N˙m. 48 - 17 d'octubre 2011
 
 
ELOGI DE LA PARAULA
 

La nostra feina acadèmica es relaciona estretament amb la paraula. I aquestes darreres setmanes hem tingut l'oportunitat de participar en dues festes de la paraula ben dita, plena de sentit, sòbria i alhora contundent. Deixeu-me, doncs, que dediqui aquestes ratlles, primer, al famós discurs de Steve Jobs a la festa de graduació de la Universitat de Stanford de 2005. Si us plau, no us el perdeu. És una bona manera de retre homenatge al geni que ens acaba de deixar.

El segon discurs que us recomano és el que va fer el nostre primer degà, el doctor Josep Maria Vallès, a l'acte d'inauguració del curs 2011-2012 de la UAB. Va parlar de la nostra Facultat, però sobretot va fer un elogi de la política. Proposo que fem servir el seu text, (o escolteu la intervenció) per encetar un debat seriós a la pròpia Facultat sobre les seves reflexions en ocasió d'aquest 25è aniversari que el seu discurs commemorava.

Salvador Cardús i Ros, degà

   
  ÉS NOTÍCIA
   
  JUNTA DE FACULTAT DEL 13 D'OCTUBRE
 

Dijous 13 va tenir lloc la darrera Junta de Facultat amb l'actual composició. La propera reunió ja serà la de la constitució de la Junta sortida de les eleccions del dia 10 de novembre.

En aquesta Junta es va aprovar el Pressupost de 2011 de la Facultat, que ja s'havia aprovat provisionalment a l'espera de novetats, però que finalment ha pogut mantenir les dades d'ingressos i despeses previstes. D'altra banda, es va aprovar convocar eleccions per a l'elecció de degà, pel dia 14 de desembre, amb el calendari corresponent que també es publicarà a la web.

Essent la darrera Junta de l'actual equip de deganat, aquest va aprofitar l'oportunitat per presentar un balanç de la feina feta en relació als compromisos adquirits en el seu programa electoral de fa tres anys. Aquest document es trobarà els propers dies a la pàgina web, i l'equip va demanar-ne una lectura crítica i es va mostrar interessat a rebre els comentaris que es considerin pertinents.

   
  INAUGURACIÓ DEL CURS 2011-2012
  La nostra Facultat farà la 25ena inauguració del curs acadèmic el 20 d'octubre a les 12 h a la Sala d'actes de la Facultat. La Inauguració del curs 2011-2012, anirà a càrrec dels professors Joan Botella i Fausto Miguélez, exdegans de la Facultat.
 
   
  ELECCIONS A JUNTA DE FACULTAT
 

El proper 10 de novembre tindran lloc les eleccions dels representants de tots els estaments a la Junta de Facultat. El mateix dia, farem les eleccions de representants al Consell d'Estudiants.

A les cartelleres de la facultat podeu veure publicats els censos definitius i les candidatures presentades.

Al web trobareu el calendari electoral, la comunicació del degà, els censos definitius de cada sector i els candidats de cada sector:
- A: Professorat funcionari doctor
- B: Professorat funcionari no doctor i contractats
- C: Estudiants
- D: PAS

   
  CONVOCATÒRIA DE BEQUES
 

El Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada ha convocat 14 beques de col·laboració per desenvolupar estudis i treballs relacionats amb els diferents àmbits d'actuació i per dur a terme tasques d'assistència i suport a les activitats del centre.

La convocatòria de les beques va sortir publicada al DOGC núm. 5973 el dia 28 de setembre de 2011. El darrer dia hàbil per presentar les sol·licituds és el dia 28 d'octubre de 2011.

 
 
   
  LECTURA DE TESIS DOCTORALS
 

El dia 28 d'octubre a les 11h es durà a terme a la Sala de Graus de la facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia la lectura de la tesi doctoral Les memòries de la Transició. Un exercici de personalització de la història de Marta Rovira Martínez. Dirigida pel professor Salvador Cardús i Ros.

Més endavant, el dia 3 de novembre a les 15h a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia es farà la lectura de la tesi doctoral de Virgínia Guzmán Barcos: Procesos Político-Institucionales e Igualdad de Género. Chile: 1980-2010. Dirigida per Judith Astelarra Bonomi.

   
  REVISTA PAPERS
 

La Revista de Sociologia Papers, publicació editada pel Departament de
Sociologia de la Facultat, ha estat acceptada per a la indexació a la prestigiosa base de dades bibliogràfiques SCOPUS de SciVerse.

D'altra banda, recentment també ha estat admesa com a revista científica d'excel·lència per part d'ARCE-FECYT.

   
  ACTIVITATS DEL GREC
 

RE-CREA'T

Pensadores per a la pau, organitza el dissabte 19 de novembre a la Cambra de la Propietat Urbana de Girona diferents activitats. I també una xerrada que dóna eines per a resoldre conflictes en la gestió de les comunitats, prevista pel dissabte 26 també a la mateixa Cambra de la Propietat Urbana. Inscripcions: grec@grecxarxa.org.

