Núm. 26 - 14 de setembre de 2010
 
 
COMPROMÍS, CRÍTICA I CONSTRUCCIÓ
 

Aquesta setmana comencen les classes de primer i segon de grau, i d'aquí a quinze dies, la resta de cursos. A la feina reflexiva de recerca que ocupa els professors de la nostra Facultat, ara s'hi afegeix la vida accelerada d'una docència que canvia metodologies i continguts per anar-se adaptant a les noves exigències d'una societat en transformació. Si fa un parell de mesos acomiadàvem els estudians que es llicenciaven, ara acollim a la nostra comunitat acadèmica aquestes encara no tres-centes noves persones que arriben il·lusionats, amb moltes esperances, però també conscients de les incerteses del temps que els ha tocat viure.

Som una comunitat viva de prop de cent-cinquanta professors al servei de mil cinc-cents estudiants, tots amb el suport d'un parell de desenes de persones dedicades a l'administració i els serveis. I, és clar, en el marc d'una gran universitat que ofereix tots els elements necessaris per desenvolupar correctament la nostra responsabilitat professional i social.

Tot és a punt, doncs, per fer possible que d'aquest 2010-2011 en fem un gran curs. Només hi falta la nostra contribució compromesa, crítica i constructiva. Que tinguem un bon curs!

Salvador Cardús i Ros, Degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  BENVINGUTS AL CURS 2010-2011!
   

Aquesta setmana els estudiants de Primer i Segon de Grau de la Facultat donen el tret de sortida a l'any acadèmic 2010-2011. Els nouvinguts tenen preparades unes Jornades d'Acollida per a facilitar la seva integració al centre, que inclouran la visita a les nostres instal·lacions i serveis. La resta d'alumnes els acompanyaran a partir del dia 27 de setembre.
   
  ACTE D'HOMENATGE ALS PROFESSORS I PROFESSORES JUBILATS DEL DEPARTAMENT DE SOCIOLOGIA
   

El proper dia 21 de setembre tindrà lloc a la Sala de Juntes de la Facultat un acte d'homenatge als companys i companyes del Departament de Sociologia que s'han jubilat aquest any. Obrirà l'acte la Cap del Departament, Carlota Solé, i a continuació en José Antonio Noguera i l'Helena Troiano s'encarregaran de retre homenatge a l'Ángeles Lizón i en Josep Maria Masjuan.

  PRÀCTIQUES PROFESSIONALS
   
El 20 de setembre estarà disponible al web i al tauler de pràctiques de la Facultat la resolució de les pràctiques professionals. A partir del dia 27 podreu passar a signar el full de condicions i recollir la documentació coresponent a la Gestió Acadèmica.
  CANVIS EN LA NORMATIVA DE RECONEIXEMENT DE CRÈDITS LLIURES
   

 

 

Com sabeu el Pla d'Estudis de les Llicenciatures de Sociologia i de Ciències Polítiques i de l'Administració, estableix que s'han de cursar 36 crèdits de Lliure Elecció. Fins ara la Normativa marcava que un terç d'aquests (12 cr.) s'havien de cursar obligatòriament com assignatures de la UAB. El dia 15 de juny, la Comissió de Grau de la UAB va decidir, deixar sense efecte aquesta normativa. Ho podeu consultar en aquest enllaç.

  AJUTS PER AL PROFESSORAT
   


Fins el 30 de setembre està oberta la convoatòria d'ajuts per a l'aprenentatge d'idiomes adreçada al professorat universitari. La informació es pot trobar a l'apartat "Notícies" de la Intranet. Les sol·licituds s'han d'adreçar al Vicerectorat de Política Acadèmica i s'han de presentar al Registre General de la UAB (edifici Rectorat, planta baixa).

  LUPES TV DE LECTURA
   


Des del mes de juny les biblioteques, per
mitja del PIUNE de la UAB, compten amb lupes TV, especialment indicades per a persones amb dificultats visuals, que permeten una lectura més còmoda dels documents en suport paper.

Consta d'una base o taula i una càmera i pantalla amb comandaments que ofereixen la possibilitat d'augmentar, visualitzar la imatge en negatiu amb un contrast millorat o amb colors artificials, d'activar o desactivar l'autoenfocament, modular la brillantor i disposar d'una línia de referència.

