordeu que PDI, PAS i estudiants han de confirmar l'assistència abans del 8 de juny.
 
21/06/10, 11 h, Seminari B
"The Global Auction: The Broken Promises of Education, Opportunity and Income", conferència a càrrec de Hugh Lauder, professor de la University of Bath. Organitzada el Grup Interdisciplinari de Polítiques Educatives (UAB-UB).
 

EL PERFIL

La Tanit Parada Tur es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració, així com en Dret, en la promoció del curs 2008-2009.
Recentment ha conclòs un període de pràctiques de set mesos a Amnesty International Austràlia. Actualment està a l'espera d'iniciar unes pràctiques a l'estranger en l'àmbit de la comunicació.
 

En què consisteix la teva feina?
La meva posició a Amnistia Internacional era la de ‘Refugee Caseworker'. Austràlia és un dels països amb una major rebuda de refugiats i per tant tenen un potent programa per a l'avaluació de sol·licitants d'asil. La meva feina tenia un caire ambivalent, de recerca per una banda i molt humà per una altra. Redactava informes sobre la situació dels drets humans en el país del qual provenia el nostre client (principalment, d'Àfrica i Àsia), amb el qual em relacionava en tot moment i assessorava al llarg del procés per l'obtenció d'estatus de refugiat. Per aquest motiu, era necessari contactar també amb agències externes o internes, com ACNUR, altres ONG's, el Ministeri d'Immigració australià, o amb el Secretariat Internacional d'Amnistia a Londres. Posteriorment, vaig passar a ser supervisora dels nous becaris i feia de primer contacte amb qualsevol persona que necessités informació sobre el procediment en sí o amb temes de refugiats en general. Tot això, mentre servia d'assistent del coordinador nacional dels refugiats a Amnistia Internacional a Austràlia.

Com vas accedir-hi?
Vaig fer un primer contacte amb la seu central d'Amnesty a Sidney expressant el meu interès. Els hi vaig enviar la meva carta de motivació i CV i posteriorment vaig passar un procés de selecció. Un cop atorgada la plaça, vaig començar a treballar immediatament.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
El motiu pel qual vaig iniciar els estudis, adquirir uns coneixements concrets que no tenia, ha estat acomplert i la formació, en aquest sentit acadèmic, és bona. Estic satisfeta i guardo molts bons records del professorat i companys. Quan vaig estar a l'estranger estudiant i vaig veure de quina manera participaven tots els estudiants a l'aula, em vaig avergonyir una mica del nostre sistema de prendre apunts i escoltar al professor, i em vaig adonar de tot allò que ens manca: major participació dels estudiants on s'estableixi un verdader debat a totes i cadascuna de les classes, millor organització del contingut de les assignatures, la utilització de tècniques d'ensenyament innovadores, emprar eines basades en la web... en tots aquests aspectes considero que estem a anys llum. Des de què em vaig llicenciar em sembla que les coses estan començant a canviar i tinc constància que en particular la nostra facultat està fent grans esforços per posar-se al nivell d'altres universitats. Tinc la convicció de que aquests esforços donaran bons resultats.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
No hi ha pràcticament relació entre la pràctica professional i allò que s'aprèn a la facultat (més enllà dels coneixements purament teòrics), i això és un problema que crec s'hauria de corregir d'arrel. En primer lloc, crec que quan es potencia el foment del pensament individual dels estudiants, en el sentit que els estudiants participin més i donin la seva opinió basada en allò aprés, dóna com a resultat que el dia que es comenci a treballar s'és més autònom. Tinc la impressió que anar a la facultat és redueix a anar a classe quan hauria de ser un lloc on l'estudiant se senti motivat, on s'organitzin més xerrades i debats, on les institucions polítiques puguin fer arribar els seus punts de vista, on professors i estudiants interactuïn i es donin suport, en definitiva, on l'estudiant pugui aprendre més enllà del que ja està als llibres. Sona una mica utòpic, però tinc la certesa que és possible.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Tot i que la meva experiència en el camp professional és evidentment escassa, això és el que he après fins ara: anar a l'estranger t'obre moltes portes, i des d'un punt de vista humà i professional és una experiència molt enriquidora. Per això, és important estar al dia en el tema de les beques, hi ha multitud d'ofertes que passen desapercebudes! I com no sempre es té clar què és allò que es vol fer professionalment, l'experimentació és clau. En aquest sentit, cal atrevir-se i seguir l'instint de cadascú! Així mateix, treure el màxim profit del temps a la facultat: fer-hi a més d'amistats, bons contactes i involucrar-se en tot allò que els hi interessi.

Si voleu contactar amb la Tanit Parada podeu fer-ho a: tanitptur@yahoo.es
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

El final de curs s'apropa, i potser ja estareu en una voràgine d'entrega i correcció de treballs, exposicions, preparació i correcció d'exàmens, per això, ens venen al cap les paraules del poeta romà Juvenal “Mens sana in corpore sano”, així que penseu en descansar i esbargir-vos.

 
   
       
2010 Universitat Autònoma de Barcelona