 

PREMI NAFENT

El GREC i la Direcció General de Joventut convoca la 6a edició del Premi Nafent, per al finançament de projectes d'intervenció per a la millora de la convivència i de l'entorn social dels joves. La convocatòria premia treballs fets per joves i dirigits a aquest mateix col·lectiu. El guardó va comptar l'any passat amb 56 projectes participants d'arreu de Catalunya.

  Us recordem que el Grup de Recerca en Educació i Treball (GRET) del Departament de Sociologia està organitzant la VI Conferència Joves i Societats a Europa i a la Mediterrània amb el lema "Itineraris i Identitats en un context d'internacionalització" i que tindrà lloc els dies 7 a 9 de juny del 2012 a la UAB. Us animem a participar enviant els vostres resums abans del 24 d'octubre al formulari d'enviament del web de la conferencia. Més informació.
   
  DES DE L'ETC...
 

Ens proposen prendre consciència dels hàbits d'estudi i de les tècniques d'aprenentatge que es fan servir les quals poden ajudar a estudiar amb més eficàcia i de gaudir de més temps lliure.

El curs "Estratègies d'Aprenentatge per a universitaris", té l'objectiu de formar els estudiants a "d'aprendre a aprendre", i de proporcionar un conjunt d'eines i mètodes per a millorar el procés d'estudi i encarar amb èxit els estudis universitaris. Inscripció aquí!

   
  CONFERÈNCIES AL CCCB
 

Des del CCCB ens proposen un cicle sobre els progressos en l'àmbit de les ciències les quals determinen canvis socials, amb una visió posada en què la propera revolució tecnològica vindrà a mans de la biologia. Qüestions morals, polítiques i econòmiques es debaten sobre aquest nou paradigma biològic amb un seguit de tres conferències.

   
   
  Si ens voleu fer arribar alguna notícia que creieu interessant difondre a través del butlletí, envieu-nos-la a fcps.butlleti@uab.cat
  Si voleu opinar i aportar propostes per millorar el butlletí:   http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=1317986979&ref=ts
  Si us voleu donar de baixa envieu un missatge a fcps.butlleti@uab.cat
 
 
AGENDA
 
20/10/11, 11:30 h, Biblioteca Ciències Socials (entrada planta 1)
Inauguració de l'exposició de publicacions del professorat de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, amb motiu del 25è aniversari.
 
20/10/11, 12:00 h, Sala d'Actes
Inauguració del curs acadèmic, a càrrec dels professors Joan Botella i Fausto Miguélez. Interpretació amb violoncel, a càrrec de Svetlana Tovstukha.
 
28/10/11, 11:00 h, Sala de Graus
Lectura de tesi de Marta Rovira: "Les memòries de la Transició. Un exercici de personalització de la història".
 
03/11/11, 15:00 h, Sala de Graus
Lectura de tesi de Virgínia Guzmán Barcos: "Procesos Político-Institucionales e Igualdad de Género. Chile: 1980-2010".
 
10/11/11
Eleccions a Junta de Facultat.
 

EL PERFIL

 
El Diego Ruiz es llicencià en Ciències Polítiques i de l'Administració en la promoció de l'any 2008.
Ha fet estudis de postgrau a l'Escola de Cultura de Pau. També ha treballat com a Tècnic de Grau Mitjà Documentalista. Actualment col·labora com a lector a l'editorial TRIA llibres.
 

En quŔ consisteix la teva feina? Com vas accedir-hi?
Consisteix en llegir els manuscrits que arriben a l'editorial i ser la primera persona (que no significa l'única) en donar el vist-i-plau per la seva publicació. Vaig accedir-hi gràcies, precisament a un company de la carrera.

Com valores la formació rebuda a la Facultat?
Positivament gràcies a la varietat d'assignatures de les diferents ciències socials que s'imparteixen ja que et dóna una visió més global d'aquest tipus d'estudis.

Com valores la Facultat des de la pràctica professional? Quines coses creus que es podrien millorar?
Potser seria necessari que, tot hi poder fer pràctiques professionals i existir el seminari d'habilitats professionals, hi hagués algun lloc on poder adreçar-se i veure més específicament quines sortides professionals tenen la Ciència Política i la Sociologia.

Quin consell donaries als futurs politòlegs i sociòlegs de la Facultat?
Que no es quedin només amb els apunts de cada classe, que intentin lligar totes les assignatures entre si: les ciències socials no són tancades com sembla que mostra l'expedient acadèmic.

 
ENLLAÇOS

EL WEB RECOMANAT

Podeu consultar al web de la Facultat dels horaris de TUTORIES del professorat.

LLENGUATGE DE SIGNES

El Servei de Llengües presenta l'adaptació del decàleg de sostenibilitat lingüística en llengua de signes catalana. El decàleg és un projecte desenvolupat pels serveis lingüístics de vuit universitats catalanes amb l'objectiu de difondre entre la comunitat universitària la importància que té la sostenibilitat de la diversitat lingüística.

 
Associació Alumni
   
 
   
       
2011 Universitat Autònoma de Barcelona