  BEQUES A LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA
   


L'Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona ofereix tres beques per a estudiants de Ciències Polítiques i Sociologia. El termini per sol·licitar-les finalitza el 27 de setembre. Per ampliar la informació podeu consultar aquest enllaç.

  BEQUES FULBRIGHT
  La Secretaría General de Universidades i el Programa Fulbright convoquen 10 beques per a realitzar estudis de màster als Estats Units, durant el curs 2011-2012, en l'àrea de Ciències Socials i Humanitats. El termini per a realitzar la sol·licitud finalitza el dia 20 de setembre. Aquí trobareu més informació.
   
  ENHORABONA A L'ANDREA FUENTES
   

 

Fem arribar les nostres felicitacions a l'estudiant de la nostra facultat Andrea Fuentes, per la seva brillant actuació en el Campionat Europeu de Natació, que va contribuir a que l'equip de natació sincronitzada obtingués 4 medalles de plata.
  PÀGINA WEB DE LA FACULTAT
  Us recordem que a la pàgina web de la Facultat www.uab.cat/politiques-sociologia a la secció "Els estudis" podreu trobar sempre tota la informació actualitzada en relació als horaris, avaluacions, tutories, guies docents...
   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA

13/09/10
Inici de curs dels graus

 
27/09/10
Inici de curs de les llicenciatures
 
22/09/10, 12 h, Sala de Graus
Tesi Doctoral de Juan Jiménez Gómez: "La moda i la classe social en l'era del consum"
 
29/09/10, 15 h, Sala d'Actes
Reunió Erasmus IN

EL PERFIL

En Jordi Puig i Martín es llicencià en Sociologia en la promoció de l'any 2004.

Va ser investigador al grup de recerca ISOR i tècnic del Centre UNESCO de Catalunya i de l'Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona. Actualment impulsa la consultoria Pneuma.
 

En què consisteix la teva feina?
El primer que et diuen quan expliques que et vols dedicar a la sociologia de la religió és que no tindràs feina. Però, en una societat com la nostra, l'assessorament i la formació en la gestió de la diversitat religiosa és més necessari que mai. I no només en l'administració pública, sinó també per part d'empreses que volen acostar-se a nous perfils de client, o bé entitats que volen respondre a les noves necessitats d'una societat cada vegada més plural. La meva feina consisteix en oferir solucions als reptes que aquest àmbit planteja.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
En general, haig de dir que n'estic molt satisfet. La universitat et dóna una base molt sòlida, sobre la qual després pots construir el teu perfil amb molta seguretat. Potser caldria matisar alguns continguts, o qüestionar el pes que, sobre el conjunt de la carrera, tenen algunes matèries. Però tampoc no podem oblidar que una llicenciatura és sols això, una llicenciatura, i no li podem demanar més.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Tinc la sensació que el pas de la Facultat al món laboral és excessivament dràstic: durant la carrera, la relació amb professionals de la sociologia de fora la universitat era mínima. Alhora, un cop llicenciat, i malgrat que es faci formació continuada, la distància dels sociòlegs amb la facultat no és gens beneficiosa, tot i que el Col·legi és una bona eina per a suavitzar aquesta situació. Potser valdria la pena explorar fórmules creatives per a apropar aquestes dues mancances simbiòtiques.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
El primer, el més important, és que s'especialitzin. I especialitzar-se no vol dir cursar tants crèdits, perquè al diploma hi digui: "Especialització: sociologia del treball". Especialització és buscar àmbits innovadors -com més concrets, millor-, conèixer qui hi treballa, quines institucions i empreses hi participen, qui són les persones de referència, parlar-hi... I, si s'és a temps, procurar que els treballs de les assignatures de la carrera ja tinguin la vista posada en aquest objectiu. I, el segon, tenir cura de la xarxa social. Conèixer, per exemple, quins són els interessos de la resta de companys de classe, i que ells coneguin els teus. I si surt l'oportunitat de tirar endavant algun projecte amb altres companys, no deixar-ho per a l'endemà.

Si voleu contactar amb en Jordi Puig i Martin podeu fer-ho a: jordi.puig@pneuma.cat
 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Potser ara que tornem a la Facultat penses que aquells dies d'estiu que aprofitaves per estar a l'aire lliure i gaudir de la natura s'han acabat, però res d'això! Si vols continuar respoirant aire pur i de pas posar-te en forma, el següent enllaç t'interessa.

 
 
   
       
2010 Universitat Autònoma de Barcelona